2013. október 18., péntek

Csilla kincsei

A leendő vásárhelyi neccgyűjtemény első adománya postán érkezett  - biztos nem is vásárhelyi lelet. A feladóval, az Index Fórumról megismert Csillával még sose találkoztam a valóságban, de levélben, skype-on sokat beszélgettünk, és CsipkeMarikával egyszer már össze is futott kirándulás során. Népművelő Tolna megyében, és emellett elsősorban szövéssel foglalkozik, de képzett csipkekészítő is, és szerény, ám annál alaposabb gyűjtő munkát végez a környékükre került bukovinai székelyek között.
Csilla semmi közelebbit nem tud a szerzeményről, de sokat sejtet az a tény, hogy falujába, Lengyelre is németeket telepítettek a vidék török kori elnéptelenedése után. Így nagyon kézenfekvő az a hasonlóság,  amit a tőle kapott csodás necc szegélyek  és betétek valamint a Néprajzi Múzeumban láttam az erdélyi szász rececsipkék között.



Mivel a csíkok feltűnően hosszúak, bizonyára viseleti darabokon voltak - nagyon vékony fehér ill. ekrü fonalból vászonöltéssel  készültek rendkívül finom hálóra. Valóságos kincs, amit Tőle kaptam! Köszönöm! Megbecsült, emlékezetes darab lesz!


 
Rece szegély szász leány öltözékéről - Szelindek és Nagycsűr(Erdély)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...