2012. május 31., csütörtök

Pulikutyás számítógépet!


  

Népművészet - kicsit másképp. Leginkább ezzel jellemezhető a mainap.hu új csomagja, melynek képein hagyományos népi jellegzetességek bújnak új köntösbe, egy fiatal művész keze által.


Szebenyi Dávid (művésznevén Aman) szemtelenül fiatal, húsz éves kora ellenére már számos elismerést tudhat magáénak, sőt, nemrégiben megnyílt első önálló kiállítása is.
Az ifjú grafikus "szakterülete" a street art: jellegzetes, pirítósokat ábrázoló matricáit a szemfülesebbek felfedezhetik Budapest utcáin és szórakozóhelyein is.
Dávid az utcai művészet lazaságát ötvözte a magyar népi motívumokkal - így születtek meg a mainap.hu új háttérkép-csomagjának képei.
A rajzokat fiatalos, humoros stílusuknak köszönhetően mindenki azonnal a szívébe zárhatja: a mosolygó busók, a birka és puli keveréke, vagy a táncoló, bajszos pirítósok garantáltan mosolyt csalnak a legmorózusabb felhasználó arcára is.

2012. május 27., vasárnap

Lelkes Pünkösdöt kívánok!





Szélként, fényként,
Járj át engem is, óh, Lélek,
S duzzaszd életem vitorláját
Messzi utakra!
Mélyben és magasban is
Maradj velem!
(Dag Hammarskjöld)
 
 

2012. május 23., szerda

Miért piros a Pünkösd?

Itt kopogtat a Pünkösd, ami az utolsó utáni pillanatban lett "fizetett ünnep" - sőt még lehangolóbb szóval "hosszú hétvége"! Ahogy profanizálódott
  • a karácsony = a szeretet ünnepévé,
  • a húsvét = az újjászületés, tavasz, a természet ébredése ünnepévé,
  • a pünkösd kellene, hogy a megerősödés, a szárba szökkenés, a bő termés ígéretének ünnepévé váljon... Amint kicserélődtek a halászember apostolok a Szent Lélek erejétől, és nagy hatású hittérítőkké, hitvallókká váltak...
Hogy ne folyjon össze az ünnep a hétköznapokkal, érdemes meghallgatni  Sándor Ildikó néprajzost az InfoRádió 2011.06.25-i adásában.

Május / Pünkösd hava; Tavaszutó hó /
Május legnagyobb ünnepe, mely a néphagyományban és a vallási életben is fontos szerepet töltött be. Az ünnep elnevezése a görög pentekosztész, azaz "ötvenedik" szóból származik, ugyanis ez az ünnep a húsvét utáni 50. napon kezdődik. Ennek megfelelően ez is, a húsvéthoz kapcsolódva változó időpontú ünnep.

Az 50 nap a zsidó vallásból ered. Ők ünnepelték ugyanis a Pészach(=Húsvét) utáni ötvenedik napon Sabouthkor (hetek ünnepe) az aratás, az első gyümölcsök, majd később a Tízparancsolat adományozásának ünnepét. A magyar pünkösdi szokások elsősorban a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de a szokás egyes elemei (mint például a pünkösdi királyné választás, vagy a zöldágazás) régebbi, pogány időkre nyúlnak vissza. Sok más keresztény ünnephez hasonlóan itt is a már meglévő, pogány hiedelmekre épült rá a keresztény tartalom, s olvadt össze egy közös ünneppé. A keresztények Pünkösdkor azt ünneplik, mikor Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra.

2012. május 22., kedd

Zsinórozás

Továbbra is a zsinórcsipke a sláger a Fonóban - de azért keresztszemes és úri hímzés, de még sashiko is akad a munkák között!


2012. május 14., hétfő

Díjnyertes kézműves remekek Tarjánban jún. 2-ig

Június 2-ig tartó kiállítás nyílt a Magyar Kézműves Remek pályázat nógrádi díjazottjainak munkáiból Salgótarjánban.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által indított A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében elnevezésű országos program keretében a hét végén nyílt kiállítás a Nógrádi Történeti Múzeumban.

