2013. június 30., vasárnap

Melódia szelet és társai

Azok a jó kis egyforintos csokik... Emlékeztek, hosszú évekig egy árban voltak a kis szelet csokik a jó kis hatvanas-hetvenes években:
Most ezek a "nosztalgia" csokik megint kaphatók - csupán a Balaton szelet, Francia drazsé, Melba és Párizsi kocka tartotta magát és bírta a versenyt a vásárlók kegyeiért ebben a piacosodott világban... Esetleg a Duna kavics, a Zi-zi, amit több promóciót érdemelne, mert előrukkolhatna mint csökkentett tápértékű termék a közben   divatossá vált puffasztott rizs miatt! Ja, és a Sport szelet mindenféle formában megjelent, de még létezik az eredetihez hasonló!
Nálam a Melódia szelet viszi a pálmát - ebből nemcsak szerencsi készítmény van, hanem a Stümmer retro-sorában is szerepel - de nekem kevésbé tetszik - szerencsére a küllem sem megtévesztő. És a Párizsi kocka a Melbák ellenében - citromos és narancsos volt.


Most legalább megtudtam, hogy a Korfu szelet "eredeti, régi recept alapján kézzel készített, étcsokoládéval bevont mézes tojásfehérje frappé"! A Sport szelet viszont darabáru volt---


A Szerencsi Boci-szerű tejes betűcsokikat évekig gyűjtöttük a gyerekekkel óvodűs korukban:-)
Régi kedvenc még a Vajdahunyad csoki, ami egy megfelelő színű sztaniolpapíros csonkakúp átfogva alul-felül fekete alapú papírkoronggal - puncs, dió, azt hiszem, kávé is,  és persze a favorit DIÓ ízben! Nem emlékeztek rá? 
De a csúcs a Juliska volt: ez egz nagyobb kerek, lapos csoki vol - mint egz lavór, olyan formában, a mosdó részre ragasztva a parírral... Finom kávés töltelékkel!!!
Nagyon jónak kellett lennem, hogy kilérdemeljem... Illetve inkább azt hiszem azért, nem mindenütt lehetett kapni...Bár az nem 1 Ft volt.
Édsanyám minden pénteken bekarikázott 12 kilómétert a városba, szétmérte a túrót-tejfölt, megvette nekünk azt az 1-1 szelet forintos csokit, a szükséges, meg nem termelt zöldséget-gyümülcsöt... Mert az Állami Gazdaság elvette nemcsak a földet a tanya körül, hanem később a gyümölcsöst is, mert túlhaladta a tanya területe az egy kat. holdat... Komótosan beszántották a gyep jó részét és a gyümölcsöskertet...


2013. június 29., szombat

..zsák a foltját

Kalandosan találta meg zsák a foltját... Összetalálkozott nálam egy jól ismert minta és a megvalósítása, a terv és a kész munka:

 
Karitász célra került hozzánk egy nagy batyu ismerős útján, hagyatékból. Míg megpihent nálunk, átválogattam a motyót, mert jelezték, hogy jobb sorsra érdemes kézimunkák is vannak benne... A legritkább esetben kérnek ilyesmit a családsegítő útján az istápolásra szoruló nagy családok vagy idős emberek(a kerületi NOE-nak, de inkább egy sokgyerekes családnak van levelezés útján kapcsolata főleg szabolcsi családsegítő központokkal. Gyakran a szoc. munkás írja meg, a félig analfabéta családfenntartó háza-népének mire van szüksége - ruha, ágynemű, lábbeli...)
 Ott találtam egy szétfejtett párnahéjat káposzta-mintával, ami már ismerős volt nekem a Tisza-vidéki keresztszemes mintagyűjteményemből és a netről is:


2013. június 27., csütörtök

A párnásítás

A gyűrűpárna "alapanyaga" készen van - már csak párnásítani kell - most a zsinórozással küzdök... Álmaim szerint kézi csipkét hurkoltam volna a párnácska szélére - de nem merek kísérletezni, mert kell még egy másik ajándékocska is a nyáron. Márpedig Pesten aligha fog menni a munka! Túl sok az intézni való, az elmaradás...
Úgyhogy szalagot v. zsinórt fogok illeszteni az összevarrásokra. Még nincs meg az igazi, de már nagyon kíváncsi vagyok rá... De most konyhai kézimunka vár rám.


