2016. február 28., vasárnap

Olivaszüret

Csaknem csikorgó reggel volt, mikor a Toledo melletti Mora városkába indultunk olajbogyó-szüretre. A hegység lábánál nyújtóznak el az irdatlan olajligetek. Fönt a hegy sziklás, kopár, tetején az arab vár maradványai - a keresztény ellenerőd már elenyészett. A válság itt is dúl - az arab falmaradványokat elkezdték helyrehozni - itt újjáépítik, nem konzerválják ám a romokat!!! Aztán jött a válság, és most nincs pénzük se folytatni, sőt a darut sem tudják lebontani:-)
Itt még reggeli hűvösség  fátyolozza a tájat - csak 11 óra van... Aztán hamar kisütött a nap.

Morában olyan attrakció az olajszüret, amiből ennek a városkának élelmes polgárai állandó turistaprogramot szerveztek. Minden létező bőrt le kell húzni a olajtermesztésről! Az olajturizmus szezonja nem is olyan rövid. A szüret ugyanis teljesen elhúzódhat októbertől februárig attól függően, hogy az érés milyen stádiumában  szedik a  gyümölcsöt, és mi a termelő célja. Az egyszeri magyar általában azt hiszi, hogy a fekete olajbogyót a megfelelő fa termi, de a szín itt az érettségi fokkal változik - nem úgy, mint a szőlőnél...
Az októbertől induló olajszüret elején a zöld bogyókat gyűjtik be.  A szüretelés módszereit  az Igazioliva.hu  honlap olyan profin tálalja, hogy fölösleges laikusként ezzel próbálkoznom.
A morai gazdák szövetkezetének neve kb. a régi Miasszonyunk Szövetkezet lehet, és aligha van pejoratív felhangja, mert a város búcsúját is e néven, Szűz Mária neve napján tartják.  A ,mora' szó maga a szedret jelenti, de a lakosok szerint inkább a mór időkből eredhet a név.

Természetesen egy intenzív termelést folytató üzemet láttunk modern olajsajtolóval.  Ott  az olajbogyó sós vízben történő érlelésével nem is bíbelődnek, csak olajat préselnek a bogyókból.  A szüretelés modern mikéntje nagyon brutálisnak tűnik, de állítólag még jót is tesz az évszázados fáknak, ha a vibrációs szerkezettel fölszerelt traktor megrázza őket, mint Krisztus a vargát. Igaz, gyakran a terebélyes fáknak csak egy-egy törzsrészhez tartozó ágai rezegnek, és ez meglazítja kicsit a gyökereket a talajban, és szinte megújulásra serkenti őket... A technika működik, a fák teremnek - akár 50-60 kilót is egy évben. Csak vibrátoros traktorokkal működnek, én magam azt a fiatal ültetvényes emeletes traktoros művelési módot nem láttam. Sajnos a videomat sehogy se tudom ide föltenni...
Ami hihetetlen számunkra: külön "szakma" az olajkóstolás . ugyanúgy, mint a bormustrákon. Minden előállított olaj-sarzsit érzékszervi értékelésnek vetnek alá - ebben a középüzemben is kóstolók hada minősíti a minőségi olívaolajat:


Az olajütés kúpos malommal történhetett régebben - a szomszéd község, Tembleque főterén ötletes szökőkutat szerkesztettek a malomkövekből:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...