2014. május 27., kedd

Zalai örökségünk: a Pannónia csipke

A Pannónia csipkéről már korábban is írtam. régi-új, de újra feléledőben levő, vegyesen horgolt-varrott technikával készült csipkefajtánk az úgynevezett polgári csipkékhez sorolható, és a két világháború közt élte fénykorát. Megalkotása a 20. sz. első felében Bobai Győrffy János nagykanizsai ügyvéd felesége, a régi nemesi családból származó Tomkaházi és Bisztricskai Thomka Ilona nevéhez fűződik.
A Pannónia csipkekészítés alapja a szabadalmaztatott különleges, áttört csipkezsinór, amelyből különböző alakzatokat képezhetünk  /leveleket, virágokat, terméseket/. A csipke jól felismerhető a "pókhálóról” is, melyek a motívumok közti térkitöltésre szolgálnak. 

 

XIV. Országos Csipkekészítő Tábor 
a Zala Megyei Népművészeti Egyesület szervezésében

Időpont: 2014. június 30. 9 óra -július 5. déli 12 ó.
Helyszín: Kézművesek Háza (8900 Zalaegerszeg, Gébárti- tó, 0737 hrsz.)

Táborvezető és a vert csipke téma oktatója(kezdőknek és középhaladóknak):
Takács Zsuzsánna, Király Zsiga Díjas Népi Iparművész
                                              
Pannónia csipke oktatója haladóknak, akik ismerik a következő technikákat: horgolás, a csipkevarrás alapöltéseit, melynek alapja a huroköltés:
Román Andrásné, Népi Iparművész, a Pannónia csipke kutatója és oktatója


A tábor részét képezi a vert csipke alapok tanítása mellett a vert csipke történetének ismertetése néprajzi előadás keretében és elméleti áttekintés a csipkék fajtáiról, eszközeiről, táji jellegzetességeikről, a használt fonalakról
A gyakorlat során elkészülnek a saját verőpárnák, majd a műhelyrajzok. Az alapvetések, alaphálók elsajátítása után készülhet egy új stílusú munkadarab: nyakpánt, karkötő, bokapánt, kitűző. A csipke készítésével, tanulásával párhuzamosan a résztvevők a tervezésbe is bekapcsolódnak, irányítást kapnak a technikai, gyakorlati kivitelezésen túl a szellemi alkotó munkához is.

A tábor végén az elkészített, illetve készülőben lévő darabokból táborzáró kiállítást rendeznek, hiszen egymástól, egymásból is sokat meríthetnek a résztvevők, illetve a munkák elemzése sok hasznos információt, ötletet adhat a későbbi, további tervezői, kivitelezői  alkotói munkához.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...