2017. március 1., szerda

Még Pedraza

 

Visszatérek előző bejegyzéseimhez, mert akkora élmény volt, és sok új tapasztalatot is hozott.

Pedraza környékén áll a nyílt mezőn ez a bazilikaszerű  11. századi (a Mezei Miasszonyunk névvel illetett) templom, amit már nem néztünk meg. Csak illusztráció, hogy egy elhagyatott réten is ilyen állapotú és korú épületek állanak Spanyolországban. 1969-től védett műemlék, belül eredeti reneszánsz freskókkal. A faóriás maradványáról már nem is beszélve... bár ez korábbi fotó, mára már elkorhadt.

Más régi foglalkozás is megritkult ezen a vidéken. A lombos erdőkkel együtt fogynak a fenyvesek is. Azt olvastam a környékről, hogy a gyantagyűjtők vidéke volt valaha, ahol még ma is termelnek hagyományos módon fenyőgyantát. Ez se saját fölvétel, de mi is elhaladtunk Pedraza előtt hasonlóan lehántott kérgű fenyőerdő mellett:

Száz évvel ezelőtt még ennyi fölhasználása volt a gyantának: olajfestékek, lakkok, kencék, padlómázak, szappan- és gyertyagyártás, fáklyák, pecsét-viasz, papírgyártás, hajószurok, kátrány, lámpakorom, nyomda­, festék, litograf-tinták, cinkografia, ceruzák, gépkenő anyagok, zsírtalanító ipar, szövetek impregnálása, orvosi célok, kámfor-készítés, a kanadabalzsam optikai műszereknél és mikroszkopikus preparátumoknál nyer alkalmazást.
Persze ma már sok mindent  műanyaggal helyettesítenek, de a fiam csellóhúrjait természetes gyantával kezeli. Bár ehhez nem kell tonnányi mennyiség...

Ez a régi mesterség érdekes néprajzi téma:


 

 

 

A  kézi kitermelés eszközei teljesen hagyományosak: 

Az erdei kunyhók, amikben a gyantagyűjtők meghúzták magukat, komfortfokozatuk szerint igen különbözők:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...