2011. február 5., szombat

Élő Népművészet Kiállítás a Néprajzi Múzeumban

Csütörtökre többen is lebetegedtek a Fonósok közül - így Foltos Marcsival kettesben jártuk végig a kiállítást. Azaz: végére sem értünk, olyan sok szépséget láttunk!
Kicsit lehangolt bennünket, hogy milyen kihalt a múzeum... Hol volt már az a lüktető tumultus, ami a megnyitón - és a velejáró díjkiosztón - lehetetlenné tette, hogy a munkákat tüzetesen megnézhessük... Alig lézengtünk a hűvös falak között... Bár a fűtetlen termek a londoni kiállítóhelyeket is jellemzi - épp most hallottam.
A népművészeti szakma a funkcionális hagyományápolást részesíti előnyben: elsősorban a mai életre adaptált népi ihletésű tárgyakat és díszítéseket jutalmazta - fehérhímzéses babagarnitúrát, palóc gyerekruhákat, érdekes falinaptár rácalmási hímzéssel - és a varrott rece...
Mivel maga a múzeum "tananyag" számomra a népi játszóházi foglalkoztató képzésen, amit a Hagyományok Házában végzek - még talán újra elfogok menni!
 Több képet itt találtok- de sajnos gyatrácskák a fotók...

4 megjegyzés:

  1. Tényleg gyönyörűek! Főleg az utolsó képen a rece! Ha jól látom ez csomózott rece ugye?
    Én is elvégeztem a játszóházi tanfolyamot a hh-ban. És ha minden igaz még megvannak hozzá a segédanyagaim. :)

    VálaszTörlés
  2. Sajnos ez is varrott rece - tudom, a népművészeben ez az elfogadott... Állítólag csak a kapuvári viseletben alkalmaztak csomózott recét - Ország László kutatta, de nem jelent meg róla írásban semmi...

    VálaszTörlés
  3. Minden esetre nagyon szép! Az lemaradt az előző végéről, hogy ha adsz e-mail címet szívesen elküldöm.

    VálaszTörlés
  4. Hú, fel is figyeltem erre a tanfolyammal kapcsolatos megjegyzésedre!!! Örülnék neki!
    Köszönettel - rece-fice@tvn.hu

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...