2012. április 27., péntek

Csipkeünnep - Bábolnán


Örömmel hívjuk az idei Bábolnai Kukorica Fesztivál keretében megrendezendő
VIII. Aranycsipke díj pályázatára és kiállítására 
a csipkekészítőket és más textilműveseket

 Téma: Zsigmond király és kora (1387-1437)
 A bábolnai csipkegyűjtemény a  honlapról

Időpont: 2012. szeptember 8.
A pályázati munkák leadási határideje: 2012. június 28.
Nevezési díj: 10.000-Ft + ÁFA/alkotóként
Címek: 2943 Bábolna, Kossuth L. u. 22; matmag@matrayhaz.hu

Várjuk szeretettel a jelentkezéseket és a látogatókat:

Mátray Magdolna és dr. Mátray Árpád

2012. április 25., szerda

Nyugat-dunántúli kiállítás

Hittétek volna, hogy a sötét téli napok után most élénkül meg a naplóforgalmam is? Üdvözlöm Marát az ország közepéről hatalmas képalbumával együtt és Tamát, aki csak azt sejteti magáról, hogy foltvarrás a szíve csücske...

MEGHÍVÓ

III. Nyugat-Dunántúli Regionális Népművészeti Kiállításra Győrbe, 2011. május 11-25.

Győr-Moson-Sopron-, Vas-, Zala megye és a Mura-vidék tárgyi népművészettel foglalkozó alkotóinak művei lesznek láthatók.

Győrben május 11-25. a Bartók Béla Megyei Művelődési Központban ( www.bbmmk.hu )
                                                                             
Zalaegerszegen június 22 - július 7. a Keresztury Dezső Művelődési Központban ( www.kereszturyamk.hu )

                                     

2012. április 17., kedd

Pénteki meghívó a Polgárok Házába


Paloc.gif 18.00: Kiállítás a füleki Motolla Műhely kézműveseinek munkáiból:
mézeskalács, aratókoszorú, tökdísz, rongy- és csuhébaba készítése, tojásírás, szalma- és fonalrátétes, drótozott és hímes tojások, gyöngyfűzés, viseletkészítés, gyékényfonás, csipkeverés és agyagművesség.


18.30: Műsoros est a díszteremben:


A füleki Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes és a Kis Rakonca Gyermek Néptáncegyüttes műsor.
Közreműködik még több énekes és egy mesemondó. Muzsikál: a Folt Zenekar Salgótarjánból. Az est végén felvidéki étel-ital kóstoló.  

Palócföld egy jellegzetes népcsoport által lakott egybefüggő terület. Pontos kiterjedése vitatott, a legtöbb szakember a Vág és a Hernád között elhelyezkedő szűkebb vagy tágabb területet ért alatta, melynek központi tájegységei között foglal helyet Nógrád, valamint „Gömörország”. E két kistájon belül is rendkívüli tagoltság tapasztalható; Gömört a történelmi Magyarország egyik legsajátosabb vidékeként tartják számon, mely számos táji, etnikai és kulturális jellemzőjével olyan, mint Magyarország kicsiben. A változatos domborzati viszonyokhoz hasonlóan sokszínűség mutatkozik a vallási, társadalmi nyelvi és műveltségi sajátosságok terén is. Egykor egyformán fontos szerepet játszott a földművelés és állattartás, de ugyancsak nagy jelentőséggel bírt a famegmunkálás, a gömöri és észak-nógrádi fazekasság, valamint a Rozsnyó környéki bányászat.


A Rakonca Ifjúsági Néptáncegyüttes 1995-ben alakult, Palócföld nógrádi régiójának egyik jelentős történelmi múltú kisvárosában, Füleken. Célkitűzésük a hagyományos magyar tánckultúra továbbörökítése és autentikus színpadi bemutatása, valamint a közösségi értékek, egészséges identitástudat és lokálpatriotizmus ápolása és megtartása. Több országos versenyen és fesztiválon értek már el kiemelkedő eredményeket; vendégszerepeltek Magyarországon, Romániában, Montenegróban, Törökországban, Szlovéniában, Ausztriában és Szerbiában. A régión belüli kiemelkedő munkájuk jeléül  2004-ben  elnyerték  a „Nógrád Közművelődéséért” díjat.

2012. április 16., hétfő

Csabai visszhang

A márciusi békéscsabai textiles konferenciára nem sikerült eljutnom, de még visszatérek rá... Egy erdélyi hírportálon láttam a legszínesebb beszámolót az immáron nemzetközivé előrerukkolt rendezvényről.  
A viseleti kiállításról semmiféle képet se találtam, de sokat elárul a bemutató színvonaláról vagy inkább(?) az egész pályázati rendszerről, hogy egy barátnőm, a békésszentandrási Sindelné Kovács Anna munkája nem fért bele a kiállítandó keretbe... Szolnoki csipke* munkája egy elegáns felsőt díszített: 

Nehéz feladata volt ugyan a zsűrinek:1532 alkotás érkezett az országos pályázatra szerte a magyarlakta területekről, melyekből 868-at javasoltak kiállításra. 

