2013. szeptember 29., vasárnap

Vaterás szerzemények

 Legutóbbi vásárlásom egy kis csomag volt - bemutatom a kedvenceimet. A kombinált munkák könnyen levesznek a lábamról ... a két kis kerek recehorgolásos-azsúros vászonterítő ilyen...

 A rece sarokminta hivatalból kedvenc - pedig ez csak egy leesőszöglet hasznosítása... Régen ezeket beillesztették fehérneműbe, függönybe, stb.

A tüllrátét is szép, hagyományos minta:-)

2013. szeptember 27., péntek

Szeptember, a nagy szénásszekér - Tanya 1


Forrás: Debreceni Emőke

Tóth Árpád

ŐSZI KÉRDÉS


Jártál-e mostanában a csendes tarlón este,
Mikor csillaggal ékes a roppant, tiszta tér,
S nagy, lassú szekerek ballagnak haza, messze,
S róluk a szénaillat meghalni visszatér?

És fájt-e, amíg nézted a nyárfát révedezve,
Hogy reszket agg feje, az ezüstös fehér,
S hogy édes életednek újra egy éve veszve,
Mert viszi már Szeptember, a nagy szénásszekér?

S ültél-e elfáradva kemény, útmenti kőre,
Merőn bámulva vissza az elvakult időkbe
És feldöbbenve: jaj! ha most ledőlnél halva!

S eszméltél-e fel árván az éji hidegen,
Mikor a késő szellő, mint kósza, idegen
Eb, lábadhoz simult, s bús kezeidet nyalta?

2013. szeptember 25., szerda

Magyar konzulátus Madridban

Talán még a nyugalmas századfordulós időkben, de mindenképpen a polgárháború előtt telepíthették, nagyon emlékeztet a józsefvárosi Tisztviselőtelepre.
Gyönyörű helyen van Madridban a magyar konzulátus. Nincs messze a központtól, de egy kis sziget az óriásblokkok tengerében ez a környék - valóságos kisváros a metropoliszban.

Szintén telepszerűen alakították ki, céltudatos tervek alapján - bár az utcákat elég fantáziátlanul Első/Második/Harmadik névvel titulálják. Ezek ugyan girbegurbák, de többnyire földszintes, kertes családi házak sorakoznak - persze a kert az ő fogalmaik szerint értendő... Mivel az öntözés nélkülözhetetlen, ám a víz igen drága, ezért zsebkendőnyik a telkek(gondolom, így is horribilis egy-egy porta ára) - a kerteket pedig szinte pátió-szerűen leburkolják és gyakran inkább cserepesekkel díszítik őket... Vagy leborítják fóliával, és kőzúzalékot szórnak rá. Meg persze gyönyörűk a teraszoka teraszok!
A legszebb kert narancsfával - és kivételesen kétszintes épülettel. A Negyedik utca sarkán van - és az utcai  garázs teteje egyben terasz is... Úgyhogy a kutyus onnan csahol, nem a kerítés tetejéről. 


A kerítések mögé ritkán látni - magas fal, sövény mögé rejtőznek a házak, de a környező blokkházak kertjei is ilyen gondozottak - virág, virág, virág... Ott be van építve az öntözőrendszer, és működik is. Bele van kalkulálva a közös költségbe.

2013. szeptember 22., vasárnap

"Az Úrnak minden útja hűség és kegyelem"



Gyönyörű kehelyfedő kendőt(korporálét) találtam a pesti Ecclesia boltban... A félreismerhetetlen vászonkendőcske közepének dúsan azsúrozott díszítése köré alul-fölül a következő, nekem címadó zsoltár-idézetet hímezték:
"Az Úrnak minden útja hűség és kegyelem. Mindenkor örvendjetek!"

 Az áldozati kehelyt fedi, majd a paténa alá kerül ez a kendőcske a katolikus szertartásban alatt.

A szegély recehorgolással készült - érdekes, hogy nem soronként növelték a szegélyt, hanem külön meghorgolták a szegélyt hosszában, a sarkok kialakításával együtt!

