2013. március 18., hétfő

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja - márc. 25.

Márc. 25-én  ünnepli a római  katolikus egyház Jézus fogantatását (Conceptio Domini, Conceptio Christi). Amikor Jézus születése napjának megünneplését dec. 25-re tették, kilenc hónapot számítottak visszafelé, s így rögzítették az ünnep időpontját erre a napra, amelyet már 624 óta e napon tart az egyház. Magyar elnevezése onnan ered, hogy a fák oltását nálunk ez idő tájt szokták végezni. Az ünnephez fűződő hiedelmek  is ezt tükrözik. Göcsejben azt tartották, hogy amely fát ezen a napon oltanak, azt nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyik belőle. „Fecskehozó” napként is számon tartják március 25-ét: elérkezett a tavaszi munkák ideje – intik a gazdákat az érkező fecskék.



Meghívó a Füvészkert legújabb szakmai programjára!

 Fák oltása Füvészkertben - március 23.

A népi hiedelem szerint e napon kell a fákat oltani, s ezen a napon az ELTE Füvészkertben mindenki megtanulhatja és kipróbálhatja. Szakembereink elméleti előadást, majd gyakorlati bemutatót tartanak a fák oltásáról. Ezt követően, aki elsajátította az ismereteket, részt vett a balesetvédelmi oktatáson és erről számot is adott, gyakorolhatja az oltást. A gyakorlati próbán csak 18 éven felüliek vehetnek részt, előzetes regisztrációt követően. Szakértőink természetesen folyamatosan felügyelik a munkát.
Az elkészült és sikeres oltványokat készítőik hazavihetik.
Program:
10 h:                 Elméleti előadás az oltásról:  Dr Orlóci László
11h -12h:         Gyakorlati oltási bemutató: Dr Orlóci László, Bőhm Tamás, Palesits Zsolt, Babos András
12h -15h:         Egyéni gyakorlati próba

Ha részt kíván venni a bemutatón, kérjük bejelentkezést követően regisztráljon a  Füvészkert honlapján: www.fuveszkert.org, vagy jelentkezzen postai úton: ELTE Füvészkert Budapest 1083 Illés u. 25.

A programra a belépőjegyen felül nem kell fizetni semmit, az eszközöket is mi adjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...