2011. június 19., vasárnap

2011. június 16. – október 30.

Gondolom, senki sem érzi úgy, hogy csizma került az asztalra... Hm... ide is el kell menni...

Text: szöveg - Túra: kirándulás - Textúra: szövet, szövedék, avagy: szerkezet, térbeli elrendeződés. 

Kirándulás az irodalmi szövegek és a szövetek (kézimunkák, csipkék, hímzések) szövedékében
 
A kéz munkája nemcsak a szövés, fonás, hímzés, horgolás, hanem maga az írás is. A szavak hordozója, a papír is egyfajta textúra. A kalligrafikus írás is „kézművesség”. A géppel teremtett nyomtatott betű is lehet artisztikus, akárcsak a gépi szövés, a gépi csipke... E kétféleség összekapcsolásával új harmóniát teremt a kiállítás.
Az első teremben látható babákon kortárs magyar írók vallomásai Zoób Kati divattervező kreatív kísérletező kedvét inspirálják, aki újraértelmezi  egy százéves hagyaték szöveteit, szőtteseit, ágytakaróit, asztalterítőit, ágyneműit, fehérneműit, csipkéit, hímzéseit.
A második teremben a magyar irodalom klasszikusainak írásai - melyek egyidősek a textíliák korával – vallanak a női kéz által teremtett otthonról.

2011. június 7., kedd


Ezt nem lehetett kihagyni...

It was a chance... the bluebell in the sidewalk... I am a fan!

Mindig szurkolok a városi kőrengeteggel küzdő élővilágnak… Jártamban-keltemben sok ilyen meghökkentő csodán akad meg a szemem: ez a kapubejárat például útba esik jövet-menet a munkába, ha nem biciklivel megyek, de sietek. Majd figyelem, lakják-e vajon a házat? Mert ma reggel szorongtam, hogy talán már ki is irtották... de szerencsére nem! 

Hajrá, harangvirág!

2011. június 5., vasárnap

Még négy hétig meg lehet nézni a csipke kiállítást!
   



Díjnyertes csipkék a Fő utcában

Last year in Japan a Hungarian lacemaker was the winner with her wedding hat and stole! And the third was un other Hungarian as well!
 

A Nemzetközi Csipkeszövetség tavalyi Japánban rendezett pályázatán a magyar csipkések remekeltek: az esküvői kellékekre kiírt pályázaton Regős Lídia sóvári csipkekalapja és stólája lett a nyertes - és a piros boleró is az ő munkája.
           
Turós Istvánné Éva Hunnia-csipke esküvői együttese pedig 3. díjat kapott.

Úgy tudom, ő valójában ötvös - erről árulkodik a nyakék és karperec...
 
A szécsényi csipkés hétvégén a jó palócok megszemlélhették a díjnyertes csipke-csodákat méltó miliőben, a Forgách-kastélyban. De mostantól Budán is láthatók még száziglan menő más vert és varrott csipkével együtt - sajnos csak hivatali időben - a Fő utca és a Szilágyi Dezső tér sarkán, a Népművészeti Egyesület irodájában. A helyiség csupán néhány sarokra van a Batthyány tértől, kirakatüveges, úgyhogy arra jártában kicsit bepillanthat az ember a nagyobb  darabokra ...A most kiállított remekek több év munkái - ilyen gazdag bemutatóval nem találkoztam az utóbbi években...  Érdemes hát útba ejteni napközben a hónap 29. napjáig!

A NESZ példát vehetne a Polgárok Házától: kis odafigyeléssel önkéntesek segítségével meg lehetne szervezni a délután négyig tartó és hétvégi ügyeletet...

A Csipkekészítők Nemzetközi Szervezete, az OIDFA (Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et à l'Aiguille) 1982-ben alakult Franciaországban. 30 ország több mint 2000 taggal vesz részt a munkájában. Kongresszusait kétévente rendezi meg. Általában a tagországra legjellemzőbb csipkeközpontban tartják ezeket a találkozókat, előadásokkal, kiállításokkal és szakmai kirándulásokkal színesítve. 2010-ben a nemzetközi pályázat témája az esküvő volt, amelynek kiállítását az ez évi kongresszus helyszínén, a japán Kobe városában rendezték meg.
A Magyar Csipkekészítők Egyesülete alkotói már többször is előkelő helyezést értek el a kiírt pályázatokon. A legszebb elismerést azonban a tavalyi esküvő témában kiírt pályázat hozta. Regős Lídia sóvári vert csipke kalapja és stólája érdemelte ki az első díjat, és a harmadik díjat Túrós Éva kapta sok darabból álló esküvői összeállításáért.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...