2011. február 5., szombat

Zsinórhorgolás

Az erdélyi eredetű, Romániában ma is nagyon elterjedt zsinórcsipke (amit külföldön gyakran Romanian Point Lace néven illetnek) egy vegyes csipke változat, melynek meghatározó rajzolatát horgolt zsinórral képezzük az oldalán levő hurkokkal rögzítve és varrott csipkével díszítjük a fő motívumait.

 Romanian Point Lace combines a crochet cord and needleweaving to achieve this distinctive lace. 
What makes it different is that you use a specially crocheted cord which has loops along the sides to connect your cords. This cord shall be tacked to the pattern and then embellished with needle embroidery. All the work is done on the back of the piece.

Az első lépés a sújtás zsinór horgolása (a német elnevezés felidézi az alaptechnikát: Makramehäkeln). 
 

5 megjegyzés:

  1. Vártam már ezt a bejegyzést. Remélem eltudom készíteni a képek alapján.

    VálaszTörlés
  2. Jutka! Te aztán hálás közönség vagy!!!
    Remélem, segít a leírás... bevallom, még most is félve kezdeném el újra a zsinórt, pedig több métert horgoltam már...
    Ha nem megy, keresek más táv-leírást!

    VálaszTörlés
  3. Én is kezdő vagyok. Nagyon lelkesen próbálkozok. Egy 80 éves nénitől tanulom ezt a csodálatos kézimunkát. Felteszem a blogomba a most darabba levő munkámat.

    Nézz be hozzám!
    Figyelemmel kísérem az oldalt,sokat tanultam tőled is!
    Üdvözöllek Terike

    VálaszTörlés
  4. Terike! örülök, ha valamit is segít Neked a lapunk... Jó, hogy megtaláltál, és hogy Te is közzéteszed a Neked fontos dolgaidat...
    Annyi szépség van a világban, az emberi lelemény, díszítő kedv és munkabírás kimeríthetetlen kincseket halmoz fel, és látom, Te is szeretnéd felhívni rá a figyelmet!
    Nem erdélyi a néni, akitől tanulsz? Szép a munkája nagyon! Minket a fonóban egy onnan elszármazott terelget... A Te első virágocskád máris helyre-takaros... Hiába, aki már sok kézimunkát készített, az gyakorlott kezű!

    Ráadásul úgy fest, hogy földik vagyunk....

    VálaszTörlés
  5. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a bejegyzésre és nemcsak...
    Lenne egy kérdésem: hallottam hogy létezik erre a zsinórra dupla változat, székelyharisnya diszitéséhez lenne rá szükségem. Van rá minta valahol, vagy magyarázat, hogyan kell elkésziteni?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...