2013. szeptember 20., péntek

Necc-projekt indul

Már hírül adtam a Hódmezővásárhelyen induló necc-mentő/gyűjtő terveimet. Fogalmam sincs, hogy fog elsülni, de nagyon készülök. Egy magvas cikkben igyekeztem összefoglalni a necc történetét, és a felkarolásáért folytatott erőfeszítéseimet. A város kulturális negyedévi lapjában jelenik meg az írás, és a Németh László Könyvtárban - amely magára vállalta a neccmunkák gyűjtését és tárolását is - lesz két hét múlva egy pódium-beszélgetés a friss számról. Nemcsak engem hívtak meg, hanem mesterség-bemutatót tart Sándor Istvánné rececsipke készítő barátnőm és "fegyvertársam". Mint már írtam, a csipkés szakirodalom rece néven tárgyalja a neccet.

A megjelenés után hamarosan fölteszem a cikket is a blogomra... Itt egyelőre a meghívót mutatom és a plakátot is, amin a rececsipke munkák gyűjtését meghirdetjük.


Ha nem jelenik meg itt semmi, akkor klikkelj rá!

Receminták Lengyel Györgyitől

Számomra nagyon becses részre bukkantam Lengyel Györgyi: Keresztszemes kézimunkák c. könyvében. Igen tanulságosnak tartom a saját esetemet...
Összeharácsol az ember lánya tücsköt-bogarat, ami csak érdekli - aztán nem is jut mindig energiája a kincsek kiaknázására. Évek óta megvan nekem ez a könyv, és csak most találtam rá a reneszánsz rececsipkékről szóló értékes kis összeállításra. Be is másoltam ezeket a lapokat a képtáramba...
Olyan összefüggésben tárgyalja L. Gy. a rece motívumokat, ahogyan a keresztszemes hímzésekre hatottak, és összeállt egy közös mintakincs. A keresztszemes hímzések kialakulására ugyanis elsősorban a szőttesek készítése hatott, annak textúráját igyekeztek leképezni hímzéssel. Ezt gazdagította a rececsipke, továbbá a szabad rajzú hímzések motívumvilága.

"Reneszánsz minták" címszó alatt ezt olvasom:

"A recemunka ősi technika, s szinte változatlanul él ma is. A századok folyamán csak a fonal és az eszközök finomodtak, s a minták gazdagodtak. A 11-12. szd-ból fennmaradt, ruhadíszül szolgáló perzsa recék már a fejlődés magas fokán álltak, selyemből készültek. Az olasz reneszánsz művészetben keletkezett első recemunkákon még érezni a keleti recékhez való alkalmazkodást, de csakhamar felszabadulnak a minták és mind lendületesebben és határozottabban alakul ki a reneszánsz mintájú rececsipke. Kivitelezése, mintája a naiv egyszerűségtől a mind tökéletesebb megoldásokig vezet. A 15. szd-ban még selyemszállal dolgoztak, de a 16. szd-ban már a lenfonal lép a selyemszál helyébe. Ezeket a lenfonalból készült recéket a vászon anyagok szélére díszítésül alkalmazták. Díszítése a rece hálószemeihez alkalmazkodik, és a keresztöltéshez hasonlóan kötött technika. A mintarajzok kölcsönösen felhasználhatók mindkét technikában. A reneszánsz ornamentika virágai, indái a szép olasz rececsipkékről átkerültek Magyarországra is, ahol részben az öltözködésben, részben főleg lepedőszéleken alkalmazták. Így vannak köztük olaszos, de jellegzetesen magyar rajzos díszítésűek. A minták rajza mindig síkszerű és lendületes."
A könyv 16 mintát ír le - sajnos megvalósításuk nem szerepel a lapokon... Egyéb minták gyakran ki vannak

Virágfüzéres receminták              -                      Gránátalmás receminták

Tulipános-indás receminták           -                     Törökszekfűs receminta

 

