2013. május 13., hétfő

Spanyol kisváros - Navalcarnero

 

A gyerekszínház városkája is ódon levegőt áraszt, pedig nem is oly régi. Végül Segovia alapította Navalcarnero városát a régóta huzakodó földművelő nemesek vitáinak végére pontot téve, ezért viseli a tér azóta is e város nevét. Ez 1499-ben, a reconquista diadalának lendületében történt(= az Ibériai félszigetnek a móroktól való visszafoglalása). A  környező gyér termékenységű földeken gazdálkodott a nép - és a gondos helyi vendéglős mint egy tájházban, összegyűjtötte és bemutatja a különféle lószerszámokat az étterme falán.
Érdekelt, vajon van-e nálunk lószerszám múzeum. Nos, a mezőgazdasági múzeumban és Sümegen létezik gyűjtemény, de többet nem találtam róluk...

  
Ez a furcsa szerkezet az itt népélelmezési cikknek számító csicseriborsó tisztítására szolgál... Ma is kedvelt étek a bab és a tök mellett sok-sok formában... Bár mostanában nálunk is kezd terjedni - fogyasztásának újsütetű apostolai vannak.

Miért jó? A csicseriborsó élelmi rost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Emellett alacsony zsírtartalma is kedvezően hat a fogyókúrázókra. Rendszeres fogyasztása esetén a vér koleszterin szintje csökken, így  a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket megelőzi. Pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Fokozott fehérjetartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Tartalmaz karotint, valamint E-vitamint is. 100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...