2014. augusztus 26., kedd

Augusztusi szüret

 Szent István nap tája a népművészek nagy ünnepe. Ekkor érnek be a hagyományápoló tevékenységek. Valóságos díjszüret az augusztus. A Népművészet ifjú mestere díjat már 15-én átadták. A Mesterségek ünnepének kapcsán a Népművészet Mestere díjak is gazdára találtak. A tárgyalkotó népművészek közül a következők a díjazottak:

 

Gaál János famennyezet-készítő restaurátor

Született: Budapest, 1944. január 9.
Indokolás: A Néprajzi Múzeum Egyházi- és Bútorgyűjteményének restaurátoraként 1974 óta foglalkozik a népművészettel. Szabadidejében évtizedek óta készíti hagyományos festett famennyezeteit, amelyek református templomok, gyülekezeti termek, iskolák mennyezetéül szolgálnak.

Kanalas János kosárfonó népi iparművész

Született: Tiszaalpár, 1947. április 9.
Indokolás: Több nemzedék hagyományát tükröző tudása alapján évtizedek óta végez színvonalas oktató és alkotó munkát, tudását alkotótáborokban adja át. Tiszta forrásból táplálkozó formavilága, használati tárgyai segítik a népművészet továbbélését.
 

Porkoláb Ferenc szűrrátét-készítő népi iparművész

Született: Derecske, 1952. július 16.
Indokolás: A derecskei népi szűrrátét technológiák felelevenítésében, továbbadásában végzett kiemelkedő munkásságának elismeréséül.
 

Reszeginé Nagy Mária szalmafonó népi iparművész

Született: Hajdúnánás,1938. október 25.
Indokolás: Köszönettel tartozunk neki, hogy megismerhetjük általa azokat az értékeket, hagyományokat, amelyek körülvesznek bennünket, amelyektől gazdagabbá válunk. Kötelességének érzi, hogy évtizedek alatt megszerzett tudását továbbadja a jövő nemzedékének.
http://www.hagyomanyokhaza.hu/galeria/1373/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...