2012. július 21., szombat

Ósdi szekrény feltáruló ajtaja...


A putnoki Gömöri Múzeum régi szekrénye zsúfolásig tele szebbnél szebb ágy- és asztalneműkkel... Katonás rendben lapulnak egymás tetején a lepedők, abroszok, törülközők és rúdravalók, párnahéjak. Alul a szőttes tekercsekben sorakoznak. Egyik idősebb barátnőm - aki éppen gömöri polgári családból származik - mesélte, hogy ők régen minden terítőt feltekerve tároltak, hogy a hajtogatás mentén nehogy jobban kopjon  a vászon...
Arra gondol az ember, hogy tömött szekrényre való kelengyével csak a jómódú leányok indultak az életbe, az asszonysorba... Csakhogy akkor az egész életre szóló összes  vászonneműt elkészítették a menyegzőig. A hozományban már ott szerepelt az a halottas lepel is, amivel majd felravatalozták a halottat - akkor még a saját házában, és eredetileg ezzel együtt temették el az elhunytat.

A szekrénycsík felirata a múlt század emberének józan értékrendjéről vall
Takarékos szekrény gazda asszony dísze; 
takarékosságnak legszebb jelvénye.

  

 Annyi gondolatot ébreszt egy ilyen szekrény mélye... azt is, hogy a nagyanyámék élete volt az utolsó teljes, élhető és fenntartható életmód... Maguk termelték az asztalukra kerülő gabonát, nevelték a sütőbe, füstre az állatot, termesztették és feldolgozták a kendert - a nagyanyám még maga fonta, és gyerekkorom gabonás zsákjai még házi készítésűek voltak... Mi is ugyanazzal a madzaggal kötöttük a zsák száját... Most ezt ismerte föl az ÖKÖLÓGIA tudományág:-)

2012. július 20., péntek

Útban Gömör felé

A vasárnap-hétfői túránk a Mátrán át Putnokra és Gömörbe olyan tartalmasra kerekedett, hogy alig tudok csak 1-1 dolgot.kiemelni .. pedig nincs sok időm. Beigazolódott, hogy a teljesen ismeretlen hóbort-társakkal töltött idő is zökkenőmentes. Ídes Rúzsám valójában szelíd, hagyományőrző motoros - és éveinek száma majdnem fele az enyémnek! Ennek dacára mindenben egy húron pendültünk. Együtt terveztük a programot, és mindenben egyeztünk.

A mátrafüredi babamúzeumot néztük meg, amiről még nem is hallottam. A gyűjtemény létrehozója egy népi iparművész, akinek az unokája is elkapta a fertőzést, és textiltervezőként 30 jellegzetes palóc viseletű babát öltöztetett föl, és újabban történelmi személyek mását is elkészítette korhű viseletben. A győri babakiállítás állandó és díjazott szereplője. Csakhogy a mama 89 évének súlyával és kudarcainak sértettségével nem tudja olyan színben megjeleníteni a számos egyéb tárgyi emlékkel is zsúfolt kis múzeumot, ami felülemelné az avittság és a megkeseredettség szomorúság.. Az én szememben ugyan csodálatos volt az élete, és minden elismerésnél többet mond róla az általa megalapozott gyűjtemény... de az egész ház mégis rideg és barátságtalan. Nem nyit távlatot és lehangoló...

Bezzeg élettel teli és bizakodásra okot adó a bodonyi Kincses Ház kívül-belül. A gazda házaspár egy erdélyi utazási portál üzemeltetésével alapozta meg vállalkozását. Krisztina magyar motívumokat fest főleg csempékre és más apró használati eszközökre is. A nyári konyhájuk ad helyet a gyűjteménynek, a lakóházat pedig már tovább építik az udvar felé. Fáradhatatlanul gyűjtik a palóc népi hagyomány darabjait, maga is hímez - és olyan otthont varázsolt a házukba, ahol teljes kényelemben és ember-léptékben élik mindennapjaikat. Mindenkit bevezet a szobájukba is - ahol semmi idegenség érzés nem lapul... Az egész lakás élhető és barátságos...  Bodony parasztfalu, és ők maguk is önellátásra törekszenek. Nyulat és hét kecskét tartanak, a veteményes is ellátja őket. Csak kimozdulniuk körülményes, mert már csak egy öreg vállalja helyettük a kecskék gondozását...