A pluszportal.ro örömmel adta hírül a sepsiszentgyörgyi Takács Gizella makkfalvi barackmagos szőttesének első és a hímző csoportnak (Bálint Rozália, Molnár Ibolya és a csernátoni Bartók Irma) a második helyezését a kalotaszegi nagyírásos varrottassal. A népművészek a székelyudvarhelyi Altera Alapítvány keretében dolgoznak együtt(fotó: Fekete B. Zoltán).

A kiemelt támogatók mellett 52 szervezet és magánszemély fogott össze a sikerért, a díjakra 958 ezer forintot ajánlottak fel... A Konyha és ebédlő textíliái kategória első díjazottja a békéscsabai, szlovák nemzetiségű Rozmaring Szakkör (csoportvezetője dr. Illés Károlyné).

 

A kiemelt támogatók mellett 52 szervezet és magánszemély fogott össze a sikerért, a díjakra 958 ezer forintot ajánlottak fel... A Konyha és ebédlő textíliái kategória első díjazottja a békéscsabai, szlovák nemzetiségű Rozmaring Szakkör (csoportvezetője dr. Illés Károlyné).

 

*A szolnoki csipke Hagyák Stefánia és Hagyák Emerencia nevéhez fűződik. A mintavilág és a technika egyes elemei Erdélyből származnak... A már csaknem feledésbe merült szolnoki csipke varrása Jakab Antalné Mészáros Gizellának köszönhetően éledt újjá... A fő motívumok egy zsinórral vannak kontúrozva, mely minden segédeszköz nélkül kézzel készül, úgynevezett körmönfonással.
Majd ha elkészült a megfelelő hosszúságú zsinór, akkor az előkészített mintarajzra felférceljük. A minta rajzott pauszra előrajzoljuk, majd egy vászonra rárögzítjük. Ezután, én még átlátszó üvegtapétát ragasztok a mintára, hogy stabilabb és tartósabb legyen, a készítés során. Ha ráférceltük a zsinórt a mintára, akkor kezdhetjük el kitölteni.
A szolnoki csipkéhez használt kitöltések:
- huroköltések: szinte kimeríthetetlen fajtája létezik,
- lábak: egy szálat kifeszítünk két pont közt, majd visszafelé sűrűn becsavarjuk,
- pókok: a lábak találkozásához pókokat készíthetünk. Általában páratlan számú láb találkozik.

Nagyon jó leírást találni még a szolnoki csipkéről a Gépicsipke c. honlapon is!

2012. április 15., vasárnap

Meghívó Nagykállói csipke-konferenciára

Pályázati felhívás

Csipkekészítők V. Országos Konferenciája Nagykállón
2012. október 5-6-7. 


A Nagykállói Népművészeti Egyesület, a Magyar Csipkekészítők Egyesülete és Nagykálló Város Önkormányzata pályázatot hirdet Magyarországon élő és az ország határain túli csipkekészítő egyének, szakkörök, csoportok, közösségek számára.

Pályázni olyan alkotásokkal lehet, amelyek még nem szerepeltek más pályázatokon, vagy részt vettek ugyan, de nem voltak díjazottak.

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:
1.)        Csipkével díszített vizitke
Paraszti, polgári hagyományokon alapuló, mai használatra alkalmas női felső tervezése, készítése. Csak természetes alapanyag használata ajánlott.  A csipke készülhet bármely csipketechnikával.

2.)  Ünnepi kiegészítők - Csipke ékszer (nyakék, karkötő, fejdísz, kitűző, hajpánt, gyűrű, fülbevaló,stb.)

Készülhet (horgolt és kötött kivételével) bármilyen csipketechnikával. Az alkotó fantáziájának tág teret engedünk A csipke anyaga csak természetes alapanyagból lehet, ehhez más díszítő elemek alkalmazása megengedett. Mérete, nincs megkötve. Használható funkció értéke legyen.

        3.) Ünnepi kiegészítők - Csipke ékszer (Ifjúsági 18 év alatt) Lásd a 2. pontban leírtakat.

Mindegyik kategóriában fontos szempont az igényes kivitelezés, a csipke és textil harmóniája.
A pályázatra beadott anyagokat névvel, pontos címmel, az alkotás fényképével, vagy   fénymásolatával kell ellátni! Több darabbal is lehet pályázni. Minden darabhoz külön adatlapot kell kitölteni! Másolható.

