2015. október 29., csütörtök

Szent Orsolya napja

SZENT ORSOLYA (+Köln, 304 körül) és TÁRSNŐI emléknapja október 21-én volt. Régen úgy tartották, hogy a egy héttel előtte, egy héttel utána még illendő a köszöntés. Sőt a (nagyobb szentek) ünnepeire  egyenesen kilenc nappal előbb készültek - ez a kilenced. Most ugyan késésben vagyok, mégis pótolom: 

Kölnben, a Szent Orsolya-templomban van egy felirat a 4. vagy az 5. századból, mely szerint egy Clematius nevű ember ezen a helyen, ahol szüzek szenvedtek vértanúságot, templomot építtetett tiszteletükre egy korábban meglévő, de leégett és rommá lett szentély helyén. Szent Orsolya tiszteletének első bizonyságai a 8-9. századból valók.
Legendájának több változata ismert. Az egyik elmondja, hogy Orsolya egy brit király leánya volt. Szüzességet fogadott és visszautasította egy pogány királyfi kezét. Társnőivel együtt ( Aurelia, Cordula, Cumera és Kunigunda) hajón menekültek el Angliából, a kontinensre érve pápai áldást kértek, majd a Rajnán Köln városánál a hunok, akik éppen ostromolták a várost, elfogták és megölték őket.
Orsolya tisztelete Kölnből kiindulva szinte egész Európában elterjedt.
Hogy 11.000 társát említi az egyre dagadó legenda, egy középkori olvasási hibából ered, mert az eredeti legenda csak ,,11 M'', azaz tizenegy mártír társáról beszél. Ezt az M-et - ami mint római szám ezret jelent - olvasták ezernek.

Az 1535-ben alapított Szent Orsolya szerzetes közösség, más néven orsolyiták rendje először tűzte ki célul a fiatal leányokkal való foglalkozást, tanítást, hogy hithű, művelt, jó édesanyákká nevelődjenek.

Az egész világon elterjedt női szerzetesrend. Mivel Orsolya ereklyéit a kölni dóm őrzi, a német nyelvterületen terjedt el elsősorban a tisztelete (Ursula).A francia forradalom idején sok nővér adta életét hitéért – őket XV. Benedek pápa 1920-ban avatta boldoggá. első misszionáriusuk, Boldog Mária anya, 1634-ben Kanadában oktatta a bennszülötteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...