2012. július 11., szerda

Fügeszüret!

Végre kezdenek beérni a korai fügéim, amik a május végéig tartó szárazságot átvészelték... Akkoriban sok lepotyogott, megráncosodott  - a 12. órában jöttek a Medárd-körüli záporok... Kezdődik a versenyfutásom a feketerigókkal. Betanulási szakasz nélkül, talán tavalyi emlékeik alapján felismerték és rögtön meg is ízlelték az első üvegesedő gyümölcsöket... Lankadatlan minőségellenőrök: reggel nem tudom megelőzni őket - délután meg távollétemben tévedhetetlen biztonsággal választják ki a hőségben hirtelen beérő bogyókat:-(

Idén csúcs méretűek a fügék, és bizton párját ritkítja a belbecs is. Gyönyörű sárgára érnek, nem olyan lilásbarnára, mint ősszel. Sajnos önzetlen termesztő vagyok - magam sajnos nem élvezem a fügét. Érdekes, a naspolyát igen... Nyilván azért, mert azt kiskoromban is ettünk.

Nyomakodnak az újabb termések...
            A két kép között egy hónap telt el...

  
Ez az első higy-hogy beérett gyümölcs - a férjem kapta, aki már-már füge-függő... De fájdalmára Madridban nincs füge - nyilván a szárazság, páramentes levegő miatt... Bár a hőség is jóval elviselhetőbb ott emiatt.

Egy kis kultúrhistória Bálint gazda tolmácsolásában: "Egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Gyakran esik szó róla az Ószövetségben, amely a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az "ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja... Romulus és Remus, Róma későbbi két városalapítója egy fügefa árnyékában szopta a farkasanya tejét. A szárított füge a római légiók katonáinak fontos úti elemózsiája, mert kis helyen elfér, tápláló és nem romlik... Levelei nagyok, öblösek (ezért látszottak alkalmasnak az "illetlen" testrészek elfödésére pl. a bibliai Ádám-Éva történetben). Tartós szárazságban öntözni is kell, mert különben gyümölcsei aprók maradnak, sőt lerúgja őket(ezt magam is gyakran tapasztalom). A koszorúba fűzött, préselt füge a szmirnai típusú füge virágja megporzásra szorul, amit egy roppant apró rovar, a fügedarázs végzi el. Megtermékenyítés hiányában a termés éretlenül leesik a bokorról. Nálunk azért nem lehet az értékesebb szmirnai fügét termeszteni, mert a fügedarázs nem viseli el a mi hideg teleinket.
Hazai meghonosodásának időpontjáról: valószínű, hogy a 14. században, az Anjouk uralkodása idején, az olasz kapcsolatok révén került el hozzánk.. Más vélemények szerint, amikor a szeszes italoktól eltiltott törökök kivágták a hegy-oldali szőlőket, a területet fügebokrokkal népesítették be.
Az éves vesszőkön a rügyek későn, május közepén (nálam hamarabb) fakadnak ki, és ekkor már rajtuk vannak a kis fügék ("fügét mutatnak")... Ez valójában már a Virága: különös, ún. serlegvirágzat, ami leginkább egy diónyi bimbóhoz hasonló. Ez meghúsosodik, és 5-8 cm átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölccsé érik.

2012. július 10., kedd

Keszthelyi kiállítás


A megnyitóról ugyan már lecsúsztunk, de a közelben lakóknak, arrafelé kirándulóknak érdemes megnézni ... 

