2011. február 28., hétfő

Zsinórozott húsvéti tojás

Évi már húsvétra készül: ötletesen alkalmazza újsütetű tudományát...



 Vagdalásos technikával készült darabocskát hungarocell tojásra fekteti, a felezővonalra vágott résbe tömködi a széleket, és zsinórral, szalaggal díszíti...


2011. február 27., vasárnap

Vendégségben a Gombolyag-klubban

Tegnap  Százhalombattán tettem eleget  egy kedves invitálásnak, ahol a kultúrház - gondolom a kőolaj-finomító nem csekély adójából - pazar körülményeket teremt az ott működő lelkes Gombolyag-klubnak is. Legszívesebben csipkeveréssel foglalkoznak, de minden igényes kézimunkát-kézimunkást befogadnak és fejlődési utat kínálnak nekik....Annyira nyitottak, hogy még Győrből is rendszeresen betérnek hozzájuk.

Januárban rendszeres kiállásukon  - melyet  a  Himnusz elkészültének emlékére rendelt Magyar Kultúra Napján, január 21-én nyitottak meg - szívesen bemutatták vásárhelyi barátnőm rececsipkéit is. Ezúttal csak varrott és vert csipkét állítottak ki: előbbiből höveji pókhímzést, zsinórcsipkét és rececsipkét...
A műhelyükben látottakat feltöltöttem egy albumba - érdemes végignézni őket..., bár ezek csak részben a kiállítási darabok.
Témánkhoz illeszkedve itt csak ezeket a szépségeket mutatom:

  


Invitálóm és háziasszonyom:  

2011. február 25., péntek

Csipkeöltések tárháza

A zsinórcsipke készítés fő díszítő folyamata a különféle motívumok - levelek, virágszirmok beszövése csipkeöltésekkel. Általános elv, hogy mindig a terítő közepétől a szélek felé haladva dolgozunk.
A virágmotívumok legtöbbje is kör középrésszel indul: ez lehet horgolt vagy varrott változat egyaránt:


Gazdag leírást kaptam kéz alól a zsinórcsipke varrásához - a forrás eredetére máris fény derült Gabi jóvoltából: Pető Lászlóné készítette Debrecenben.
A képtáramba töltöttem fel a lapokat, a Zsinórcsipke-tanoda  néven találjátok, de csak belső használatra teszem hozzáférhetővé: kérjétek tőlem e-mailben a jelszót!
 Marcsi már készen is van az első munkával! De még nem állt le a fantáziája...vajon miben sántikál? Két hét múlva kiderül...

2011. február 24., csütörtök

'Kedvenc Blog' díjat nyertem

Köszönöm, Csipkelelkű! Az Ő hajócsipkéire egy fórumon csodálkoztam rá először - aztán az erkélyének panorámájából kiderült, hogy szintén az 1000-szer áldott(és vert) nyolcadik kerületben fészkel, ha nem is oly régen, mint én... Így néhányszor sikerült 'átlépnie' a Fonóba, ami egy gyes-es kismamának - munkaidőben! - nagy szó!

Meghökkenésemre most, hogy kenyérkeresés után nézett, és csak virtuálisan találkozunk, a "Kedvenc Blog" díjjal lepett  meg engem, újsütetű naplózót:

Nézzük csak, mik is a játék szabályai?
  • Írj egy bejegyzést, amelyben közzé teszed a Liebster-Blog képet, és másold be ezt az útmutatót.
  • Linkeld be annak a személynek a blogját, akitől a díjat kaptad, és hagyj nála egy hozzászólást, hogy elfogadod a díjat, és add meg a bejegyzésed elérhetőségét.
  • Ezután gondolkodj el, melyik az a 3-5 blog, amelyiknek tovább szeretnéd adni a díjat, linkeld be őket a bejegyzésedbe, és küldj nekik a jelölésről értesítsd   egy hozzászólásban. 
  • Tehetséges kezdő blogolókat részesíts előnyben, ne olyanokat jelölj, akiknek több 100 követője van.
Az első jelöltet menten kiválasztottam:

- Veramamival a X-szemes fórumon kereszteztük egymás útját. És hamarosan könnyű szívvel el is küldted nekem egyik szép régi szálánvarrott gyűjteményedet... Azóta, hogy naplót írsz,  olvasok a gondolataidban... Olyan sokszínű, és kicsit rokon lélekre leltem benned.. .Csak Te szorgalmasabb vagy... Maradj ilyen!