Egyébként megpróbáltam előre bekockázni az anyagot, mint a nagyok:-) Mégis az a tanulság, hogy a beidegződésektől nehéz megszabadulni. Mintha ott se lettek volna a fércelések - ugyanúgy elbarangoltak a takácsvásznon az öltéseim, mint máskor... Tehát ezt is meg kell szokni! Szerintem kb. kétszer varrtam ki a mintát.

2013. június 26., szerda

Gaudí

A bőség zavara... Most látom, hogy tegnap volt Antoni Gaudí 161. születésnapja. Itt Spanyolországban meg KELL emlékeznem róla. Nemcsak azért, mert katalán lévén a spanyolokhoz kötődik a neve, munkássága, hanem mert olyan egyedi és megismételhetetlen figurája az építészetnek, akit követni is alig tudnak - és a műveit befejezni is alig sikerül.


Bár itt azért nem egyedi eset 110 évig építeni egy katedrálist... A középkorban olykor néhány év alatt összehoztak egyet... Akkor még minden szellemi-anyagi erő a misztikus kapcsolatokra irányult. Itt Madridban is nemrég készült el - inkább klerikális presztízsviták okán - a koronázó főszékesegyház... A nálunk is méltán népszerű - és persze vitatott - organikus építészet tőle indult: „A könyveknél többet ér, ha közvetlenül a természetet tanulmányozzuk.” mottóból...


Azért ma is hat, ha nem is látványosan, de épp mostanában láttam nem messze tőlünk egy a Casa Milá-ra hajazó modern épületet:

A Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtő Szakosztálya

Devecsei Ildikó június 27-én pénteken este 8 órakor a Kossuth rádióban a BELÉPŐ c. műsor vendégeként beszélni fog a sajátos technikájú csipke készítéséről és arról is, hogy a táborát már hosszú évek óta megrendezi Nemeshanyban.
  csipke 



Paál Zsuzsanna, a Magyar Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtő Szakosztályának elnöke beszél ugyanabban a műsorban a Tradíció Pályázat eredményeiről és a beérkezett pályaművekről fog beszámolni. Egy országos pályázatot hirdetett ugyanis az új vezetőséggel átalakult szakosztály, és a gyökeres változásnak köszönhetően annyira megélénkült a többé-kevésbé műkedvelő népi hagyománymentők tábora, sokan beléptek a régi szervezetbe, és a korábbi kutatási eredményeiket összefoglalva 133-an nyújtották be munkájukat a pályázatra!

Ami, ha jól megnézzük, csak annyit ígér, hogy az önkéntesek kutatásainak összefoglalása jó kezekbe kerül, hozzáértő emberek szakmai értékelést adnak róla, és nagyon szerény módon elismerik azt a munkát, amit ők pusztán kedvtelésből így is-úgy is elvégeznek...

 

2013. június 25., kedd

Kakukkfű-aratás

Közeledik Péter-Pál napja - küszöbön az aratás ideje! Olvasom, hogy Kárpát-medence-szerte folyik az őszi árpa betakarítása. Elvirágzóban van a balkonládás kakukkfüvem is, úgyhogy hozzáláttam én is a learatásához.
Ez épp egy hónapos kép.

Megfigyeltem, hogy elvirágzás után - főleg, hogy szorgalmasan locsolom - mindenütt megeredt a szár a termés alatt és új kis hajtásokat hozva szépen bokrosodik; ezért lecsipdestem az elvirágzott hajtásvégeket és megszárítottam őket. 
 Majd kicsit összemorzsoltam, hogy tömöríteni tudjam egy orvosságos fiolába:

Eléggé szembeötlő a kereskedelmi változat sötét színe az enyém zölsége mellett...
 Azt tervezem, ha innen hazamegyünk, akkor a kertben többféle fűszernövényt is megtermelek majd... Sándor Ildikó néprajzos a példa előttem - ő semmiféle "Vegetát" nem tart otthon, csak zöldfűszert használ, legalábbis a tenyészidőszakban:-)

2013. június 24., hétfő

Gerillakötők


 2013-06-13 17.25.19

Gerillakötők támadtak meg egy 49-es villamost! Egy egészet telekötöttek-horgoltak!

