2014. december 10., szerda

Ejha! Közmunkás neccelők!

Néhány éve fölfedeztem Szomolyát a Bükk-alján. A bükki karszton megbújó falucska ugyancsak szűk termőterülettel bírt - nem tudta eltartani a 20. szd. eleji növekvő népességét. Ugyanúgy summás munkára jártak az Alföldre, mint a hegyen túli mezőkövesdiek... A völgy elzártságában élő faluban, félúton Eger és Mezőkövesd között jobban fennmaradt viszont a kenderfeldolgozás hagyománya, és talán a kézműves szorgalom is - a múlt század húszas éveiben az asszonyok a summás munka során eltanulták az Alföldön a neccelést. Telente ezzel egészítették ki a csekély jövedelmet - vitték a városokba a piacra. Aztán elfelejtődött. és már lassan csak a helyi dalkör neve őrizte a rece nevet...
A polgármester azonban fölkarolta a régi necckészítést, és minden falunapon - amit a messze földön ismert fekete szárú cseresznye ünnepén tartanak - volt mesterség-bemutató. Megcsodálták a népek Gizi néni, Szabó Józsefné remekeit, ígérték, hogy visszajönnek tanulni...  aztán minden maradt a régiben. Akkor, mikor 2008-ban először ott jártam, még két Gizi néni ült a ráma mellett - az egyik már jobb létre szenderült... Érdekes, 4 néni neccelt és közülük hárman Gizikék:-)
Az én Gizi nénim tündéri, igazi "túlélő"parasztasszony - újra kivirult a necceléssel, elővette a régi, már elhanyagolt és a piaci árutól elspórolt csipkeöltéseket - és ontotta az új munkákat! Sebesen és csodásan dolgozik.
A polgármester nem nyugodott addig, míg a helyi közmunkán dolgozó asszonyok közt meg nem hirdette, hogy lehet neccet tanulni, van anyag, hely, meleg szoba a hivatalban, csak jöjjenek.
Gizi néni meg is tanított neccelni a faluból néhány közmunkás asszonyt,  és olyan is akadt köztük, aki később szabadidejében is szívesen készítette a necceket. Gizi néni közben megözvegyült, be kellett költöznie Miskolcra. De Ferencz Éva szerencsére maradt, és itt meg is mutatja, hogy most ebből az akcióból származó kézimunkák kiállítása nyílt a faluban.

Nem mindennapi ötlet: hagyományőrzés közmunkában! Át kell venni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...