2015. január 22., csütörtök

Magyar kultúra - a hungarikumok

A Magyar Kultúra Napján bemutatom a Kiemelt Nemzeti Értéke, azaz a Hungarikumok listáját:

a) Agrár- és élelmiszergazdaság 
  • 1. Alföldi kamillavirágzat 
  • 2. Badacsonyi kéknyelű 
  • 3. Budapesti téliszalámi 
  • 4. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász 
  • 5. Gönci kajszibarack 
  • 6. Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász 
  • 7. Hajdúsági torma 
  • 8. Herz Classic téliszalámi 
  • 9. Hízott víziszárnyas-termékek 
  • 10. Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény 
  • 11. Magyar akác 
  • 12. Magyar akácméz 
  • 13. Magyar szürkemarha hús 
  • 14. Makói vöröshagyma vagy Makói hagyma 
  • 15. Mathiász János szőlőnemesítő életműve 
  • 16. Pick téliszalámi 
  • 17. Pozsonyi kifli 
  • 18. Szegedi fűszerpaprika-őrlemény vagy Szegedi paprika 
  • 19. Szegedi szalámi vagy Szegedi téliszalámi 
  • 20. Szentesi paprika 
  • 21. Szikvíz 
  • 22. Szőregi rózsatő 
  • 23. a „pálinka” és a „törkölypálinka” megnevezések 
  • 24. Békési szilvapálinka 
  • 25. Göcseji körtepálinka 
  • 26. Gönc(z)i barackpálinka 
  • 27. Kecskeméti barackpálinka 
  • 28. Pannonhalmi törkölypálinka 
  • 29. Szabolcsi almapálinka 
  • 30. Szatmári szilvapálinka 
  • 31. Újfehértói meggypálinka  
  • 32. Sopron (bor) 
  • 33. Pannonhalma (bor) 
  • 34. Mór (bor) 
  • 35. Neszmély (bor) 
  • 36. Etyek-Buda (bor) 
  • 37. Balaton (bor) 
  • 38. Balatonboglár(bor) 
  • 39. Balaton-felvidék (bor) 
  • 40. Balatonfüred-Csopak (bor) 
  • 41. Badacsony (bor) 
  • 42. Nagy-Somló (bor) 
  • 43. Somlói (bor) 
  • 44. Káli (bor) 
  • 45. Tihany (bor) 
  • 46. Zala (bor) 
  • 47. Pannon (bor) 
  • 48. Pécs (bor) 
  • 49. Szekszárd (bor) 
  • 50. Tolna (bor) 
  • 51. Villány (bor) 
  • 52. Duna (bor) 
  • 53. Kunság (bor) 
  • 54. Hajós-Baja (bor) 
  • 55. Csongrád (bor) 
  • 56. Izsáki Arany Sárfehér (bor) 
  • 57. Eger (bor) 
  • 58. Mátra (bor) 
  • 59. Bükk (bor) 
  • 60. Debrői Hárslevelű (bor) 
  • 61. Tokaj (bor) 
  • 62. Dunántúl (bor) 
  • 63. Balatonmelléki (bor) 
  • 64. Duna-Tisza közi (bor)  
  • 65. Felső-Magyarország (bor) 
  • 66. Zemplén (bor) 
  • 67. Theodora Kékkúti és Kereki Ásványvizek
b) Egészség és életmód 
  • 68. Béres Csepp és Béres Csepp Extra 
  • 69. ILCSI szépítő füvek natúrkozmetikai termékek
  • 70. Dcont vércukormérő készülékek
  • 71. Védőnői szolgálat
c) Épített környezet [még nem tartalmaz elemet] 
d) Ipari és műszaki megoldások 
  • 72. Budafoki zománcáru és Budafoki zománcedény 
  • 73. Bonyhádi zománcáru és Bonyhádi zománcedény 
  • 74. Szentgotthárdi kard és Szentgotthárdi kasza 
  • 75. KÜRT Adatmentés 
  • 76. Zsolnay porcelán és kerámia 
  • 77. Ajka Kristály 
e) Kulturális örökség 
  • 78. A Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége 
  • 79. Busójárás Mohácson - maszkos farsangvégi télűző szokás 
  • 80. A kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya 
  • 81. Élő hagyományok Kalocsa kulturális terében: hímzés, viselet, pingálás, tánc 
  • 82. Mezőtúri fazekasság 
  • 83. A magyar solymászat 
  • 84. A halasi csipkevarrás élő hagyománya 
  • 85. Matyó örökség – a hímzés, viselet, folklór továbbélése 
  • 86. Pünkösdi templomdíszítés Mendén 
  • 87. Tikverőzés Mohán. Maszkos, alakoskodó, farsangi szokás. 
  • 88. Emmausz Bólyban. Húsvéthétfői népszokás 
  • 89. A molnárkalács borsodnádasdi hagyománya 
  • 90. Sárköz népművészete: szövés, hímzés, gyöngyfűzés, viselet 
  • 91. Kassai-féle lovasíjász módszer 
  • 92. Herendi porcelán 
  • 93. Magyar operett  
  • 94. Klasszikus magyar nóta 
  • 95. Zsolnay Kulturális Negyed 
  • 96. Gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka 
  • 97. 100 Tagú Cigányzenekar – A zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata 
  • 98. Höveji csipke 
  • 99. Tárogató 
  • 100. Magyar Íj (IX-XI. század)
  • 101. Vizsolyi Biblia és a Vizsolyi Református Templom 
f) Sport 
  • 102. Puskás Ferenc életműve 
g) Természeti környezet 
  • 103. Gércei alginit 
  • 104. Széchényi-hársfasor 
h) Turizmus és vendéglátás 

  • 105. Karcagi birkapörkölt 
  • 106. Fröccs 
  • 107. Gundel örökség - Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége és a Gundel Étterem 

Széchényi-hársfasor Nagycenk és Hidegség közt


2014. május 19-ig így festett a lajstrom.  Az azóta még felkerült értékek a következők:
1. Az egri fertálymesterség élő hagyománya
2. A Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya
3. Magyarszombatfai fazekasság
4. Selmeci diákhagyományok – a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia diákhagyományai a jogutód intézményekben (Miskolc, Szombathely, Sopron)

Jó gyakorlatok regiszterébe került:
A balatonendrédi vert csipke hagyományának megőrzése az iskolai oktatásban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...