- Második 'Kedvenc Blogom' Marcsimami-é, akinek már a mottója is módfelett tetszik(mert általában csak  a gondolat első felét idézik, pedig így ütős!):
"Amint a stílus mögött egy ember van, az ember mögött egy élet..." Kosztolányi Dezső. 
Most leltem Rád, és megörültem Neked - kötődéseid engem is megtartanak...

2011. február 23., szerda

 Még egyszer a zsinór horgolásáról ...........................................

Leírás alapján aligha lehet megtanulni a zsinór készítését, mutatok két videót - jobbkezeseknek -
az első kéztartása megszokott számunkra.     

http://www.youtube.com/watch?v=qvEhi9jKuS4
http://www.youtube.com/watch?v=xl3aa9t6zxU&feature=related

(A következő link egy jópofa zsinór készítését mutatja: i-zsinórnak nevezik - inkább a kötésre hajaz::
i-cord  http://www.youtube.com/watch?v=cjXsRkr1oWo&feature=related )

A zsinór horgolásához általában 20-as horgolócérnát és 1-es horgolótűt használunk. A vékonyabb fonal mindig tetszetősebb, de zsinórhorgolásnál nem cél a csipkeszerű vékonyság. Ebben a kivitelben a 100 gr-os motringból 10-14 m alapzsinórt készíthetünk.
A férceléshez elütő színű cérnát használjunk. A csipkerészek kivarrása kicsit vékonyabb, általában 10-es horgolócérnával lesz a legszebb.

  Lázasan folyik a zsinór fércelése...

2011. február 14., hétfő

Egyik kedves új olvasóm, Terike.....................

hívta fel a figyelmemet egy roppant alapos blogra, ahol jól nyomon lehet követni a zsinórkészítés minden lépését - a video ugyan elég homályos, de a fotók 1. osztályúak!
Bár a lap angol nyelvű, a képek önmagukért beszélnek...

Köszönet Terikének!
Tőle kölcsönzöm ezt a tavaszvárót is:                        


Erős Alfréd: Hóvirág

Mint valami áttetsző titok
ugy törte át a lágy-szelíd havat az első
hóvirág.
- Tovább már nem tudok tavaszra várni:
történjék akármi,
de én kinyitok!

És kinyitott remegve,
volt ereje, kedve, -
hiába rázta, cibálta a szél,
hiába ütött:
hiába ülte meg a szürke színű köd
és a fagy hiába permetezte.
Csak nőtt, csak nőtt tovább
a Hófehérke teste.
/Forrás: Cimbora 1924. ill. http://terike.blogspot.com/

2011. február 10., csütörtök

Térjetek be az ARANYTÍZ-be!
Tényleg.................! Teljesen kieresztettem, ahogy összeállítottuk a múlt vasárnapra kedvenc fórumom első kiállítását!
Eddig még csak a fórum lapjain voltunk együtt - néhány, bár szaporodó személyes találkozónk volt... de most ötéves 'születésnapunkra' - a fórum vezetőjének titokban! - összehoztunk ötvenünk munkájából egy meglepetés kiállítást...
Érdemes megnézni ezt a vegyes kézimunka bemutatót, mert biztos egyedülálló a fővárosban, hogy teljesen önkéntesen - sőt virtuálisan - szerveződött kézimunka közösség mutatkozzon be... Hála az V. kerületi Aranytíz Kultúrháznak, ingyenes megkaptuk az emeleti előterüket.
Jöjjetek el, nézzétek meg a kiállított darabokat, és látogassátok meg a fórumot is!

Logikusan az Arany János utca 10-ben keressétek!  

