2011. szeptember 29., csütörtök

Én is fügét mutatok - meg kabócát


 In our garden in the middle of the metropolis we have every year some fig - it's almost a miracle...isn't it... But this summer they are demaged haevily by "Metcalfa pruinosa Say" from USA...


Nem késtem még el vele? Hoztam Jutkának egy fügereceptet!
Fügetorta, 6 tojásból:
A fügemennyiség meghatározásával megint adós maradok, de sosem sajnálom ki belőle. A mostani torta kb. 40dkg fügéből készült, de csak bátran, rugalmasan, és aztán igazítjuk hozzá a többi hozzávalót. Felvagdossuk kisebb darabokra a fügét, és beletesszük egy tálba. Ráütöm a 6 tojás sárgáját, és rákanalazok kb. 8 evőkanál cukrot, csokoládét, amennyi otthon van, akár olvasztott formában, vagy össze törve. Belemegy 8 evőkanál darált dió, jól meg locsoljuk rummal vagy rumaromával, és szépen összekeverjük az egészet. Ja, majd elfelejtettem, elvileg nem kell bele sütőpor, mert nemsokára jön bele a 6 tojás felvert fehérje, de ha bárkit megnyugtat, nyugodtan tehet bele egy pici sütőport is. Miután a fehérjét is belekanalaztam a fügés masszába, ráteszek kb. 2 evőkanál akár zsemlemorzsát, vagy lisztet. Én ma rozsliszttel csináltam, és teljesen oké lett így is. Közben már előmelegítettem a sütőt 180C-ra, és beteszem a már vajjal kikent formába öntött sütit, hadd süljön szépen. Amikor készre sült, és ki is hűlt,  jó vastagon leöntöm csokimázzal, és már mehet is bele a hasikába.

Ezen az őszön nemigen tudok sütni a kerti fánk termette fügéből, mert az amerikai importból származó lepkekabóca veszett pusztítást végzett a füge kezdeményeinken. Pedig máskoron nem győzzük enni - lekvárt főzök belőle. Ám az idei a nyár kellős közepén úgy elszaporodtak ezek a kezdetben gyapjúpöszmet-szerű apró állatkák a fejlődő terméseken, hogy aszalodva hullottak alá tömegestül...  
A füge is Ficus-féle, ezért serken tejszerű nedv a féléretten leszakajtott gyümölcsből... 15 éves  a fánk, és óriás gyümölcsöket érlel más években: egész megbarnul, és tyúktojásnál is nagyobb. Kezdetben az első termést ledobálta, de most már az is beérik július második hetében. Az őszi szüret elhúzódó: a mostani idő fantasztikus lenne számára - ha nem hullott volna alá annyi időnap előtt.
A megzavarva hirtelenül felpattanó és elrepülő levél kabócák kiszívták a nedvet a gyümölcsből. E pehelyszerű állatkák lárvái már korábban is meglepték pl. a mályvabokrokat, de az idén inváziószerűen jelentkeztek, és a fügémet éretlenül is imádták... 
Amit hagytak, azért a seregélyekkel és a feketerigókkal folytatok légi harcot - de vesztésre állok... Nem tudom megelőzni őket reggelente, majd naphosszat a fa alatt őrizni.

Úgy gondolom, így is csodaszámba megy, hogy a milliós város kellős közepén fügénk terem. Olyan tápértéke van, amit a rómaik is számon tartottak, és Vergílius szerint a rabszolgák fejadagját bízvást lecsökkenthették fügeszüret idején... Boldog mediterráneum - szegény rabszolgák...

2011. szeptember 27., kedd

Néprajzi Múzeum - állandó kiállítás

I saw with the members of the handicraft's course the exhibition of traditional culture of the Hungarians. This is a permanent exhibition in the Museum of Ethnography in Budapest. There are some netted works among the objects - they are my favorits.

Még szeptember elején, a vizsga előtt jártunk a kézműves csoporttal a Néprajzi Múzeum állandó népművészeti kiállításán. Cefetül meleg volt - ötven ember és a nyárutói kánikula meggyőzte a hűvös falakat... De legalább príma vezetőnk volt: Sándor Ildikó, aki a néprajz előadásokat tartotta.
A magyar nép hagyományos kultúrája c. kiállításon népviseletek, tájjellegű régi szobabelsők, az életvitel és a hagyományos mesterségek műhelyei és szerszámai láthatók.