A nevezési díj 800,- Ft/db
Pályázni lehet 2012. július 30-ig.

A pályamunkák beküldési határideje: 2012. szeptember 15.

Kiállításmegnyitó és díjátadás: 2012. október 5. 17 óra, Művelődési Központ, Kossuth út 8.


További információ: FélegyháziJózsefné: 42/263-161, 20/985-11-50 felegyhazine@freemail.hu
                Nagy Vincéné 06-30/ 417-81-00 vincemari@t-online.hu
                Nagykállói Nonprofit Kft: Borsiné Sveda Anita 42/ 263 -141                                     

2012. április 12., csütörtök

Áprilisi Fonó

Tegnap, így húsvét után kicsit családiasabb volt a Fonó, de újabb munkák készültek el...és még több indult el. 
Egy kis egyveleg az eddig elkészültekből:


Isten hozott Benneteket az oldalamon, Tüzesb és Doni

                          

2012. április 11., szerda

A TÁNCHÁZ NAPJA május 5-én

2012. május 6-án éppen 40 éve lesz, hogy megtartották a budapesti Liszt Ferenc téren az első táncházat. Ennek apropóján május 5-ére, szombatra a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület egész napos szabadtéri rendezvényt hirdet, és országszerte csatlakozókat hív.
A központi rendezvényt a Liszt Ferenc téren lesz. Az ingyenes néptánc tanítás mellett 10 és 18 óra közt lesz kézműves foglalkozás, aprók tánca, mesélés, népdaléneklés és foglalkozás fogyatékkal élőknek.
                        Szabolcs Néptáncegyüttes

A táncháznap létrejöttét az OTP Együttható pályázatán nyert különdíj teszi lehetővé a Hagyományok Házának: a SZÍVVEL-LÉLEKKEL program, amire nemrég buzdítottam az erre járókat!
 

2012. április 5., csütörtök

Kopp Mária

Nem akarok ünneprontó lenni... Még csak Nagypénteket várjuk.
2012. február 24. én ünnepelte az egyetem Kopp Mária 70. születésnapját. A sok előadást, köszöntőt egy barátom bábelőadása követte...
Kedd este lett volna a találkozója Vele. Ekkor szerette volna átadni a fényképeket, videot. Elkésett...ezért kaptam tőle ezt a megrendült üzenetet: (A  jobbján Tulassay Tivadar SOTE rektor).

                         Mind elmegyünk, a ringatózó fák alól mind elmegyünk,
a párás ég alatt mind indulunk a pusztaságon át
a száraz ég alá, ahányan így együtt vagyunk,
olyik még visszanéz, a holdsugár a lábnyomunkba lép,
végül mind elmegyünk, a napsütés is elmarad
és lépdelünk a csillagok mögött a menny abroncsain,
tornyok fölé, olyik még visszanéz és látni vágy,
hullott almát a kertben, vagy egy bölcsőt talán
ajtó mellett, piros ernyő alatt, de késő már, gyerünk,
ahogyan a harangok konganak, mind ballagunk
mindig másként a csillagok mögött, a puszta körfalán,
ahányan végre így együtt vagyunk, mind elmegyünk.
/Weöres Sándor: Bolero/