2012. július 9., hétfő

Hírös Hét Fesztivál vertcsipkézve

I. Nemzetközi Vert Csipke Fesztivál lesz Kecskeméten
2012.aug. 23-26-ig

 Résztvevő országok:
              Ausztria, Csehország, Franciaország, Horvátország, Kanada, Lengyelország,   
             Magyarország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Szerbia

Tervezett program: esténként látogathatók a Hírös Hét rendezvényei 18.00-tól
                             Csipkebemutató minden nap: de.10.00-13.00-ig és du. 15.00-18.00-ig
                                    
  •              Ünnepélyes megnyitó: aug. 23 / csütörtök / 16.00-kor
  •              Pénteken és szombaton múzeumlátogatás 8.30-10.00-ig
  •              Vasárnap 18:00-kor zárás

Szálláslehetőség: 2750 Ft / fő / éj, mely az idegenforgalmi adót is tartalmazza
Ebéd: 800 Ft / fő / nap

Jelentkezési határidő: 2012. július 24-ig, a részvételi díjat személyesen, vagy piros csekken kérem eljuttatni.
Cím: Bedő Istvánné  6000. Kecskemét, Énekes u. 126. 

2012. július 8., vasárnap

Nyári csipkekészítő tábor

Terénybe hívjuk azokat  egyhetes csipkekészítő táborba...
  • akik  szeretnének  nyugodt, csendes, baráti környezetben a csipkekészítésben  elmélyülni és annak szépségeit  megismerni; 
  • akik szeretnék  az  alaptechnikákat  jó  begyakorolva  elsajátítani,  majd otthon önállóan dolgozni,
  • akik eddig megszerzett tudásukat  szeretnék elmélyíteni  és  tovább bővíteni.
  •  Téma  a Zobor vidéki szélcsipke (és minden egyéb, amit kérdésként kapunk).

2011. augusztus 7-13. vasárnap déltől - szombat délutánig Terényben, az Árdai vendégházban, Arany János u. 52.
Jelentkezni lehet Fáy         Juditnál 06-20/5190927 vagy 06-35/348179 fay.tornoczky.judit@gmail.com

 A múzeum küldetéséről, a Hunnia csipkéről itt olvashatsz!


2012. július 4., szerda

Az alkotó piheg...

Évszázados hőségrekordot döngető napon, hétfőn nyílt a Kézműves Kamara éves kiállítása a Vajdahunyad várban.Csipke47 Marika barátnőm három újabb remekművével elnyerte Csongrád megye elismerését. Én éppúgy örülök a díjnak, mint ő maga, mert ez a rececsipke elismerésének is szól.

Roppant büszke lehet Marika, mert fáradhatatlanul dolgozik és halad előre - amellett, hogy egy-egy kiállítás előtt akár 6-7 órában is képes csomózni vagy hímezni a hálót, folyton újabb fogásokat, változatokat igyekszik elsajátítani. Nem nyugszik addig, amíg egy nehézséget meg nem old... Megérdemelte ezt a díjat - szívből gratulálok neki!

Az Index fórum kézimunkás csapatának pedig köszönöm, hogy ilyen összetartóak és érdeklődőek - néhányan ugyanis a Fonó-s Magdussal eljöttek a megnyitóra, megnézték a kiállítást és együtt örültek a kissé elpilledt alkotóval...

Szőlős necc

Margitmamát régi fórumozó barátnőként üdvözlöm olvasóim között, és köszöntöm új követőimet is, akik név szerint: Encourage One Another és Fazendo Arte.

A rececsipkék egyik legkedveltebb figurális motívuma a múlt század elejétől fogva a rózsa mellett a szőlő . Hozzájárulhatott ehhez a népszerűséghez az is, hogy az egyházművészetben fontos jelképhordozó szerepe mellet a dekoratív szőlőlevelek, indák, kacsok és dús fürtök a polgári életben a bőség, a jókedv és szórakozás érzetét sugallják.
Egy különösen szép ovális, eddig nem látott szőlős terítőt is kaptam az Uj idők kézimunka könyvével együtt a korábban említett anyatárstól. Sajnos nyomorúságos állapotú maga a textil... Hadd mutatom meg:

2012. július 3., kedd

Illatozó pilleszirmok...


Sorra bontja lepkekönnyű szirmait a Daturám... Dacol a hőséggel és a kert sivár talajával... De amilyen meleg van estelente is, nincs nagy kedvem kiülni, hogy elandalítson...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...