2015. április 13., hétfő

Mi fán terem a Tradíció, ha pályázat?

Második éve töltöm ráérős napjaimat önkéntesként a Tradíció pályázat ügyes-bajos dolgainak táv-intézésével. Tegnap elbeszélgetett velem erről a Civil Rádió egyik önkéntese. Itt meghallgatható a beszélgetés, és talán sikerül előhúzni a keresőt a 15. perc tájára... A Civil Rádió hangtárában ezt kell bejelölni: Páros - Vasárnap - 13:00-13:30 Hatvanon túl.

A Hagyományok Háza kézműves tanfolyamáról ismertem meg egy szövögető néprajzos végzettségű olasztanárt. Meggyőzött, hogy ha kutakodok a vásárhelyi necckészítés után, akkor nekem a Néprajzi Társaságban a helyem. Az Önkéntes Gyűjtő Szakosztályban ugyanis hozzám hasonló laikusok vannak, akiknek valamilyen helyi hagyományra irányuló érdeklődésünk van. Két ajánló kell a felvételhez, akiket játszva talál az ember...

Azt hiszem az egész Néprajzi Társaságnak, aminek természetesen számos szekciója van, a legtöbb embert megmozgató programja az Önkéntes Gyűjtő Szakosztály Tradíció Pályázata. Ide hagyományőrző kézműves mesterek, amatőr néprajzi, helytörténeti gyűjtők, pedagógusok, magán faluház üzemeltetők stb. készíthetnek beszámolót a munkájukról. A gyűjteményi leírások, gyűjtött írásos, képi vagy hanganyagok egy néprajzi szakmai zsűri elé kerül, ahol egy megfelelő szakember áttanulmányozza, értékeli, mintegy lektorálja - további támpontokat ad a kutatás módszertanához, további irányához stb.
Az arra érdemes dolgozatok bekerülnek a Magyar Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumába. Ez igen fontos azok számára is, akik kisebb-nagyobb közösségek támogatásával helytörténeti jelentőségű gyűjtéseket ki tudtak már adni, de szakmai lektorálás alá nem vetették őket. Így ezek a kiadványok is nagyobb elismerést, ismertséget és szakmai rangot szerezhetnek, a továbbiakba ugyanis már fölhasználhatók újabb néprajzi vizsgálódások forrásanyagaként - a szerző hírét öregbítvén...


Az idei Tradíció Pályázat az értékelés szakaszába ért - az ünnepélyes díjátadó május 9-én lesz a Néprajzi Múzeumban. Ha ilyen érdeklődésű olvasóm van, bátran eljöhet az eseményre, mert a legjobb dolgozatok a helyszínen elhangzanak és néhány gyűjtő a tárgyait is be fogja mutatni... Esetleg keressen meg előbb - ne árválkodjon egyedül:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...