2015. július 30., csütörtök

Csipkehét másik témája: tűvel készített csomózott rece

Levegőbe varrott csomózott rece csipke, oktatója az idei csipkehéten: Balogh Mariann
A keleti (oyasi, örmény, török, bolgár csipke) minden előrajzolás, szálhúzás nélkül a beszegett szövet szélére készül. A minta kialakítása csomókötéssel és a csomók közti szálak felhúzásával keletkező hurkok képzésével történik. Lakástextilek díszítésére alkalmas, mutatós technika.
Mariann Győrből érkezett, a csipkeverést édesanyjával együtt Dr. Molnár Tamásné Ilikétől tanulta. Később elvégezte Bábolnán a Mátray Magdolna Csipkeiskolában a két éves csipkekészítő képzést, mely során rengeteg új csipkét ismert meg. Nagyon szereti a tűvel készített levegőbe varrott csipkéket, melyeket rendkívül szépen, precízen készíti. Szívesen ismer meg és tanulmányoz új technikákat. Bábolnán korábbi csipkehéten tanította a relief csipkét, Nagykállóban három alkalommal a láthatatlan eldolgozásokat. Tagja a győri csipke szakkörnek és az országos egyesületünknek is. A táborban nagyon sokan tanulták meg mindkét csipkét, Mariann nagy türelemmel, oda figyeléssel oktatta a technikát.





Kedden Erdei Lilla etnográfus, muzeológus előadását hallottuk a Csetneki csipkéről és a vele egy időben kialakult magyar csipkékről. Lilla nemcsak elméleti, hanem gyakorlati szakember is, 10 évesen tanulta meg a vert csipke alapjait, később egyéb csipkéket is.

Szerdán Ferencz Klára csipkésünk ötletére meglátogattuk a Nagytétényi Kastélymúzeumot. Miklósné Törőcsik Éva bemutatta előbb a Nagyboldogasszony templomot, mesélt a környék nevezetességeiről, történelméről, majd végigkalauzolt a Kastélymúzeum bútorkiállításán.
Csütörtökön Pappné Gál Kinga csipkésünk szervezésében megnéztük a Mátyás templomot. Ezúttal is gazdag és részletes előadásban volt részünk, maradandó élményt nyújtott.
Pénteken a Budafoki Záborszky Pincészet borkóstolóval egybekötött kiállítását néztük meg.
Kinek kedve volt, a Tropicariumot, más a közeli uszodát látogatta meg a nagy hőségben.
A helyi Promontor TV két alkalommal készített felvételt a csipkehétről, a világhálón látható.
A Tomori Pál Kollégium szobái kényelmesek voltak, a tágas étkező, ahol dolgoztunk, világos volt, de belaktuk a parkot is. A közeli általános iskolában az ebédnél figyelembe vették a különböző diétákat. Volt lehetőség eszközt, anyagot, könyvet vásárolni, vagy éppen fénymásolni. Ötleteket gyűjtöttünk a jövő évi, és azt követő évekre helyszínt és témát illetően. Jól éreztük magunkat, mint mindig, vidáman, jókedvűen telt a hét. Az oktatók elégedettek voltak a tanítványokkal.
Jónás Piroska a tavalyi Sárospataki csipkehét szervezése után idén saját lakóhelyén ismét remek munkát végzett. Vonsik Zsuzsa március óta elnök, de máris sikeresen helytállt. A szervezés korábban elkezdődött, nagy segítséget nyújtott Nagy Vincéné Marika, korábbi elnök.
Köszönet az egész Vezetőségnek, mindkét oktatónak, előadónak, és mindenkinek, aki munkájával hozzájárult ahhoz, hogy a lelkes csipkés csapat érdekes, élményben és tudásanyagban gazdag hetet töltsön Budafokon.

Takácsné Bystrická Ludmila

A helyi Promotor TV összegzésként Nagy Vincéné Marikával készített riportot.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...