Jó pofa! Vagy 25-30 lelkes önkéntes szállt meg csütörtök délután egy 49-es villamost a Deák téren. Eredetileg egy várbuszt akartak lefoglalni, de a BKV inkább ezt javasolta nekik. Összesen harmincnyolc ülőhelyet fedtek be, de jutott horgolás vagy kötés ablakokra, csuklórészbe, jegylyukasztóra, sőt a mennyezetre is.

Kerbarátoknak riasztás

A BCE Rovartani Tanszékének csapatának felhívását kaptam egy régi osztálytárstól, aki növényvédelemmel foglalkozik:

Kedves Kollégák, Rovarászok, Kertbarátok!
Valószínűleg hallottak róla, hogy 2011-ben egy új, távol-keleti eredetű
dísznövénykártevő lepkefaj jelent meg hazánkban, amely az elmúlt évben és már idén
tavasszal is több térségben jelentős károkat okozott puszpáng bokrokon és sövényeken,
kastélyparkokban, temetőkben, egyéb közterületeken és házi kertekben egyaránt.
A faj neve: selyemfényű puszpángmoly (Cydalima perspectalis)

A kártevő, az eddigi európai és hazai leírások és saját szabadföldi megfigyeléseink alapján is, kizárólag a puszpángon vagy más néven buxuson (Buxus spp.) károsít. Több cm-esre is megnövő, jellegzetes megjelenésű lárvája pedig képes egész hajtásokat, bokrokat tarra rágni, lekopaszítani
Egyedi megjelenése és kárképe – szembetűnő hámozgatás- és rágásnyomok, szövedék és nagy, szemcsés ürülék – miatt a faj, ill. károsításának nyoma egyéb, hazánkban ismert buxus kártevővel és azok okozta tünetekkel vagy kórokozók kiváltotta elhalásokkal nem téveszthető össze.
A selyemfényű puszpángmolynak évente több nemzedéke is fejlődik, ill. sajnos fertőzött
szaporítóanyaggal is terjed, így az előfordulási, kártételi területe várhatóan gyorsan növekedni
fog hazánkban is. Első nemzedéke a napokban rajzik, így az imágó fénycsapdákból is előkerülhet.
Szeretnénk a faj jelenlegi hazai elterjedéséről egy minél alaposabb képet kapni, ill. adni – erre
vonatkozóan első eredményeinkről a 2013. évi Növényvédelmi Tudományos Napokon számoltunk be – így azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulnánk önökhöz, hogy ha munkájuk vagy útjaik során megtalálták vagy észlelnék buxusokon az említett fajt bármilyen formában, akkor legyenek szívesek, jelezzék ezt a Budapesti Corvinus Egyetem Rovartani Tanszéke felé az alábbi e-mail címen: gabor.vetek@uni-corvinus.hu (Vétek Gábor).
Amennyiben bizonyosan nem észlelnék a kártevőt egy adott településen, kérjük, ezt is írják meg. Az elterjedés térképezése miatt ugyanis ez is hasznos információ számunkra. Előre is köszönettel vesszük közreműködésüket, tájékoztatásukat, és várjuk híreiket!

Kedvenc örökzöldem a puszpáng! Nem azért, mert olyan arisztokratikus - később jöttem rá, hogy minden kastélykert dísze a szépen gondozott buxus-bokor vagy labirintus... Nálunk a nagymama házában volt egy sor gömb buxus. Nemigen nyírta már a Nana - olyan régi volt, hogy az is alig változott már évenként... 
Egyetlen felvétel őrzi az én emlékeimen kívül - a parádés kocsival és a két sárgával együtt:


2013. június 21., péntek

Kincsek Vásárhelyről

Még mindig csodaszép régiségekre találhat az ember a vidéki hetipiacokon... Ezt a két darabot a nővérem mentette meg egy kecskeméti zsibárusnál...  A díszzsebkendő vagdalásos hímzése parányi. A erek betétes terítőcske széle pedig a necchez hasonló örmény csipke... Varrótűvel csomózzák körbe különböző vastagságú távtartók segítségével, és végül hímezik is.

 Ezzel a nagy méretű necc terítővel kifejezetten minket a barátnőmmel célozott meg a piaci rongyos kofa - tudta, hogy ennyi pénzt ott csak megszállott ad egy ilyen darabért!

