2014. január 15., szerda

Hazataláló gobelinek

Izgalmas hagyatékgondozó és logisztikai műveletet figyeltem tavaly Madridból: az év vsorán ott elhunyt Lenz Klára textilművész műveinek hazaszállítását Budaörsre.


 
  Lenz Klára 1924. június 30-án született Budapesten, Lenz József jómódú nyékládházi földbirtokos és nagykereskedő második gyermekeként. Iskoláit Budapesten és Svájcban végezte, de fiatalon sok időt töltött szülei nyékládházi birtokain is. Édesapja gyümölcsültetvényei révén akkoriban Közép-Európa legnagyobb gyümölcsexportőre és egyben -importőre is volt, almát és barackot szállított külföldre, míg narancsot hozott be Magyarországra. Klára korán férjhez ment, házasságából egy leány és egy fiú született. A második világháborút követően családja és szülei emigrálásra kényszerültek és Németországon, Svájcon át Dél-Amerikában, Bogotában telepedtek le.
 
Lenz Klára már kisgyermek kora óta rendszeresen és sokat utazott, számos világkörüli utat tett, mindenütt az élménytadó szépségeket és ritka emlékeket kereste. Vonzották a múzeumok, amelyeket az egyes országok történelmi, kulturális és művészeti emlékei tárházának tekintett. Élményei arra ösztönözték, hogy meg is örökítse a számára kedves és megkapó impressziókat. Színgazdag képeket és motívumokat tervezett, amelyeket textíliákon különleges technológiával valósított meg.
  "Emlékeim, élményeim rögzítése elsősorban - talán kissé önző módon - saját gyönyörködtetésemre szolgált, élvezhettem ezek körében a magam által kialakított egyéni világomat, megszépítve ezáltal közvetlen környezetemet.
A képet, a motívumokat az anyagra ceruzával, pár vonallal rárajzoltam, természetesen előtte több skiccet is készítek és a legmegfelelőbbet vettem alapul, majd - az ezüst vésések, a mozaik-falak, a fára festett képek, fafaragások kivételével - jó minőségű alapvásznat felhasználva, elképzeléseimet kézzel száröltéssel ráhímzem, sőt egyénileg kialakított öltéstechnikával, ill. gobelinként is kivarrtam. F onalaknak legtöbbnyire selyem-, gyapot- és gyapjúszálakat használtam, amelyeken nemegyszer az indiánok vagy más természeti népek által használt, általában növényi eredetű festőanyagokat is alkalmaztam kellő sikerrel. A fafaragásokat (belső díszítések, képkeretek, bútorok, koporsóm stb.), márvány sírhelyem külső és belső díszítését is saját tervezésű mintákkal, de fa-, ill. kőfaragó népművészekkel készítettem el."
A nyékládházi Művelődési Házban megtekinthető állandó falikárpit kiállítás abból a húsz képből áll, amelyet maga Lenz Klára adományozott a városnak., mivel a család onnan származott. "Egy Madonna képet a Római Katolikus Plébániának adtam át, mely templomot szüleim építtettek a falunak és amelynek altemplomában nyugszik Dédapám és a II. világháborúban hősi halált halt, de a doni frontról hazahozott Fivérem is."
Lenz Klára fő műveit Budaörsnek ajándékozta. A szállítás költségeit a madridi magyar nagykövetség intézte és támogatta. A Lenz család részéről Farkas Ákos, Klára asszony unokája a megnyitón elmondta, büszke tehetséges nagymamájára és örül, hogy a történelem viharaiban szétszóródott családtagok hosszú évek után újból találkozhattak, és hetven év elteltével is Magyarországhoz kötődnek.
A budaőrsi Városházára betérő, ügyeiket intézők láthatják a szebbnél-szebb gobelineket, hímzett képeket. Jó lesz igyekezni, mert a kiállítás csak január 17-ig látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...