Én persze saját szemüvegen át néztem az egészet: főleg a díszítőművészet, textilek és hímzések azok, amiken megakadt a szemem. Meghökkentően sok rececsipkével találkoztam. Az erdélyi szász leány(Szelindek, Szeben megye, nagyszebeni járás) szoknyaszegélye:


Szelindek sváb település Erdélyben ("1900-ban 2929 lakosából 1549 volt román és 1341 német anyanyelvű; 1342 evangélikus, 1057 ortodox és 490 görög katolikus vallású. 2002-ben 2541 lakosából 2480 román és 29 német nemzetiségű, 2433 ortodox, 56 baptista és 29 evangélikus vallású.) Ennek a csipkeszegélynek mintája a szlovák főkötőkre emlékeztet.
 Olvasmányaimból tudtam róla, hogy Kapuváron alkalmazták legtovább a rececsipkét a vállkendők díszítményeként. A Polgárok Házában fellépő táncosok vállán is feltűnt ez a múlt ősszel:
 Most kiderült, hogy a Néprajzi Múzeumban is látható egy kapuvári népviseleti bábú tilángli vállkendőben, aminek a széle neccelve van!
A dolgozatomban írtam is a rececsipke kapuvári alkalmazásáról, de necsak az ottani múzeumra tudtam akkor még hivatkoznin.. Ez már kimaradt a dolgozatomból...

A rececsipke betétes lepedőszélek, szegélyek többnyire a Felföldről valók...  A néprajz a Felvidéket ezen a néven tartja számon.

2011. szeptember 24., szombat

Szálánvarrott hímzés

Ígérem, több  bőrt már nem húzok le a tanfolyamomról... Most azonban egyenként lefényképeztem végre a befejezett tárgyakat és készítettem róluk egy kollázst... Ezt még utoljára idebiggyesztem: egyetlen korábbi ajándék-zacskócska van közte.

A hímzésre még szeretnék kitérni. Keresztszemes technika volt a kézműves tanfolyam hímzés oktatása a nyári szigligeti "munkatáborban" . Takácsvászonból  készítettünk azsúrozott szegélyű zacskót. Létra azsúros bújtatóval és horgolt zsinórral oldottam meg a zacskó zárását. 
Egyszerű, tömött kis  sormintát választottam a hímzéshez, mert ebből jól mutat a szálánvarrott hímzés, amit már régen szerettem volna kipróbálni ezt az öltésváltozatot, amit másnéven "fonottas" v. nyújtott keresztszemes hímzésnek is neveznek.

Menete: balról jobbra haladunk. Az első szokásos keresztöltést a kezdőpontban felöltve fejezzük be, és innen ferdén átöltünk a következő keresztöltés oldalsó pontjába. *A felöltés a szokásos helyen lesz, majd következik a szokványos előöltés, ami most az első hosszú fedőöltést keresztezi. A második nyújtott fedőöltést ismét a következő négyzetbe öltjük.*
 

E két öltés: *-* képezi a sort, amit egy szokásos keresztöltéssel fejezünk be, majd a megfordítjuk a kezünkben az anyagot, és úgy varrunk tovább. Most ebben a sorban a nyújtott öltések az ellenkező irányba dőlnek  - így képződik a hajfonathoz hasonló fonottas minta. A hímzés megjelenése szövetszerű, sokkal tömöttebb, mint a szokásos keresztszemekből.
Sculmann Istvánné kéziszövő népi iparművész szálánvarrott munkája.
A magyar népművészetben elsősorban régies, szövetszerű mintákat készítenek íly módon - de nem ismeretlen a technika másutt sem. Pl. az Assisi hímzéseknél is eredetileg ezt alkalmazták - ahol a minta hátterét, tehát összefüggő felületeket töltenek ki keresztszemmel...

2011. szeptember 22., csütörtök

Megkapaszkodott!

Ez a másik túlélőművész egy kis szálloda északi falának szerelőgödréből a rácsok közül nyomakszik fölfelé. Körbe puszta aszfalt, sehol semmi talaj... napot sem kap... Hogy lehetne megmenteni? - töröm a fejem... Alighanem platáncsemete ráadásul...(Hiába: nagy a csábítás, hogy ne fonó-blog, hanem bioblog legyen a naplóm.... Mentségemül azt hozhatom föl, hogy kislánykoromtól fogva szeretem a növényeket, szabad természetet - ráadásul biológia-kémia szakon érettségiztem.