2013. szeptember 17., kedd

Hertelendifalvi terítő karácsonyra

Végre nekiveselkedtem, amit olyan sokáig keresgettem-számolgattam-kérdezgettem. A Néprajzi Múzeum gyűjteményében találtam néhány hasonló csillagos mintát, és közülük a hertelendifalvi  passzolt méretben a meglevő olajzöld Aida-betétes terítőmhöz. Persze Antal Laci is besegített a hozzáillesztésben - így is maradt hat üres sor körben - de nem akartam variálni a szegélyt... Ebben a pillanatban jöttem rá, hogy nem kívül, hanem belül kellett volna megnövelnem a szegély szélességét - ott nem olyan hangsúlyos... Mindegy - így eredeti!
A Fonós B+ZS Stúdió Anchor fonalait használom(13 és *307) - Zsuzsa javasolta, hogy hagyjam a piros-fehér elképzelésemet - karácsony ne legyen nemzeti színű! Ez a bágyadtabb piros és sárga kevésbé kontrasztos, és igazi ünnepi hangulatot áraszt... Mert az alap nem épp fűzöld...


Három ilyen minta lesz széltében az egész terítőnek, íme a látványterv:

 

2013. szeptember 15., vasárnap

Kezdenek beérni a terveim

Kezdenek beérni a terveim
Évek óta tervezem, h. gyűjteményt hozok létre Hódmezővásárhelyen az elhanyagolt necc kézimunkákból. Gyerekkoromban sokan késztették még, a helyi háziipari szövetkezetben a lakóasszonyunk, és mint később kiderült, a férjem nagymamája is ebből egészítette ki a konyhapénzt - és szerzett belőle jogosultságot a saját nyugdíjra ...
Mára olyannyira elfeledett mesterség, hogy fél kezemen meg tudom számolni, hányan készítik még - sőt még a barátnőm, én és néhány tanítványa is mostanában tanultuk meg. Egy valakit ismerek, aki még a "háló alatt" nőtt fel: édesanyja nagyban készítette a neccet, bedolgozókat is foglalkoztatott.

Barátnőm, Sándorné Marika rendszeresen részt vesz a Halasi Csipkenapokon és a Kézműves Kamara évi kiállításain, sőt elismerést is kapott az utóbbin. Most végre mesterségbemutatót tartunk a Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitásához kapcsolódó kirakodóvásáron. Október 5-6-án lesz a belvárosban a program, és ezzel egy időben gyűjtést hirdetek a városban. Egyelőre civil kezdeményezésként indul az akció, nincs mögöttem szervezet. Tag vagyok ugyan a Magyar Csipkekészítők Egyesületének és a Magyar Néprajzi Társaság Önkéntes Gyűjtő szakosztályának, de valójában Marikával közösen találtuk ki és irányítjuk az egészet. Gyűjteményi helyszínként sikerült megnyerni a vásárhelyi Németh László Könyvtárat.
Mindketten gyűjtögettünk-vásárolgattunk már ószeresnél, zsibpiacon, kegytárgyboltban, Vaterán és ismerősöktől kunyeráltunk, vagy hagyatékból, rongyosból mentettünk meg egy-egy darabot. A főbb típusokból van már 1-2 szép darabunk. Nem tudjuk anyagilag honorálni azokat, akik lemondanak egy majdani gyűjtemény részére a régi necc tárgyaiktól. Csupán egy oklevelet tudok átnyújtani cserébe, és felveszem az "adományozó" adatait, hogy rögzítve legyen az átadás körülménye is. Biztos lesz, aki nem tud róla lemondani - akkor legalább fényképen örökítem meg a tárgyat.
Remélem, hogy még sok régi darab lapul a sifonérok mélyén - gyakran a sérült darabokat már kihajítják... Pedig számomra ezek is nagyon értékesek a régi minták miatt - összegyűjtésük is fontos feladat. Az ötvenes évekre ugyan nagyon felhígult a mintakincs, főleg rózsás terítőket készítettek, a korábbi klasszikus ornamentika helyett. Volt ugyan egy reneszánsza ennek a - végső soron a reneszánszból származó technikának a múlt század fordulóján, sőt a Trianon után fellendülő népies hatás is erősen hatott a rececsipkék ornamentikájára.
Kis sajtókampányt is próbálok keríteni a kezdeményezés köré: a város művészeti-helytörténeti negyedévi lapjában jelenik meg akkor egy cikkem a rececsipkéről. E szám nyilvános premierje lesz a  könyvtárban a kirakodóvásárt megelőző este, ahol én szóban, barátnőm tevőlegesen mutatjuk be a rececsipkét.
Különleges, többféle kézimunkával összeállított terítőt mutatok most a gyűjteményemből:


