2022. január 15., szombat

Athénban is járt a Vásárhelyen készült kapuvári necc jegykendő

Évekkel ezelőtt megkeresett egy Kapuvárról való doktornő azzal a kéréssel, hogy eljegyzett néptáncos párjának készíttetni szeretne esküvőjükre egy hagyományos, necc szegélyű kapuvári jegykendőt. A mintadarabot látva Fábiánné Nagy Ágotát ajánlottam neki. Hosszú egyeztetésük nyomán megszületett a páratlan kézimunka. Most a Délmagyar című lap számol be a mintadarab sorsáról:   https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/athenban-is-jart-a-vasarhelyi-jegykendo-8083046/ 

Hajdani hagyományokat őrző, csipke díszítésű jegykendőt készített megrendelésre a vásárhelyi Fábiánné Nagy Ágota. A hófehér, különleges darab másolatát már Athénban is bemutatták.

A négyzet alakú jegykendőt a legény egykor a gatyája korcában, ne­­tán mellénye zsebében viselte  egészen az esküvőig. A közepén hímzett, szélén csipkés szövetdarabbal jelezte, hogy már elkötelezte magát menyasszonyának. Családi hagyományt felelevenítve készítette el egy kapuvári pár megrendelésére Fábiánné Nagy Ágota azt a hófehér, különleges darabot, amelynek „másolatát” Athénban, majd Nicosiában ál­­lították ki a közelmúltban. 

A kendőt szegélyező széles rececsipke háló csomózása két hónapig tartott. Ahogy készítője mesélte: tizenhat évvel ezelőtt 95 évesen elhunyt édesanyja hagyatékában bukkant rá néhány régi, gyűrött necc mintára. Akkor döntött úgy, maga is megpróbálkozik a necckészítéssel, amely egykor édesanyja kenyérkereső foglalkozása volt. Mert bár kislányként szinte a neccráma alatt cseperedett fel, és eltanult néhány fogást, igazán soha nem érezte magáénak.

– Pici koromtól azt láttam, ahogy anyukám főzés előtt és után, az éjszaka közepén is munkája mellett ült. Kitartóan, örök lelkesedéssel dolgozott egészen vállalkozása 1952-es államosításáig. Akkor mindent összepakoltak, amit csak értek, még a függönyt is leszedték az ablakról. Ugyan 1956 után ismét dolgozhatott, de kedvetlenül folytatta, elvesztette korábbi igyekezetét – mondta Fábiánné Nagy Ágota, akinek a hagyatéki anyagtól ihletetten már az első próbálkozáskor szinte maguktól mozdultak kezei. Kötötten a hálót, és az az érzésem támadt, ott áll mögöttem édesanyám, és biztat, hogy úgy kell sorakoznia a csomóknak a távtartó felett, mint a gyöngysornak.

A bizonyítási vágy mellett édesanyjának állít emléket az azóta készített számos zsűrizett, többször díjazott alkotásával. Főként a necc-csipke sajátos, úgynevezett gipűr (guipure) technikájával készíti munkáit, amelyen hagyományos mo­­tívumok helyett az egymás melletti öltések összképén múlik a különleges hatás. A kapuváron szokásos jegykendők neccelt szegélye jól illik Ágota kedvenc technikájához.

1 megjegyzés:

  1. "Would You like to Buy Google Reviews? As you know Reviews on Google provide valuable information about your business, to both you and your customers. Business reviews appear next to your listing in Maps and Search, and can help your business stand out on Google. It will help your business to grow exponentially with the help of Google Reviews

    Please visit our service link: Buy Google Reviews"

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...