2011. szeptember 20., kedd

Újra fonó!

Szeptember második szerdáján nagy zsibongással elkezdődött a Fonó a Polgárok Házában. Úgy festettünk, mint kisiskolások a vakáció után: vég nélkül folytak az élménybeszámolók... Csodákat hallottunk a Zala megyei Népművészeti Egyesület gébárti táboráról, ahol az idén Orot Istvántól lehetett hajócsipkézést tanulni.

Ezúttal pazar helyszínt kaptunk az emeleti kiállítóteremben: a Csongrád megyei népművészek remekei vettek körül bennünket - hadd mutatok egy Dél-alföldi fehérhímzést párnavégen:



Jucus keresztszemes ajándéka még a keretező kézmelegét őrizte - hogy örülhet a kis jövevény mamája, ha megkapják! Olyan édes!

2011. szeptember 13., kedd

Megvan!!!

Tegnap  játszóházi foglalkozásvezető lettem! Az elméleti vizsgán két ötöst kaptam, a dolgozatra és a Fonás-szövés anyagai és eszközei a paraszti kultúrában, a hímzés kialakulása c. tételre. Ez nekem favorit téma volt. Édesanyám elmondása szerint ugyanis Nagymamámék még termesztettek kendert, a szomszéd tanyában áztatták és maguk tilolták... A nagy mamám által fonott cérnából még ma is van! Ők már nem szőtték meg: zsákokat készíttettek belőle - a cérnával pedig foltozták a zsákokat... A rokkát sajnos ellopták a tanya padlásról, mikor már nem laktunk ott - a 'házaló' betörők hamarabb felismerték benne az értéket, mint mi fiatalok - meg a szüleim...
A 'jó gazda' apai család tanyáján tartottak birkát - nemcsak sajtot készítettek, de a gyapját is feldolgozták, bár a kártolásra már géppel rendelkező szakember hoztak...

Alapos a számonkérés, ha nem mondja folyamatosan a vizsgázó, de a gyakorlaton a felkészülés laza a tárgykészítés miatt - közben a kollektív bölcsesség segít, ki be lehet járni.... Persze a személyes intelligencián sok múlik... 
A gyakorlati jegy egyik része ebből állt: terítékre kerültek  az évközi és a szigligeti "munkatábor" tárgyaim:


A gyakorlati tétel valamely kézműves mesterség alapjainak megismertetése a gyerekeknek. Csak el kell kezdeni a munkákat, és főleg az óvodai-iskolai foglalkozások fortélyaira kíváncsiak, - úgyhogy nem voltam túl terjengős...
Ráadásul mumust húztam: Fonás - körmönfonás - körmöcskézés ... No nekem még a négyes kalácsfonás is feladat... és sose játszottam gyerekkoromban a lányokkal páros fonaljátékot... A kézműves munkáim zöme sem kiváló abban a mezőnyben - úgyhogy a gyakorlati jegyem 4! Nagyon örülök neki - borzasztó régen vizsgáztam már - és nagy munka volt ebben az egy évben... Még bánom is, hogy nem tudtam többet kihozni belőle - a szakdolgozat után kiengedtem. Mikor szűk két hete elkezdtem készülni, még sok tárgyam várt befejezésre...
Nemezjátékok a tanfolyamról

A Hagyományok Háza honlapról nehéz kihámozni, hogyan is épülnek  fel az ottani képzések - igyekszem összefoglalni:
Van a Népi játék és kismesterség kézműves szakma: Mesterségenként kétéves tanfolyam ad OKJ oklevelet: csipkekészítő, fazekas, gyékény, csuhé és szalma tárgykészítő, szőnyegszövő, népi bőrműves és kosárfonó szakmában.