   
Életlet ugyan a kép, de kivehető a többféle technika: 
  • lyukhímzés és más-más mintájú(!) un. reticella=levegőbe varrott csipke a vászoncsíkok mentében és találkozásánál; 
  • recebetétek egyszerű vászonöltéssel hímezve; 
  • szálvezetéssel gazdagított rececsipke szegély.
Ez a kazettás elrendezés középkori eredetű megoldás tovább élése...

2013. szeptember 13., péntek

Itthon?

Sokszor zavarban vagyok, h. hol is vagyok otthon. Kezdetben pironkodtam, mikor Madridban csúszott ki a számon... Végiggondolva aztán arra jutottam, hogy ott, ahol kettesben vagyunk a férjemmel... És Istennek hála, hogy ezt mondhatom - sok egyedül maradt embertársam között.

Öt hét után jöttünk vissza itteni otthonunkba. S milyen rövid volt! A lakás hány zugát nem takarítottam ki ennyi idő alatt! Rengeteg elmaradást nem tudtam pótolni... Nehéz súlyozni: mi a fontosabb.
Az alsó szomszéd felújítását nem sikerült megúszni - indulás előtt a vizes blokkok bontását élveztük, mostanra a parketta csiszolás-lakkozás jutott. Sebaj - a háziak ugyan egész nyárra elszeleltek.

Az élő dolgok mindig elsőbbséget élveznek nálam: még ha csak növények is azok - mert kipusztulhatnak, ha késlekedem. Szerencsére a tikkasztó augusztusi szabi közepén itt járt egy barátunk a lányaival. Lelkesen locsolt reggel-este - úgyhogy ami nem tikkadt ki addig, és nem fulladt meg akkor, az megvárt engem... Az orchideákat bemenekítettem a követségre - néhány cserepest pedig becsempésztem a kertbe egy árnyas virágágyba.
Első dolgom a balkon ellenőrzése voltErkélyközép és jobb oldal - a muskátli, egy minek nevezzelek levélzöld, korallvirág, petrezselyemzöld, metélőhagyma, törpe viola, piros levelű begónia, leander és a kakukkfű jól bírta. De még a szilfácskám hajtásvége is leperzselődött.

A másik oldalon a pozsgások melletti a bazsalikomtól nem vártam többet, de a rozmaring meglepett... De legalább learattam a száraz leveleket fűszernek:-) 
Kedd reggel az ősz is jelentkezett - egész otthon éreztem magam... Vonultak a morc felhők már előző estétől, erős szél támadt és reggel végre rövid égzöndülés után kiadós eső jött! Olyannyira, hogy beázott a spanyol képviselőház mennyezete - kukában gyűjtötték össze a vizet... A katalánok pedig függetlenségi napot tartottak tartományi élő láncot alkotva... Mi lesz itt??? Remélem, ez kocsit az erdélyiek malmára hajtja a vizet....
Nem ismeritek?
Módosítás: Nem csoda, gyatra a kép... Mammka kérésére javítom. Lecsíptem egy hajtásvéget - ami nagyon könnyen gyökereztethető: Ezért van nekem is. Nő, mint a veszedelem - egy örökzöld sövénybe is láttam beleszövődve, egész magasra. Virágát még sehol se láttam - szinte pozsgás levele emlékeztet a korallvirágra, csak karéjos.

Kedd du-tól már újra nyáriasak itt a nappalok:-) Egyébként pedig napkelte: 07:51, napnyugta: 20:30; úgyhogy próbálok akklimatizálódni.

