2014. szeptember 30., kedd

Necckampány - újra

Megint necckappányra készülök - nem hecckampányra! Itt a nyakunkon a helyhatósági választás, de még előtte ráhajtok Vásárhelyen a neccgyűjtemény verbuválására.

Megint lesznek Vásárhelyen Őszi Napok, október első hétvégéjén kirakodóvásár a belvárosban, vasárnap pedig tárlatnyitás! Remélem sikerül ráirányítani a figyelmet erre a régi, szinte elfeledett és az én szülővárosomra és környékére annyira jellemző, ősi eredetű kézimunkára. Beleszerettem ebbe a technikába, mert teljesen homályba veszett, agyonhallgatták az utóbbi évtizedekben és szinte senki nem készíti már. Ezért szeretnék ott összegyűjteni egy alapos bemutatót szerteágazó típusaiból és a nálunk a nem túl távoli múltban elterjedt munkákból. Ilyen a plakátunk hátterét adó angyalos-rózsás összeállítás, melyet a nagyanyámtól örököltem.
A csipkekészítő oktatásának része ugyan,  mégis a legtöbb csipkés legfeljebb kísérőként alkalmazza egy-egy kis betét erejéig. Noha alig igényel kevesebb időt és türelmet, mint a vertcsipke, de kevésbé mutatós a kötöttebb szerkezet és a motívumvilág mértaniassága miatt. De pl. hol itt a szögletesség?
 
Forrás: Sindelné Kovács Anna
Ami ugyan nagyon mutatóssá teszi, de a vert-  vagy varrott csipkével szemben nem állja a versenyt. Bár ezek a fölényesen kezelt eltérő technikák adják meg a régi patinás - avagy új kézimunkák rangját:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...