2013. június 2., vasárnap

Szakmai tanulmányút a belvárosban

Végre feltérképeztem a legajánlottabb rövidáru boltokat Madridban. Van egy kicsit csöndesebb hagyományos portékákat áruló negyed a mindig nyüzsgő és zsúfolt Puerta del Sol körül, épp a fővárosi elöljáróság épülettömbje mögött. A Pontejos márki által létesített közkút körül alakították ki ezt a terecskét korábbi zárdaépületek lebontásával. Több mint száz év óta itt kereskednek a rövidárusok...
 
 Az éppen idén jubiláló Pontejos áruháznak legendás híre van. Kis időutazáson megy ott keresztül az ember lánya.  A patinás kirakatban régi fotó ott feszít az alapító a nejével - mellettük a horgolótűk között egy necc-tű sorozat(A). Sőt egy portékás vitrinben egy halászháló kötéshez való fából készült hurkolófa(B) - azt nem mondanám tűnek.
 
Korabeli berendezés zsúfolt pultjai közt keskeny eladótér tömve vásárlóval - péntek este jártam ott. Néhány számhúzó automata fel van ugyan szerelve, a sor kicsit kaotikusan alakul a tömegtől ... És már-már korabeli a kereskedőgárda is, ill. még inkább szembeötlő, hogy jobbára éltes férfiak... A Pontejos azt is megengedheti magának, hogy tavaly ilyenkortól elhanyagolja internetes portálját - a kuncsaftok hada nem apad. Majd megnézem egyszer hét közben délelőtt is...


A másik sarkon a világos, többszintes Cobian áruház már a modern igényekhez igazított tágas eladótérrel és több kreatív és hobbi-termékkel csábítja az asszonynépet. Nem sikertelenül... Internetes felület, fiatalosabb, nőiesebb  eladógárda jellemzi - tárgyszerű, és nem áraszt nosztalgia hangulatot.

A környéken hemzsegnek a méteráruboltok - ami egyébként fehér holló Madridban - kegytárgyak, egyházi öltözetek, torreró öltözetek üzletei. Itt a rövidárubolt az esküvői, keresztelői, elsőáldozói kellékek tárháza - ill. minden olyan apró háztartásban nélkülözhetetlen holmi lelőhelye, amire a nőknek van szükségük, ill. az asszonyok gondoskodnak a beszerzésükről - a konyhán kívül... Ezért ilyen terjedelmesek a bevásárlóterek, és büszkén viselik - az egyébként kissé elavult - áruház címkét. Mert a többiek már modern bevásárlóközpont jellegűek.

1 megjegyzés:

  1. Az első az nyamm-nyamm tudnék mazsolázni :-)
    Köszönöm a csodás madridi képeket. Jó igy ülve utazni virtuálisan, ha már máshogy nem megy.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...