2014. július 23., szerda

A hibiscusok 'hazájában'

No nem a hazájukban jártam, de nagyon otthonosan érzik ott magukat...
kínai mályvarózsa (Hibiscus rosa-sinensis) Délkelet-Ázsiából származik, természetesen nem fagytűrő, így mi magyarok kicsit küszködünk vele mindig a téli hónapokban. Bezzeg itt a spanyol tengerparton pompásan érzi magát! Madridban nemigen ültetik, mert itt az éjszakák cudarok tudnak lenni még nyár elején is. Valencia környékén azonban az egyik fő ékessége a kerteknek, szállodáknak:

 
 Hibiscus és selyemakác
Hét végén mi is lehajtottunk a tengerre mártózni egyet a 34 fokból... Így az átmeneti enyhülést kicseleztük, mert a tengerparton csak a szél erősödött föl és némileg szaporodott a felhőzet, de alig mérséklődött a forróság. 
A legközelebbi partszakaszt ott értük el - kb. 350 km a fővárostól, természetesen remek utakon.
Valenciától északra, Sagento vidékén kerestünk szállást. Ezek a gyönyörűségek övezték a szállásunkat:

 És ez vajon mi lehet? 
Ez Madridban is előfordul - de nem ismerem... Ráadásul kék virág sokkal ritkábban fordul elő.
Jól megtermett Cicas pálmák - a mi cserepes példányainkhoz képest..


Sagunto azonban a történelemóráról lehet ismerős és véres harcokban Hannibál pusztította el a magaslaton álló Saguntum néven ismert jelentős római várost. E 8 hónapig tartó ostrommal vette kezdetét a II. pun háború, de végül Hannibál elfoglalta és felkoncolta a kiéhezett várvédőket. A zsákmányból tovább bujtogatta és pénzelte az ibér törzseket, hogy tovább induljon a Pireneusokon való hajmeresztő átkelésre harci elefántjaival együtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...