2012. november 1., csütörtök

Halottainkra emlékezünk - ki-ki hogyan...


 
Hallstatt az azonos nevű tó partján fekvő ausztriai barokk kisváros, melynek neve a kelta hagyományok szerint „a só helye”. Lakosainak száma 1 000 fő, ami a hely szűke miatt lényegében évek óta nem is változik. A városka érdekessége, hogy egyetlen főutcából (Seestrasse) áll. Különleges ékszere a festői természeti környezetén,  kívül az a kis gótikus templom, melynek három különösen szép szárnyasoltára van.

A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a templom kertjében található teraszos temető, melyben a halottak maradványait 10 évente kiássák, majd koponyájukat kifehérítik. A koponyákat festett virág- és babérkoszorúkkal ékesítik, majd a fehér „homlokra” gót betűkkel vésik fel a elhunyt nevét. A templom melletti sziklafalba vájt Csontház így őrzi a megboldogult földi maradványait. Jelenleg 1200 halott koponyáját őrzik. A tradíció az 1720-as években kezdődött, míg az utolsó koponya 1995-ben került a Csontházba.

  
A városka a szikla lábához, egymásra épült házak csodálatos sorából áll, a városlakók a már említett helyszűke miatt, a ház falához gyümölcsfákat ültettek és felfuttatták azokat a falon.
Hallstatt további nevezetessége a világ legrégebbi ismert sóbányája, melyet 2002-ben múzeummá alakítottak át. 1664-ben ebben a bányában történt a világon regisztrált első sújtólégrobbanás.

A 7000 éve működő sóbánya Kaiserberg nevű része 2002-ben nyílt meg múzeumként. A bányának a Mária Terézia korabeli tárnarendszerét akkor alakították ki múzeumi látványossággá, mikor a körzet UNESCO világörökség részévé nyilvánították (a bánya bejáratánál látható Saltzenberger emlékmű a magyar illetőségű Alexander Busch szobrászmester műve).

A római eredetű város ókortörténeti múzeumában láthatók az itt feltárt 900 kora vaskori (i. e. 750–450) sír leletei. Hallstattról nevezték el ugyanis a Nyugat-Franciaországtól a Dunántúlig terjeszkedő kelta népek régészeti kultúráját.

És egy pikáns újkori ötlet: 2011. áprilisában egy kínai fémkereskedő cég... elkezdte a település pontos mását felépíteni Hongkongtól nem messze északra. A helyi lakosok csak június elején hallottak először az építkezésről, ami nagy felháborodást keltett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...