2022. szeptember 6., kedd

Fejes Sándor agyagiparos műhelyének makettje a Néprajzi Múzeumban

Igyekeztem utánanézni ennek a múzeumi tárgynak Budapesten. Sajnos a leltárkönyv nem árul el sokat. Pedig a kiállításba helyezés előtt próbáltak utána kutatni, de sajnos nem találtak többet a tárgyról és ezen keresztül a készítőről, készítési körülményekről. Mindenesetre Vásárhelyen az agyagiparos nevet az Agyagipari tanműhely 1907-ben történt felállításakor vették fel, és utána használják, tehát a makett ezután készülhetett.
A leltári száma 135697, leltárkönyv szerint 1937-ben került be a múzeumba, a fazekasmester ajándékaként. Nem tudjuk, mi célból készült eredetileg. A szerkezet, az üveg előlap talán arra utal, hogy kiállításra készíthették.

Leltárkönyvi leírás: Fejes Sándor hódmezővásárhelyi műhelyének, vegyes anyagok felhasználásával készült makettje. Fa léckeretbe szerkesztve három oldalról és alján kis deszkákból készített fal, elülső oldalán üveg határolja. A műhely berendezése az edénykészítés minden munkafolyamatához szükséges eszközt bemutat. A bal oldalon fa asztalon nagyobb, szeletelésre váró agyagtömb, előtte a kis agyagszelő fa nyéllel, fém késsel és a már előkészített agyag. A műhely hátsó részén fából készült hosszú korongozópad, két forgatható gyorskoronggal. A korongok mellett három formázókés, csípőbőr. A műhely jobb oldalán a forgatható, kőből faragott mázőrlőkő, előtte tálak. Jobb és bal oldalon is lecekből összeállított fali polc a száradó edényeknek. A mázőrlő előtt agyagból formált, terrakotta kerek boglyakemence makettja. Az előtérben kis székeken mázazott írókák, kék, piros, sárga, fehér, barna (6 db). Mázatlan, miniatűr edények: tál 6db, persely 2 db, szűrőtál 1 db, bili 2 db, fedő 3 db, köcsög 2 db, fazék 2 db. Az egyes tárgyakat és munkafolyamatokat írógéppel írt kicsi szövegek magyarázzák, rajzszöggel rögzítve a fa berendezési tárgyakhoz. Hátoldalán papíron kézzel írt felirat: 'Fejes Sándor agyagiparos Hódmezővásárhely / Alapítva: 1896-ban'
2020-ban a Tornyai János Múzeum A hódmezővásárhelyi népi szecessziós kerámia című kiállításán, amely öt vásárhelyi fazekas alkotásait mutatta be, láthatók voltak a pályáját kályhásként kezdő Fejes Sándor alkotásai is, akinek sajátos, rajzos díszítéssel készült munkái fővárosi és külföldi kiállításokon is szerepeltek. Nagy Vera néprajzkutató, a közgyűjtemény egykori igazgatója, a kiállítás kurátora a tárlat nagyobbik részét saját gyűjteményéből, kisebbik hányadát a múzeum anyagából állította össze.
Kiss Lajos A hódmezővásárhelyi tálasság története c. munkája szerint (1926) Hódmezővásárhelyen az 1904. évi Ipari és Mezőgazdasági Kiállításon ötven kiállító közt ezüst oklevelet kapott: Patócs József, Rácz Ferenc, Fejes Sándor, Jász Mihály, és pénzbeli jutalomban is részesült 30 korona fejében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...