2013. november 30., szombat

Mézes boszorkánykonyha Madridban

Most helyembe jött egy kiállítás, sőt egy egész kis konyha, ráadásul olyan, ami illatos és különösen kedvemre való. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a madridi magyar nagykövetség a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendez itt közösen egy mézeskalács kiállítást.
A kiállítók személyesen Szmeló Judit és Kozma Zoltán, de ők elhozták az otthon elismert több mint ötven mézeskalácsos sok-sok szemet gyönyörködtető - és illatos portékáját. Az első két héten be is fogják mutatni a mézeskalács készítését, díszítését és a produktumot persze kisütik - úgyhogy vendégcsalogató illat árad a kis San Isidor régészeti múzeumban.
A megnyitót összekötötte a külképviselet a félévenkénti állampolgársági eskütétel ünnepségével - így az újdonsült spanyolországi magyarok egycsapásra a  "Méz-varázslat" első látogatói lettek:


Ígyártó Gabriella és Skrabut Éva, a szövetség igazgatója és alelnöke érkeztek a megnyitóra, és ők is egy kemény napon át szorgoskodtak a kiállítás berendezésén.
Természetesen a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik a rendezvény, de nem csak a Mikulás-betlehem-három-királyok jelenetei öltöttek mézeskalács formát, hanem helyet kapott egy vásári kirakodó asztal is:
Az ünnepi szokások máshogy alakulnak itt - Papá Noel, Santa Claus, San Nicolás vagy Viejito néven ismerik a mi Mikulásukat, de nem olyan elterjedt a gyerekek megajándékozása dec. 6-án. A karácsony sokkal nyitottabb ünnep, nemcsak a család belső ügye - az ajándékokat pedig legfőképpen a Három Királyok hozzák Vízkeresztkor. E köré nagy népünnepélyt szerveznek, felvonulással, csinnadrattával- különösen Madridban.


A legnehezebb feladatnak az élő karácsonyfa beszerzése bizonyult - itt, a terebélyes mediterrán fenyők országában betlehemet szoktak állítani a családok - igaz, az néha egy szobára is kiterjedhet!!!
Összeállt végül a kiállítás - még én is besegítettem - de most csak az adventi és Mikuláshoz kapcsolódó dolgokat mutatom be - hisz a bőség zavarával küzdök!

A klasszikus mézesbábok mellett gyerek-csalogató, mókás figurákat is készítettek a furfangos mesterek:

 Külön műfajt jelentenek a komolyabb tartalmat hordozó, bonyolultabb rajzolatú mézeskalácsok: ezeknek a tésztáját puffasztó nélkül gyúrják - persze nem is fogyaszthatók, túl kemények.


Ezeknek az "ütőfái", formái már valóságos műremekek:

1 megjegyzés:

  1. Szívemnek kedves téma! Mézeskalácsot mindig is szerettem sütni,de igazából egy volt kolleganő-barátnőm csodálatosan írókázott mézesei ejtettek rabul.
    van több tervem, energia és idő függvényében...
    Milyen jó lehet ott messze is hazai illatokat érezni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...