2011. február 7., hétfő

Zsinórcsipke - előkészítés, pókozás

Zsinór fércelése, rögzítése, lábak, pókok.........
A zsinórcsipke mintájának felrajzolásával kezdjük a munkát. A mintát áttetsző papírra másoljuk, onnan indigóval keményített vászonra rögzítjük. A kontúrokat átrajzoljuk vízben nem oldódó ironnal.
  • Sűrű öltésekkel felférceljük a zsinórt. Kezdetben célszerű kétsoros öltést alkalmazni. 
  • Vigyázzunk a hajlatokra, az egyenletes vezetésre.
  • A minta végződésénél fél centivel hosszabbra vágjuk a zsinórt, és óvatosan visszabontjuk a kívánt hosszig. A szálvéget horgolótűvel áthúzzuk a szemközti fülekbe, szorosan összekapcsoljuk vele, majd eldolgozzuk szálat a zsinór belsejében.
Ezzel a munka váza kész, kezdhetjük a motívumok összevarrását.
  • Ezentúl a vászon felett dolgozunk.
  • Tartsuk szem előtt mindig, hogy ez lesz a  munka visszája!
  • Általában vékonyabb, 60-as fonalat használunk.
  •  
Először az egymás mellett párhuzamosan haladó zsinórokat rögzítjük - a szomszédos füleket szorosan összevarrjuk a vászon felett.  
  • Az egymástól távol eső zsinórokat a vászon felett összekapcsoljuk a füleknél, a minta megjelölt helyein 2-3 szállal képzett 'lábak' segítségével .
  • Sodrással vagy hurkolással díszítjük ezeket a lábakat.
Az egymást keresztező lábakat pókokkal rögzítjük egymáshoz, ami díszíti is a munkát:
  • a besodrott lábak metszésében stoppolóöltéssel haladunk körbe, amíg tetszetős 'pókot' kapunk.
A 'dolgozó' szálat a zsinór belsejébe vezetjük
  • a munka kezdésénél és befejezésénél, 
  • ha munka közben elfogy a fonal,
  • vagy ha átlépünk egyik motívumból a másikba.
Olykor horgolt gyűrűvel fogjuk össze a motívumokat: legegyszerűbb a szabadon hagyott végű, dupla szálkarikát körbehorgolni. Ezt  aztán pókokkal  fűzzük a zsinórhoz:


 Nagyon tetszetős azonban a varrott virágközép is - érdemes megpróbálni... talán az alsó is ugyanúgy készül, csak szorosabb.

.

2011. február 5., szombat

Zsinórhorgolás

Az erdélyi eredetű, Romániában ma is nagyon elterjedt zsinórcsipke (amit külföldön gyakran Romanian Point Lace néven illetnek) egy vegyes csipke változat, melynek meghatározó rajzolatát horgolt zsinórral képezzük az oldalán levő hurkokkal rögzítve és varrott csipkével díszítjük a fő motívumait.

 Romanian Point Lace combines a crochet cord and needleweaving to achieve this distinctive lace. 
What makes it different is that you use a specially crocheted cord which has loops along the sides to connect your cords. This cord shall be tacked to the pattern and then embellished with needle embroidery. All the work is done on the back of the piece.

Az első lépés a sújtás zsinór horgolása (a német elnevezés felidézi az alaptechnikát: Makramehäkeln). 
 

Élő Népművészet Kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Csütörtökre többen is lebetegedtek a Fonósok közül - így Foltos Marcsival kettesben jártuk végig a kiállítást. Azaz: végére sem értünk, olyan sok szépséget láttunk!
Kicsit lehangolt bennünket, hogy milyen kihalt a múzeum... Hol volt már az a lüktető tumultus, ami a megnyitón - és a velejáró díjkiosztón - lehetetlenné tette, hogy a munkákat tüzetesen megnézhessük... Alig lézengtünk a hűvös falak között... Bár a fűtetlen termek a londoni kiállítóhelyeket is jellemzi - épp most hallottam.
A népművészeti szakma a funkcionális hagyományápolást részesíti előnyben: elsősorban a mai életre adaptált népi ihletésű tárgyakat és díszítéseket jutalmazta - fehérhímzéses babagarnitúrát, palóc gyerekruhákat, érdekes falinaptár rácalmási hímzéssel - és a varrott rece...
Mivel maga a múzeum "tananyag" számomra a népi játszóházi foglalkoztató képzésen, amit a Hagyományok Házában végzek - még talán újra elfogok menni!
 Több képet itt találtok- de sajnos gyatrácskák a fotók...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...