2011. január 20., csütörtök

Sarokkiképzés, szegély, szegés, rojt

Azsúr sarok pókozása

Ha az azsúr sorok keresztezik egymást, és üres ablakocska képződik, így járunk el: A szálvégeket visszahajtjuk mindkét irányban, és egyenként gondosan elvarrjuk apró öltésekkel, általában két szál mélységben. 

A szálvégek rögzítése után folytatjuk a külső oldalon az azsúrozást, és a következő sarkokat is ugyanígy képezzük ki. Körbe haladva a kerület mentén rátérhetünk a belső oldal hímzésére. 

Szélesebb azsúr készítésénél - nem csak esztétikai célból - érdemes a tágas ablakocskákat a sarkokban átlósan megerősíteni. Ez a pókozás
  • Amikor az első sarok  szálvégei rögzítésének a végére érünk és levágjuk a felesleges szálakat, visszaöltünk a kezdőpontba, és három szálas átlót képezünk. Ezt a fonallal szorosan besodorjuk, majd elkezdjük a külső azsúrozást.  Minden sarkot így megerősítünk egy-egy besodort átlóval. 
  • A belső oldalon a sarkoknál kereszt irányú szállal kiöltünk a külső sarokba, itt is 3 keresztező szálat feszítünk, és kintről befelé haladva besodorjuk az átlókat. Középen, a szálak kereszteződésénél egy feszes hurokkal összeöltjük a póklábakat. Az átló belső felének besodrása után tovább folytatjuk az azsúrozást. Így haladunk körbe.

Szegély eldolgozása egyszerű azsúrral


 Az anyag szélét szálhúzással előkészítjük az azsúrozáshoz a duplán számított megfelelő szélességű szegély felett, majd a visszahajtást érdemes le is fércelnünk közvetlenül a szálkihúzás alatt. Az azsúrozás a hátoldalon, balról jobbra halad.
   
 A szegély belsejébe bevezetjük a hímzőcérna végét, felöltünk 2 szál mélységben, majd jobbról balra átfogjuk az azsúrozásra szánt számú szálat, és a rögzítő öltést  csak a dupla, visszahajtott anyagrészbe öltjük. Így a munka színén a rögzítő öltés nem jelenik meg - csak az azsúr-szálakat áthurkoló vízszintes öltés.


Egyoldalú azsúr - rojtos szegély

Ha  a szegélyt körbe kirojtozzuk, érdemes egyoldalú azsúrral rögzíteni a rojtozás előtti szélső szálat, mert így   tetszetős és tartós szegélyt kapunk. Panamán 10, finom kanavászon kb. 15 szálat szánjunk a rojtra: ott húzzunk ki körben egy szálat.

Körülszegés - rojtozás

Ha rojtos szélt  tervezünk a munkánkra, körülszegéssel nemcsak szépen ki lehet alakítani a rojt kötegeit, hanem szélesen és feszesen rögzíthetjük a rojt szálait, és a megerősített szegély tartósabb lesz. 
A szegést több sávban is végezhetjük: e sávok kialakításához 1-1 szálat húzzunk ki a tervezett szélességű rojt feletti részből. Maga a rojt  3-6 cm széles a kelme vastagságától függően.  Az öltéseket az ábra szerint végezzük.




  • Több soros szegélyezéssel a rojt kezdetétől a kelme közepe felé haladva hímezünk.
  • Jobbról balra haladunk a munkával. 
  • Az azsúrral ellentétben a munka színén dolgozunk. 
  • Mindig páros számú szálat fogunk össze a tűvel. A következő sávban ugyanis a szálkötegeket eltolva képezzük.
  • Így minden második sávban kerülnek egymás fölé a kötegek.
  • A kihúzott szálak mentén a szálakat vízszintes öltésekkel kétszer áthurkoljuk,
  • majd a felül meghagyott szálak baloldali felét hátul összefogjuk a fonallal ferdén, felülről lefelé.
  • A második ferde felöltéssel pedig vízszintesen átfogjuk a következő szálköteg feletti felső szálak jobboldali felét is. 
  • A következő vízszintes öltést követően lefelé öltünk az alsó szálhúzásba.
  • A munka színén minden öltés dupla - a vízszintes és ferde is,
  • de a visszáján csak a vízszintes öltések duplák.
  • A kívánt szélességű szegély kihímzése után húzhatjuk ki a szálakat a rojtozáshoz.
  • A rojt szélessége 3-6 cm a kelme vastagságától függően.

Olasz azsúr

Találtam egy hasonló öltésváltozatot: olasz azsúrnak titulálják... Tetszetős mintát ad, és szerintem rojtozásra ez is alkalmas lehet... Érdemes lesz kipróbálni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...