2014. május 20., kedd

Csipkék - Museo Nacional de Artes Decorativas 3

Folytatom a beszámolót a madridi Díszítőművészeti Múzeumról. A százéves kiállításon néhány régi ismeretterjesztő célú műtárgy között egy kis bemutató táblát is láttam különböző csipkefajtákkal.   Természetesen a rececsipkével kezdődik a tabló, ezen akadt meg a szenem először is. Valami ilyesmit ír róla:
"A spanyol hálós hímzés hazánk egyik legeredetibb kézimunkája. A mintákat alkotó háromszögeket arab(csipke-) öltéssel alakították ki. Ezek a munkák tekinthetők a csipke előhírnökeinek. Una de las labores mas genuinas de nuestra Patria el llamado puntos de Espana sobre malla: las triangulos que forman la parte ornamental, están ejecutados en punto árabe; y se considera que este es uno de los trabajos precursores del encaje." 


A kiállított rececsipke az én fogalmaim szerint a guipure(gipűr)-típust képviseli, aminek a lényege abban áll, hogy háló fölötti segédfonalakat (is) alkalmaznak az általánosan elterjedt vászon- vagy tömőöltések mellett. Ezzel fokozható a háló díszítettsége, mert az előbbi két öltéssel elérhető síkbeli térkitöltést a harmadik dimenzióval tetézik. Ezeket a munkákat nem lehet összetéveszteni a szálhúzással készült varrott recével. Abban a korban föl se merült ezeknek a technikáknak az összevetése - csak a kései utókor elemezgeti, hasonlítgatja és csoportosítja a különféle kézműves eljárásokat.


A fényviszonyok és az én fényképezési tudásom nagyon gyatra eredményt mutat az egész tablóról, de mégis szemléltetem:

Az egyes 16-17. századi vertcsipke típusokból inkább egy kis kollázst állítottam össze. 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...