2012. február 29., szerda

Madrid felett az ég...

Yo pruebo a Madrid...

mindig sápadt kék... Úgy értem a budapestihez képest: nálunk inkább kristálykék szokott lenni a hideg frontok tiszta, csípős levegője miatt. Itt harmadik napja ragyog a nap, de kicsit diffúz a fény, nem olyan szikrázó, mint otthon. Irtó melegen süt a nap mindenűvé, és lázasan rendezik tenyérnyi kertjeiket a szorgos spanyolok. Többnyire segítséget hívnak, nem maguk bíbelődnek vele, és a kavicsot terítő munkás sem röstell kesztyűt húzni.
Ma reggel jött az utcaseprő autó két oldalon lombporszívó emberrel, akik felszippantják a szemetet, a nagyobb tárgyakat odarúgják az autó elé. Szerintem ez nem tavaszi egyszeri nagytakarítás, mint a "nyóckerben" nálunk: majd figyelem, jönnek-e rendszeresen.
A hulladékot szelektíve gyűjtik mindenütt - a bárok forgalmát ugyan még most is minősíthetjük a bárszékek alatt összegyűlt szemét mennyiségével:-) De ezt sziesztakor(ha van) vagy este/nap közben szépen eltakarítják... A bár ismeretlen kategória nálunk: a régi kávéháznak felelne meg a társadalmi érintkezésben a mai felpörgött életben: beugrassz egy pofa sörre-olajbogyóra v. találkára a magas bárpultos ivóba, ahol szendvicset=bocadillo(a boca, bocado=száj, falat szóból), tengeri herkentyűket is falhatsz hozzá... Hátul lehet, h. lepukkant kocsma fogad, de ugyanolyan portál mögött előkelő étterem is meghúzódhat.
Mintha Zuglóban laknék, kb. olyan a környék - nagyobbacska családi fészkek és társasházak magas kerítéssel v, felfuttatott borostyánfallal körülvéve. Talpalatnyi a szabad terület - a kerttel sem bajlódnak sokat: inkább mediterrán fácskát, örökzöld bokrot, lombhullatót ültetnek, nem ritkák a több évtizedes-évszázados öreg fák...

Itt a lombhullató fák kevésbé terebélyesek, mint a mérsékelt övben. Nincs olyan hatalmas koronája a nálunk is honos akácoknak, japán akácoknak, platánoknak. Nyilván a kevés csapadékot megsínyli a lombozat – nem olyan sűrű és terebélyes. Meg átszellemülten nyírják is őket... Talán egyszerűen azért, mert ez illik a mediterrán örökzöldekhez - másrészt nagy kultúrája van itt a kertészkedésnek. Kicsit hasonló a viszony a lombos fák esetén is, mint a hazai és az itteni mediterrán fenyők között.
 A parkokban jobban kiterebélyesednek a  fák, de talán a balesetek megelőzéseként is sűrűbben lebotolják az ágakat. Rendesen karban tartja őket a város - a közeli terecske szinte ritka ezekkel a nagy fákkal.
 A legszebbek most a mimózák - fában otthon sose láttam ilyet, csak botanikus kertben: pompásan virágoznak:
  
A levél-reakció természetesen nem működik ezeknél...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...