2016. április 25., hétfő

400 éve halt meg Miguel de Cervantes

A modern regény megteremtőjét ünnepli az idén Spanyolország. A bús képű lovag, Don Quijote  Mancha vidékén poroszkált nevű lova nyergében, és a szélmalom kerekei rémlettek föl előtte ellenséges lándzsaerdőként. Az ország közepe, ahol Madrid városa is terpeszkedik, vallja őt magáénak, de mivel nem volt otthonülő ember, több város is verseng a hagyománytiszteletben. A fővárostól délre, alig 40 km-re Esquivias városka azzal büszkélkedik, hogy a helység nélkül nem született volna meg a regény. Az igaz, hogy a felesége, Catalina de Palacios révén itt is lakott néhány évig a hányatott életű Cervantes, és az első kötetet valóban itt írhatta - kicsit nyugodtabb körülmények között.
Esquivias nélkül nem lenne Don Quijote (a festett csempe hagyományosan nagyon elterjedt díszítés)

 Az önkormányzat minden évben ünnepélyes felolvasást rendez a műből, amelyre meghívják a diplomáciai testületet képviselőit. Az idén harminc ország képviselője olvasott részleteket a műből saját anyanyelvén.


A jó hangulatú rendezvény után meg lehetett nézni Cervantes egykori esquiviasi házát és koccintottunk a valaha híres olajtermelő község vendégszerető vezetőinek egészségére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...