Nógrádban évszázados múltja van a kézművességnek a mészégetéstől a kenderfeldolgozáson át a ma is űzött fazekasság, kosárfonás, a tojáspatkolás vagy ékszerkészítés hagyományának.

Bemutatkozik a négy legújabb nógrádi nyertes:
  • Bocsi Éva babakészítő népi iparművész, 
  • Fazekas Henriette dísztárgykészítő, 
  • Kanyó Alfonzné csuhéfonó, 
  • valamint a bokori sajtok készítője, a HIKSZ Kft(Bokor).

Mezőgazdasági Múzeumban április 26-án negyvenhat kézművesnek átadott Magyar Kézműves Remek-díj közt voltak a nógrádi mesterek.
A 2002-benindított programsorozatban az idén 121 színvonalas pályamű érkezett be értékelésre.

Négy nógrádi pályázó kapott Magyar Kézműves Remek-díjat A salgótarjáni Bocsi Éva babakészítő nyertes művével a Mezőgazdasági Múzeumban a cím átadási ünnepségén. MTI-fotó: Kovács Tamás

2012. május 12., szombat

Ráadás borsólyuk

Szeretném üdvözölni a legüdébb virágot a naplószélemen. Tulipánt! Örülök, hogy követőmmé váltál. Igazán remek, kreatív teremtést sugall a naplód... Elismerés számomra, ha felfigyelsz egy bejegyzésemre.

A borsólyuk szegélyre eddig még azok sem figyeltek föl, akik érdeklődnek a hímzések iránt. Köszönet a mi fonós Zsuzsánknak, hogy megmutatta.
Látom, érdemes volt megmutatni a Fonó-beli családi gyűjteményt is! Közkívánatra megint felidézem külön-külön a legszebb darabokat:

Varrott csipke lehet - mi is tanakodtunk fölötte. Olyasmi típus, mint a halasi csipke, csak vászonra készítik. Először a kontúrokkal kialakítják a mintát, aztán pedig a kivagdalt részeket csipkeöltéssel betöltik. S ha jobban megnézem, a hálószerű betét csomózott rececsipke! A kedvencem!

Még két kis munka a hagyatékból:

Sióagárdi hímzés

A Mezőföld déli csücskén, Tolna megyében fekszik Sióagárd.
A hímzés alakulása a viselet fejlődésével követhető nyomon. Négy különválasztható szakaszra osztható:
- az 1980-as években a legjellegzetesebb ruhadarabjuk a 6 szeles kendervászonból készült, apró redőkbe szedett ”korcospéntő” volt, melyet fehér díszítőöltéssel erősítettek össze.
- az 1889-ből származó bevarrott ujjú, vállfoltos, pálhás női ing kendervászonból, majd gyolcsból készült, gazdagon hímezték fehér lyukhímzéssel. Lányok és fiatal asszonyok viselték pruszlikkal.
- az 1908-ban gépi slingelt anyag jelent meg a faluban. Az első világháború után már színes fonállal is varrtak.
- a viselet színesedése az 1920-30-as évekre tehető.

 

Anyaga: Fehér sifon vagy vászon.
Fonala: Gyöngyfonál, UC hímzőfonál, osztott hímző.
Színezése: Piros, bordó, permetkék, sötétebb kék, sötétlila, parasztrózsaszín, narancsos sárga, sötét olajzöld
Öltése: Laposöltés, száröltés, borsólyuk, (a fehérhímzésnél lapos öltés, száröltés, huroköltés, lyukazás)


2012. május 11., péntek

Borsólyuk szegély



Az eheti Fonóban Erzsike gyönyörködtetett bennünket családi gyűjteménye darabjaival ... Volt köztük azsúrozott és vagdalásos hímzés, kötött, levegőben varrott, horgolt és mindenféle kombinált csipke... egytől egyik leheletfinomak ... Ooooooooolyan szépek!