 Le is vett bennünket a lábunkról, mert hibátlan munka kitűnő állapotban, és még nincs is ilyen jellegű mintával egyetlen darabom sem... Mi tagadás, elég lett volna két tenyérnyi méretben is - mert semmi esélyem rá, hogy valahová is föltegyem. Másrészt pénztárcakímélő lett volna olyan méretben:-)
Az újszerű a minta jellegén túl a két szín együttes alkalmazása, ami ilyen ízléses kivitelben bizonyos plasztikusságot kölcsönöz a munkának. Értékesnek tartom még benne, hogy nem vonultat ugyan föl több csipkeöltést, de nagyon harmonikusan alkalmazza a szálvezetési technikát az apró indáknál.
Egyszóval, ez egy pompás vétel volt - a gyűjteményem éke!


Évek óta tervezek egy gyűjteményt összehozni ott Vásárhelyen, és már körvonalazódik is a jövő! Keresem a partnereket a lebonyolításhoz - innen Madridból. Mivel saját kedvtelésemre szeretném kezdeményezni e gyűjtést, egyelőre önkéntes felajánlásra kérem azokat, akik rendelkeznek rececsipke munkával a városban. Gyerekkoromban még nagyon elterjedt volt a neccelés Vásárhelyen. Úgy érzem, a 24. órában vagyok, hogy megmentsem ezeket a becses darabokat az enyészettől... Sokan kidobják a foszlásnak induló kisebb-nagyobb kézimunkákat - mintha értéküket vesztenék egy kis fesléstől... Pedig a mintájuk mindenképpen őrizendő, és az a temérdek munka, ami bennük rejlik, több megbecsülést érdemel.
A necc munkák sajnos különösen sérülékenyek. Mivel a horgolásnál mind az ívekben, mind a pálcákban legalább háromszorosan összehurkoljuk a fonalat, ezért ezért a horgolás strapabíróbb.
A rececsipke nagyon légies, mivel az összes hálószemet egyszeres fonállal alakítjuk ki a csomózás során. Ezért a horgoláshoz képest sokkal könnyebben kopik a használat során, akárcsak a tüllhímzés, vagy a kötött csipke. Különösen vasaláskor akad bele a hurkokba a vasaló csúcsa.

2013. június 20., csütörtök

Lesz LÖSZ Vásárhelyen!

Szombaton lesz az idei LÖSZ!          
Egy kis előzetes a LÖSZ Hagyományőrző Mulatság kínálatából, a Zöld Szikla Alapítvány szervezésében:

Miért fontos ez nekem? A kézműves program (részben) Sándor Istvánné Marika barátnőm tart rececsipke bemutatót. Azaz vásárhelyiesen "neccet" - készít. Végre! Ez városi premier!
Hogy kell ezt elképzelni? Mint legutóbb a Halasi Csipke Napokon. Marika szerepel évek óta szerepel ott és Budapesten a Városligetben is bemutatta már tudományát a Kézműves Kamara rendezvényén. Mivel a terjedelmes munkák igen látványosan készülnek, mutatós egy ilyen prezentáció:


Gyertek! Jó LÖSZ!
(A vásárhelyi ö-ző tájszólásban - ami ma is általánosan elterjedt a városban és széles határában) így mondjuk a "lesz" szót.

2013. június 19., szerda

Megint beregi kézimunka, újra Tákos


 

beregi keresztszemesekről volt már bejegyzésem - most örömmel látom viszont a könyvlapokról és netes gyűjteményekből ismerős mintákat.


A piros-fekete rózsás terítőm is beregi, azt hiszem:


Tákos. Református temploma paticsfalas, zsindelytetős, 1766-1799 között készült. Berendezése népies barokk, festett famennyezete 58, virágokkal díszített kazettából áll. A szószéken eredeti beregi hímzés:
Tákos. Református templom. 




A vámosatyai gótikus református templom szószékén 1769-ben készült eredeti, beregi keresztszemes terítő.

2013. június 18., kedd

Palóc Piac Parádfürdőn


2013. június 17., hétfő

Cicók

Ezt a KÉT macskát még tavaly kaptam lencsevégre egy nemesgulácsi nyári esten, az utolsó vonattal megérkezvén. Talán a gipszmacska is látszik...
A léckapu mögött anakronisztikusan földszintes, kicsi, de szépen rendbe hozott házacska bújik meg. Lám, nemcsak vadállat őrzi a lakók álmát - a házi cicó is szemfüles:

Na, ennyire jó képet azért nem tudok összehozni... Ez csak úgy a netről való, valahol egy tengerparton, de a nagymacska azt hiszem, ugyanaz:

Hogy Madridban milyenek a macskák? Szobacicák ... elsősorban. Férjem lelkemre kötötte, nehogy valamely gazdit megsértsem hobbiállata maradékkal való tukmálásával! Életveszélyes tett volna - rám nézve is! Itt csak ellenőrzötten táplált, gyári tápszerrel jól tartott jószágokat tartanak! A szombati tv-műsor is tele van hobbi-állatok gondozásával vergődő műsorral.
Egy vörös macskát látok időnként a szemközti ház ablakában - bár van egy "zárkózottabb" fekete is, de azt nem tudtam még tetten érni... Lehet, hogy ő őrző-védő?

