2011. szeptember 29., csütörtök

Én is fügét mutatok - meg kabócát


 In our garden in the middle of the metropolis we have every year some fig - it's almost a miracle...isn't it... But this summer they are demaged haevily by "Metcalfa pruinosa Say" from USA...


Nem késtem még el vele? Hoztam Jutkának egy fügereceptet!
Fügetorta, 6 tojásból:
A fügemennyiség meghatározásával megint adós maradok, de sosem sajnálom ki belőle. A mostani torta kb. 40dkg fügéből készült, de csak bátran, rugalmasan, és aztán igazítjuk hozzá a többi hozzávalót. Felvagdossuk kisebb darabokra a fügét, és beletesszük egy tálba. Ráütöm a 6 tojás sárgáját, és rákanalazok kb. 8 evőkanál cukrot, csokoládét, amennyi otthon van, akár olvasztott formában, vagy össze törve. Belemegy 8 evőkanál darált dió, jól meg locsoljuk rummal vagy rumaromával, és szépen összekeverjük az egészet. Ja, majd elfelejtettem, elvileg nem kell bele sütőpor, mert nemsokára jön bele a 6 tojás felvert fehérje, de ha bárkit megnyugtat, nyugodtan tehet bele egy pici sütőport is. Miután a fehérjét is belekanalaztam a fügés masszába, ráteszek kb. 2 evőkanál akár zsemlemorzsát, vagy lisztet. Én ma rozsliszttel csináltam, és teljesen oké lett így is. Közben már előmelegítettem a sütőt 180C-ra, és beteszem a már vajjal kikent formába öntött sütit, hadd süljön szépen. Amikor készre sült, és ki is hűlt,  jó vastagon leöntöm csokimázzal, és már mehet is bele a hasikába.

Ezen az őszön nemigen tudok sütni a kerti fánk termette fügéből, mert az amerikai importból származó lepkekabóca veszett pusztítást végzett a füge kezdeményeinken. Pedig máskoron nem győzzük enni - lekvárt főzök belőle. Ám az idei a nyár kellős közepén úgy elszaporodtak ezek a kezdetben gyapjúpöszmet-szerű apró állatkák a fejlődő terméseken, hogy aszalodva hullottak alá tömegestül...  
A füge is Ficus-féle, ezért serken tejszerű nedv a féléretten leszakajtott gyümölcsből... 15 éves  a fánk, és óriás gyümölcsöket érlel más években: egész megbarnul, és tyúktojásnál is nagyobb. Kezdetben az első termést ledobálta, de most már az is beérik július második hetében. Az őszi szüret elhúzódó: a mostani idő fantasztikus lenne számára - ha nem hullott volna alá annyi időnap előtt.
A megzavarva hirtelenül felpattanó és elrepülő levél kabócák kiszívták a nedvet a gyümölcsből. E pehelyszerű állatkák lárvái már korábban is meglepték pl. a mályvabokrokat, de az idén inváziószerűen jelentkeztek, és a fügémet éretlenül is imádták... 
Amit hagytak, azért a seregélyekkel és a feketerigókkal folytatok légi harcot - de vesztésre állok... Nem tudom megelőzni őket reggelente, majd naphosszat a fa alatt őrizni.

Úgy gondolom, így is csodaszámba megy, hogy a milliós város kellős közepén fügénk terem. Olyan tápértéke van, amit a rómaik is számon tartottak, és Vergílius szerint a rabszolgák fejadagját bízvást lecsökkenthették fügeszüret idején... Boldog mediterráneum - szegény rabszolgák...

2 megjegyzés:

  1. Ó....Zsuzsi köszönöm a receptet! Annyira egyszerű, hogy még én sem ronthatom el:)))
    Az én füge bokrom 5-6 éves lehet talán ezért még a kabócák és a madarak nem fedezték fel.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Zsuzsi!(legalábbis ha jól veszem ki a szövegkörnyezetből, akkor Zsuzsi) :)

    Fügefajták gyűjtése az egyik érdeklődési köröm, és nagyon szép gyümölcse van a képen látható fügének, az lenne a kérdésem, illetve kérésem, hogy mivel járok Pesten időközönként, amikor nyáron érik, megnézhetném-e!?

    Köszönöm!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...