  Ezt a verset a szüleim kiírták a konyhában a falra. Ezt néztem óvodás koromtól, és ezzel éltem, hogy mind elmegyünk. Otthon sohase volt tabu a halál, számtalanszor beszéltünk róla és mondták, mind a ketten mondták, anyukám és apukám is, hogy meg fognak halni. Meghaltak.
  Szégyellem, hogy írok, mert senkire nem tartozik a fájdalom, de mégis úgy érzem, hogy ez segít, mert anyukám, Kopp Mária ennek a közösségnek fontos tüneménye volt; és tartozom neki annyival, hogy én írjam meg az első nekrológját.
  Anyukám Kopp Jenő művészettörténész, a Fővárosi Képtár igazgatója és Waigand Ilona művészettörténész első lánya volt. Ő volt az első gyermek, még hét testvére született. Ő volt a legidősebb, az első, és ezzel megkapta azt a felelősséget is, hogy példát kell mutatnia. Azt mondják, hogy már kiskorában tudósos volt: nagyon okos.
  Az ötvenes években édesapja nem írta alá az egyházi iskolák bezárását követelő nyilatkozatot, ezért kirúgták az állásából. Majd egy ismerősük szólt, hogy rajta vannak a kitelepítési listán, ezért elmenekültek Surányba, az egyszobás nyaralójukba. Anyukám itt nőtt fel, a Duna mellett, kecskéket legeltetett, verseket írt, matematikaversenyeket nyert. Közben édesanyja franciára és művészettörténetre tanította, ahogy az összes többi gyerekét is.
  Édesapja belerokkant abba, hogy elveszítette a munkahelyét, hiszen egy ostyakészítő anyuka fiaként nagyon nagy szó volt, hogy művészettörténeti diplomát szerzett, aztán Rómában ösztöndíjat kapott. Amikor pedig kinevezték a Fővárosi Képtár igazgatójának, elérte mindazt, amiről álmodott. Ekkor nézte ki magának a bálkirálynő ? Budapest legszebb lánya ? nagymamámat, aki 18 évvel fiatalabb volt ugyan, de mégis sikerült meghódítani a szívét. A nagypapa nem bírta elviselni a surányi száműzetést, depressziós lett és megvakult. Anyukám ekkor határozta el, hogy pszichiáter lesz: eldöntötte, hogy kikutatja, hogyan alakulhat ki lelki okokból testi megbetegedés.
  Nem ismertem a nagyszüleimet, mert még akkor meghaltak, amikor kicsi voltam, de annyit mesélt róluk anyukám, hogy olyan, mintha ismertem volna őket. Meséléssel életre lehet kelteni valakit. Remélem.
  Anyukám egyébként a világ legcsodálatosabb anyukája volt. Mindenki azt hiszi, hogy a munka mellett nem jutott ideje ránk, de ez nem igaz. Mindig ott volt mellettem, ha szükségem volt rá. Nagyon okosan tudott szeretni, igaziból. Amikor kicsi voltam, esténként olvasott, és én odabújtam hozzá. Ha rossz jegyeket hoztam, mindig biztatott, hogy nem ez számít, nagyapám is rossz volt matekból. Ha hazacipeltem a legfurcsább barátaimat, ő mindenkit komolyan vett. És dicsért, dicsért, dicsért. Apukámat, nővéremet, engem.
  Nagy tudós volt az anyukám, csodálták őt itthon és külföldön. Szerteágazó kutatásai voltak: a boldogsághormonról írt tudományos dolgozatot, kidolgozott egy légzésterápiát a szorongás csökkentésére és felmérte az ország lelkiállapotát apukámmal közösen, és ez alapján javaslatokat tettek az ország testi-lelki egészségének javítására. Együtt alapították újra a rendszerváltás után a lakásunkon a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet. Együtt indították a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalmat a kívánt gyermekek megszületése érdekében. Nem tudom leírni, hogy mennyi mindent szervezett és dolgozott. Lehetetlen. Mostanában azt kutatta, hogy mitől lehetünk boldogok, boldog házasok. Ő nagyon boldog házasságban élt, bár azt mondta, hogy a szerelem betegség és ő barátságból ment hozzá apukámhoz, de az ő kapcsolatuknál szenvedélyesebbet nehezen lehet elképzelni. Nő volt. Titok. Megfejthetetlen. Bár sokat szerepelt, de nagyon zárkózott volt. Apukám örökké meg akarta hódítani, de kicsit mindig meghódíthatatlan maradt. Fájdalmairól, kétségeiről csak nekünk beszélt. Volt egy titkos énje, a mi titkos anyukánk volt.
  Fruzsikám! ? mondta. Felszólító módban, mert mindig volt arra ötlete, hogy mit kellene csinálni. Most nem mondja és nem tudom. Agyondolgozta magát, mert adni akart és örült, hogy még az utcában dolgozó munkások is megköszönték neki, hogy mennyit segít.
  Hétfőn este még beszéltünk, teljesen jól volt, aztán tegnap holtan találtam otthon. Itt lakunk egy házban, itt voltam felette, de nem tudtam, hogy baj van. Délután még a nővérem kislányával sétáltunk és róla beszélgettünk, hogy milyen okos. Anyukám úgy szervezte, hogy mi mind együtt lakunk, ők, a nővéremék és mi. Egy csoda így együtt élni, együtt ebédelni, átfutni egymáshoz tejfölért. Itt maradtunk egymásnak, nélküle.
  Januárban lett 70 éves. Születésnapi ajándékból elutaztunk együtt a Szentföldre. Végigmentünk a keresztúton. Boldog volt és nagyon bánatos. Nem tudott apukám nélkül élni. Meg akart halni, mert vágyott apám után. Most együtt lehetnek. Mi meg együtt itt lent.
  Ha végiggondolom, hogy mit várna tőlünk, lányaitól, akkor azt, hogy bizonyítsuk be, hogy elég erős a hitünk ahhoz, hogy elviseljük a halálát és, hogy mindig legyünk bátrak és tegyünk apukám, anyukám dicsőségére!
Skrabski Fruzsina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...