Éppen ma fedeztem föl egy újabb szőrmókot - ugyanabban a lakásban...

 

Tény, hogy Madridban kóborló macskát alig lehet látni. Mindegyik házi kedvenc - így sikerült elérni, hogy nincs olyan macskapisi-szag, mint ami jellemző sok nagyvárosban... Ami ebben az itteni bitang melegben nem megvetendő. De szerintetek a macskák ezt választanák? Ha választhatnának...

Ismeritek Kipling(igen, a dzsungel-könyves): Magányosan sétáló macska c. meséjét? Sőt! Okvetlen olvassátok el magatoknak, vagy a gyerekeknek-unokáknak! Többgenerációs történet! Nem annyira a macskák miatt, inkább a nemi szerepek szemléltetésére - ami ugyan a gender-korban kezd divatjamúlttá válni....!
Nekem Szántó Piroska életrevaló rajzaival van a meséből egy pompás példány. De még bábjáték is készült belőle...  

2013. június 16., vasárnap

Kötés-offenzíva

Természetesen a spanyolok is benne vannak a fősodorban - itt lépcsőzetesen oldották meg a Nyilvános Kötés Világnapját. Naponként más tartomány fővárosában volt doffenzív kötés-horgolás. Tegnap került sor a horgoló-kötő demonstrációra a Retiro parkban. Ez Madrid legnagyobb, -híresebb és -szebb épített kertje, tele műemlékekkel.
Persze a 34 fokos hőségben én ki sem mozccantam a házi vízmedencén túlra - így csak az esti híradóból értesültem a gerillaakcióról... Bár itt azt hiszem nem hagytak maradandó nyomokat a gyönyörűen rendezett másfél négyzetkilométeres parkban


2013. június 14., péntek

Csipketábor Nemeshanyban


 
Ide várják a csipkekészítőket és leendő csipkevarrókat:

VI. Csipketábor Nemeshanyban -  2013. július 8-13.
Fotó: Dr. Pinczés Sándor

A táborban a „Nemeshanyi csipke” történetét és elkészítésének módját lehet megismerni. A nemeshanyi csipke létrehozója: Tóth Mária (1905-1974) a községben élt. 
A nemeshanyi csipke „levegőben” varrott csipke, motívum kincsét tekintve „pókos” és „tüllös” típusra osztható.

Devecsei Gáborné, Ildikó irányításával a tábor ideje alatt elsajátítható a nemeshanyi csipke készítésének alapjai.

Turós Istvánné, Éva irányításával lehetőség van a csipkeverés alapjait is megtanulni.

Program:

2013. július 8. (hétfő):              délelőtt: érkezés Nemeshanyba.                                                                                                            Regisztráció: a Faluházban
                                                         14-15 óra: Tábornyitó megbeszélés, ismerkedés.
                                                         16-18 óra: műhelymunka megkezdése
                         július 9-10.(k-sz):     9-13 óra: műhelymunka
                                                         13-14 óra: ebéd
                                                         14-18 óra: műhelymunka
                        július 11. (csütörtök)   9-13 óra: műhelymunka
                                                           13-14 óra: ebéd
                                                           14-19 óra: Kirándulás Sümegre
                      július 12. (péntek):         9-13 óra: műhelymunka
                                                            13-14 óra: ebéd
                                                            14-18 óra: műhelymunka
                       július 13. szombat:      10-12 óra: Kirándulás a nemeshanyi vízimalomba.
                                                                 13 óra: Búcsú ebéd
                                                            14-16 óra: Táborzárás, hazautazás.

                                                                  

A  részletes részvételi feltételeket, jelentkezési lapot tudok küldeni! Oktatás+szállás a malomban+ellátás kb. 35.000 Ft.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...