2016. május 27., péntek

Necc-áttörés - Szomolya irányából

Nem árválkodtak már az idén a vásárhelyi neccek a halasi csipkekiállításon. Előszörre jelentek meg a szomolyai asszonyok rececsipkéi is. Sajnos a rececsipke ottani reneszánszának elindítója, Gizi néni, Szabó Józsefné nem volt ott, megözvegyülvén beköltözött a családjához Miskolcra, de a rámát oda is magával vitte. Ő hosszú évek óta tartott mesterségbemutatókat a szomolyai cseresznyefesztiválon, amit éppen mostanában tartanak majd - mert korábban csak a rövid fekete szárú cseresznyéről volt híres a Bükk-aljai falucska. 

Az én Gizi nénim az azóta már jobblétre szenderült szomszéd Gizi nénivel és még néhányadmagával sok neccet készített hajdanában. A summás asszonyok, akik  a század első felében nyaranta kényszerültek leszerződni az Alföldre aratás-cséplés idejére, telente kézimunkázással keresték a betevőt. Mivel eladásra dolgoztak a mezőkövesdi és egri piacra, lassan elhagyták a munkásabb öltéseket. Mikor mi Sándornéval meglátogattuk őket, újra rákaptak a csipkeöltésekre. Annyira, hogy a muzeológusok is fölfigyeltek a szép neccekre, mikor az észak-magyarországi falut kezdték berendezni szentendrei falumúzeumban. Így történt, hogy a szomszéd Gizi néni szekrénycsíkjai díszítik a szomolyai barlanglakást.

Az agilis polgármester végül megelégelte, hogy mindhiába ígérték a falunapi kézimunka bemutatón bámészkodók, hogy majd visszajönnek hétköznap megtanulni a hálókötést. Pár éve Gizi néni segítségével a közmunkás asszonyok némelyike megtanult, és rá is kapott a neccelésre. Olyannyira, hogy Sándorné Marika közreműködésével idén ők is eljutottak a necceikkel együtt a halasi csipkeünnepre. Gratulálok nekik!
A szomolyai rövid szárú fekete cseresznye mézédes, és világszerte híres. A csodálatos gyümölcs ünnepét 2016-ban június 11-12-én tartják, melyen gasztronómiai finomságok mellett szórakoztató programok várják a látogatókat. Meg lehet látogatni a helyi védettség alá helyezett barlanglakásokat is, melyeknek a mása fölépült a Szentendrei Skanzen Észak-magyarországi falujában. Gizi néni nem lesz már ott, de hál' Istennek, van utánpótlás, akik tőle tanultak meg rececsipkét készíteni - közmunkában. Lám, erre is szolgálhat a kárhoztatott közmunka.
 Fönt a halasi csipkeünnep kiállítóinak térképe és egy emeletes szomolyai barlanglakás, lent pedig egy palóc szoba a skanzenben neccterítővel, és egy barlanglakás komfortos szobája.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...