2014. július 5., szombat

Jégverés Madridban - balkoni jelentés

Csütörtökön ítéletidő tombolt az egész Ibériai félsziget északkeleti fertályán. Erős fronthatás volt, de ebből itt a Mezetán(a középső spanyol magasföldön) alig érezni valamit. Madridban nagyon ritka a zivatar is - bár egy már volt a múlt hónapban - most viszont irtózatos jégeső szakadt ránk. Azt hittem, valami hatalmas gép indul nagy robajjal. pedig már a jég záporozott a tetőn... Ilyen méretű jeget 60 év alatt otthon sem tapasztaltam... Megtermett diónyi, olykor tojásnyi jegek verték a ruhaszárító erkélyszerűség vízszintes lemezbordáit - ez olyan itt, mint egy erkély, de csak szárításra szolgál. Nincs a szintek között födém, csak kihajolsz a fregoli fölé és kiaggatod a ruháidat, és nem égeti szét a nap nyáron, télen is hamarabb szárad a ház oldalán érvényesülő kémény-hatás miatt - bár itt a szárítás a legkisebb gond.
A balkonomra is bevágott és nagy pusztítást végzett. A ház körül jobbára csak az üveggömb burák töredeztek el, és sűrűn beterítette a kövezetet a sok apró letört gally és leszaggatott levél. Siralmasan néznek ki a fűszereim- virágaim: alig lehet felismerni, mit is tarolt le a jég! Mivel elsötétült az ég, leesett a hőmérséklet is, a jég órákig megmaradt és belefagyott a balkonládába -így festett másnap reggel:
 

A körömvirág a petrezselyemmel:

  szépkorában
                    
 és másnap  

Tudom nevetséges károk - de én a növényt is tudom sajnálni... 
De leginkább Veramami veszteségeit...

Egy kellemes csalódás is ért azonban. Természetesen lankadatlanul locsolgattam az elszáradt Passiflora cserepét... És láss csodát, elsiettem a bejegyzést: időközben kihajtott többé-kevésbé mindkét tövecske:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...