2013. szeptember 12., csütörtök

Nyílt Hét a Hagyományok Házában: szept. 17–22

Szeretettel várunk titeket 2013-ban a Hagyományok Háza Nyílt Hetének programjain, amelyeket szeptember 17–22-én rendezünk meg.
A programsorozat folyamán egy hétbe sűrítve ízelítőt adunk a házban az év 365 napján folyó munkából. Újdonságként idén tematikus napokon mutatjuk be főbb tevékenységeinket és részlegeinket.
A Nyílt Hét programjaira (az esti előadások kivételével) a belépés ingyenes, azonban esetenként előzetes regisztrációt kérünk. A nyílt hét ideje alatt kiállításaink ingyenesen látogathatóak.

szeptember 17., kedd: Fókuszban a Magyar Állami Népi Együttes
szeptember 18., szerda: Múzeumi nap (a programok helyszíne a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum)
szeptember 19., csütörtök: Folklórdokumentációs Nap
szeptember 20., péntek: A Népművészeti Módszertani Műhely nyílt napja
szeptember 21., szombat és 22., vasárnap: Kulturális Örökség Napjai a Budai Vigadóban és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

Kedvezményes előadások:
Szeptember 17. és 19. 20 óra: Bihari János Táncegyüttes: Bonchidától Nádas mentéig – a Kárpát-medence legszebb tánca, 1800 Ft.
Szeptember 18., 19 óra: Fölszállott a páva sorozat: Rábaköztől Kalotaszegig.
Fellép a Czifra Együttes, Rába Táncegyüttes, a kolozsvári Harmadik Zenekar, a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és Kacsó Hanga Borbála. Jegyárak: 3500 Ft, 2800 Ft, 2000 Ft.



A hét során felvonultatott rendezvényeink nem titkolt célja, hogy felhívjuk a széles – minket még nem ismerő – közönség figyelmét a néphagyomány mai hasznosításának, megélésének módjaira és az ezt az igényt kiszolgáló szakmai munkára, amely intézményünkbe folyik.

További információt és a nyílt hét részletes programját a Hagyományok Háza honlapján, a www.hagyomanyokhaza.hu/main/rendezvenyek/nyilthet oldalon találjátok meg!

Üdvözlettel: A Hagyományok Háza munkatársai

2013. szeptember 11., szerda

Buzsáki rátétes - avagy évfordulók között

Két dátum közti időszakot élünk - ezek juttatták eszembe a buzsáki rátétes hímzést. Ugyanis korábban nem ismertem, de az anyósom hagyatékából maradt rám néhány kis tüllrátétes terítőm.  
Az esküvői fátyollá magasztosult terítő a szűkös ötvenes évek leleményét is bizonyítja . Hát - megállta a helyét arra az alkalomra is:-) Az előző bejegyzés felső képe szebb napjaiban így festett... és a ragyogó szépségű menyasszony - nem tudja még, hogy mi vár majd rá...
Pufók csitriként szintén tüllrátétes szoknyában - ez is bizonyítja, hogy akkoriban még mennyire menő volt ez a kézimunka: 

Már húsz éve, hogy elment tőlünk - nagyon szerettem és becsültem... Pedig hosszú évekig együtt laktunk...  Még csak 82 éves lenne 20-án...

2013. szeptember 9., hétfő

Rátétes tüllhímzés


A rátétes, vagy ahogy ott hívják, „bécsis”, az egyik legismertebb buzsáki hímzésfajta.
A motívum előrajzolás nélküli kivágása, valamint a kivágott anyag ráfércelése és a másik anyagra való apró, szinte láthatatlan öltésekkel való rávarrása nagy figyelmet és szakértelmet igényel. Az alkalmazott motívumok nagyon sok változáson estek át az elmúlt évtizedek során.
Kezdetben halotti és gyermekágyas lepedőkön találkoztunk ezzel a hímzéstechnikával. A régi hímzéseken a motívumok igen esetlegesek, az alkalmazott minták esztétikai megjelenése közel állt a régi konyhák polcainak papírkivágásos csíkdíszeihez.
A régi piros csigavonalas hímzés a XIX. sz. végére szinte teljesen feledésbe merült, a korábbiakkal ellentétben ruháikon sem alkalmazták sehol. Ha megnézzük a XIX. sz. végi halottas lepedőket, a szőttesmintát keretező rátét motívumai nagyon elnagyolt, kezdetleges mintasorok, valóban a papírkivágás egyszerű motívumai elevenednek meg rajtuk.