Végre megint tanulhattunk valamit Zsuzsától! Mert tőle van mit ellesni! Megmutatta a borsócakkot most készülő kalocsai terítőjén. A lyuksor díszítése az egyszerű lyukhímzésnél mutatósabb:


Borsólyuk: olyan beszegési mód, amely egy­máshoz kapcsolódó kis körök sorából áll. Minthogy ezek a lyukak általában borsószem nagyságúak, vagy valamivel na­gyobbak, ezért borsólyuk néven ismeretesek. Két változatát láttam az irodalomban:
  • A hímzést úgy kezd­jük, hogy a kis köröket előöltjük (a. ábra), majd az anyagon befelé eső félköríveket egymás­sal összekapcsolva kihímezzük, az anyag széle felé eső félköríve­ket pedig ugyancsak egymással kapcsolódóan huroköltéssel, slingeléssel kivarrjuk  (b.ábra) - írja Lengyel Györgyi.

  • A mi Zsuzsánk azonban hangsúlyozottabb szegélyt készít. Ezt a belső íveken oda-vissza haladó előöltésekkel éri el. A külső íveken pedig láncszemsorral halad végig folyamatosan. A sűrűbb alátöltéssel még domborúbb, egész borsószerű cakkot kapunk. A belső ívtől kifelé halad a munkával. 
 A borsólyuk-szegély a kalocsai, sióagárdi, Kapos-menti sőt olykor még a höveji és palóc viseleteken is előfordul.

2012. május 9., szerda

Méta fesztivál

 Köszöntlek, Éva, a naplómban! A porcelánfejű babáid nagyon megtetszettek - pedig eddig a világ legfeleslegesebb dolgának hittem a hűtőmágnest... De ezek így! ...nagyon takarosak! Érezd jól magad nálam.

Meghívó a Balaton partra

Balatonbogláron az Urányi János Sport és Szabadidőközpontban Pünkösdkor,
május 26-28-ig Méta Fesztivál lesz, ami
a Gyermek és Ifjúsági Néptánccsoportok Koreográfiai versenyét is magába foglalja.

A táncos és futóversenyek mellett mulatságok, táncházak, gála műsor, valamint pünkösdi király és királyné választás is lesz.

2012. május 6., vasárnap

Anyák napjára


 EU Fordítóközpont

2012. május 4., péntek

Táncház Nap

Senki se felejtse, hogy holnap a Liszt Ferenc téren lesz az első Táncház Napja a Hagyományok Háza szervezésében! Részletes program itt olvasható: http://nephagyomanyma.hu/wpr/a-tanchaz-napja/

Bodza Klára születésnapi koncertjének néhány részelte (fél órai időtartamban) május 6-án lesz a Duna TV Élő népzene műsorában 12:15-től.

És Sándor Ildikóval hallgatható egy beszélgetés a táncházakról  itt!

2012. május 1., kedd

Meghívó kiállításra és kiadvány bemutatóra


"Egy hazában..." címmel

Zorkóczy Miklósné, a Népművészet Mestere népviseletes babáinak kiállítására

1118 Bp. Orlay utca 2/b. alatti klubhelyiségbe.

A 86 darabból álló,  magyar és  hazai nemzetiségi viseletes baba kollekció mellett  látható
 
"Öltöztessünk magyar babát"címmel
a Barta Trading Kft. által kiadott kivágható népviseletes papírbaba sorozat szakleírással, szabásmintákkal bővített kiadása
Megtekintés 2012. szeptember 30-ig csütörtökönként 14-18 óráig, más időpontban előzetes megbeszélés alapján:,tel.: 20 493 5412
A kiállítást  és a kiadványt ajánljuk iskolák, pedagógusok, tanulók, a népművészet kedvelői figyelmébe!

Előzetes megbeszélés alapján kézműves foglalkozáson fogadjuk a gyermekeket.


Kiss Áron Magyar Játék Társaság
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...