Erre épül a Népi játék és kismesterség oktatója tanfolyam a következő összeállításban, ami 2+1+1 félév + 2 nyári tábor.
a)
el kell végezni az "én" kurzusomat: Népi játszóházi foglalkozásvezetői tanfolyam, ami mit sem ér magában(ez túlzás: pedagógusoknak hétéves továbbképzési programra érvényes,az unokáiddel + gyerekeiddel bátrabban, korhűen kézműveskedhetsz népi alapon + lényeges néprajzi szemléletet ad a hagyományos paraszti kultúráról + besegíthetsz gyerekfoglalkoztatóban rendezvényeken, ha engedik, magad is szervezheted-vezetheted).
b)
részt kell venni néhány művészettörténeti ill. 10 pedagógia-pszichológia előadáson(pedagógiát végzettek persze felmentést kapnak).
Az én 120 órás tanfolyami végzettségem a minimálisan javasolt 2 könyvvel együtt 170.000-Ft volt (vizsgával és egyhetes táborral). Ez kb. egy félév költségtérítése az állami levelező tagozatos egyetemeken - tehát ha így nézem: nem sok... Mert a különleges anyagok költségigényesek... Úgy látom a honlapon, az infláció is begyűrűzött... De még lehet jelentkezni bármely képzésre!
Ja, és van ez az oktatás vidéken is, a népművészeti egyesületek berkeiben(Békéscsabán és Zalaegerszegen biztosan). És nekem volt társam egy Győr mellőli kis faluból - aki hétvégente a csipkés tanfolyamot végezte...


2011. szeptember 9., péntek


TEATASAK-ORIGAMI - block-folding from Hungary-my birthplace

Igyekszem visszabillenteni az egyensúlyt - nehogy hobbikertész-blognak nézzétek a naplómat! Múlthavi kézműves élményemről érdemes számolni.

Nagycsaládos táborban láttam egy számítógépes szakit - aki teatasakokból hajtogatott térbeli elemek garmadájából állít össze 3D-s tárgyakat !!! Vannak az Iparművészeti Kamara által zsűrizett termékei is.

Szegeden voltunk egy több száz  fős hétvégén, és egész csomó gyereket tanítgatott angyali türelemmel egy álló napon át... Magának is van három kislánya, és nagyon rugalmas család. Szívesen elmennek családostul pl. falunapra is bemutatózni, ahol még nem jártak... Szinte csak az ellátást és útiköltséget kérik... kirándulásnak tekintik.

És természetesen ő is hódmezővásárhelyi!

2011. szeptember 4., vasárnap



 Csattanó maszlag - a túlélőművész

Gyerekkorom óta jól ismerem - már-már bokorszerű növény. Tanyákon a dudva környékén termett - itt Pesten akár a járdarepedéseit feszegeti... Mérgesen küzd az életéért: Vigyázat! Mérgező! Főleg a levele és a magja. De nem is enni szeretjük.
Terebélyesre fejlődik, elég sokára lesz termőképes - ezen a mostoha terepen mostanára, de a fagyokig ontja illatos fehér virágait. Millió magjáról újrakel. Termése kinyílt állapotban már nem oly mutatós sünike - ezért nem igazi szárazvirág kötészetben - úgyhogy mindent csupán a szemnek!
Könnyedén felismerhető benne a csodatölcsér vad változata: Datura stramonium. Burgonyaféle, és nem is véletlen, hogy szereti a dudva környékét... Hoppá - talán ezért tűri a tisztviselőtelepi flasztert:-(




2011. szeptember 3., szombat

Tenyésztett enyészet

A téren, ahol naponta átvágok- hol gyalog, hol biciklivel - pénteken ez fogadott:

Azt hiszem gyertyánfa, aminek a belseje kidőlt - magától... Annyira elkorhadt... Észak-keleti oldal. Drukkolok neki, hogy túlélje: hisz ez a rész már régen nem szállítja a nedveket. Talán a kertészet betapasztja a sebet...

2011. szeptember 2., péntek


Kedvenc kapualjam

Lám-lám... nem volt véletlen a nyurga harangvirág sem ebben az útba eső kapumélyedésben... Most ezt a pozsgás szárút lesem a cserepekben: hogy színesedik a virágzata? Rács mögött van - különben ellopnák... Vajon hogy hívják? Segítesz, Vera? A leveléből gyerekkorunkban békát fújtunk...


Hogyan? Ha "szabad a gazda": A varjúháj(mint Vera írja) húsos levelének a külső rétege szívós. Ha óvatosan megnyomkodjuk, hártyaszerűen elválik a belsőtől, és fel lehet fújni a levelet a nyél felől: úgy néz ki, mint egy zöld béka!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...