A XX. század elején már csodálatos darabok láttak napvilágot, amelyek a vágóasszonyok finom ízlésvilágát tükrözik. Az egyszerű mintákat felváltották a bonyolult, művészi kidolgozású virágok, levelek, indák, melyek az ágyterítők mellett a megrendelésre készülő tüll alapanyagú sálakra, ruhákra is felkerültek.
A rátét anyagát – mely piros, kék, fehér batiszt - szimmetrikusan összehajtják 2, esetleg 4 részre, majd előrajzolás nélkül ollóval virág, esetleg állatmotívumokat vágnak ki. Aztán kiterítve a rávarrandó alapra – vászon, sifon, vagy tüll anyagra – fércelik, majd a tűvel aláfordított mintaszéleket finoman, gondosan, apró öltésekkel körülvarrják. Leggyakoribb motívumai a szegfű, labdarózsa, árvácska, tulipán, cakni, levél, katykaringók, páva, szarvas.
Ma már nagyon kevesen készítik, hiszen nagyon kevesen élnek már az ún. „vágóasszonyok”. E különleges hímzésfajta legszebb darabjai a Faluház állandó hímzéskiállításán tekinthetők meg
a "vézás és a boszorkányos" buzsáki hímzésekkel együtt.

2013. szeptember 6., péntek

Ószeres birodalom

A Tapolca melletti Gyulakeszin van egy hatalmas régiség-birodalom a Csigó-malomban. Nehéz megállni, hogy semmit ne vásároljon ott a magamfajta ember. Az irdatlan mennyiségű limlom jó része ugyan bevallottan Dániából érkezik, szemlátomást idegen ízlésre vall, de szép számmal vannak magyar termékek, sőt népművészeti tárgyak is előfordulnak.

Találtam is egy érdekes mintájú rece-terítőt. Talán ez sem magyar munka, de akár az is lehetne. 

Inkább klasszikus polgári ízlésű a középső virágminta, amit az 1900-as évek fordulójáról való lapokban lehetett látni. A keretező cakk inkább térkitöltő szerepet játszik - többnyire ezzel szokták növelni a terítő méretét.

2013. szeptember 3., kedd

Csendes felkiáltójel

Gyarmati Fanni, Radnóti felesége szept. 8-án lesz 101 éves...


A gyerekeim épp százévesen kérték a hozzájárulását egy vers megzenésítéséhez.


RADNÓTI MIKLÓS: Eső esik, fölszárad

Eső esik. Fölszárad. Nap süt. Ló nyerít.
Nézd a világ apró rebbenéseit.

Egy műhely mélyén lámpa ég, macska nyávog,
vihogva varrnak felhőskörmü lányok.

Uborkát esznek. Harsan. S csattog az olló.
Felejtik, hogy hétfő s kedd oly hasonló.

A sarkon túl egy illatszerárus árul,
a hitvesét is ismerem szagárul.

Elődje vén volt már. Meghalt. S mint bárki mást,
csak elfeledték. Akár a gyökvonást.

Feledni tudnak jól. A tegnapi halott
szíveikben mára szépen megfagyott.

Egy ujságlap repül: most csákót hord a szél.
Költőt is feledtek. Ismerem. Még él.

Még kávéházba jár. Látom hébe-korba,
sötét ruhája, válla csupa korpa.

Mit írjak még e versben? Ejtsem el talán,
mint vén levelét a vetkező platán?

Hisz úgyis elfelejtik. Semmi sem segít.
Nézd a világ apró rebbenéseit.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...