Végre kezdenek beérni a korai fügéim, amik a május végéig tartó szárazságot átvészelték... Akkoriban sok lepotyogott, megráncosodott - a 12. órában jöttek a Medárd-körüli záporok... Kezdődik a versenyfutásom a feketerigókkal. Betanulási szakasz nélkül, talán tavalyi emlékeik alapján felismerték és rögtön meg is ízlelték az első üvegesedő gyümölcsöket... Lankadatlan minőségellenőrök: reggel nem tudom megelőzni őket - délután meg távollétemben tévedhetetlen biztonsággal választják ki a hőségben hirtelen beérő bogyókat:-(
Idén csúcs méretűek a fügék, és bizton párját ritkítja a belbecs is. Gyönyörű sárgára érnek, nem olyan lilásbarnára, mint ősszel. Sajnos önzetlen termesztő vagyok - magam sajnos nem élvezem a fügét. Érdekes, a naspolyát igen... Nyilván azért, mert azt kiskoromban is ettünk.
A két kép között egy hónap telt el...
Ez az első higy-hogy beérett gyümölcs - a férjem kapta, aki már-már füge-függő... De fájdalmára Madridban nincs füge - nyilván a szárazság, páramentes levegő miatt... Bár a hőség is jóval elviselhetőbb ott emiatt.
Egy kis kultúrhistória Bálint gazda tolmácsolásában: "Egyike a legősibb kultúrnövényeknek. Gyakran esik szó róla az
Ószövetségben, amely a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az
"ígéret földjének" legfőbb kincsei közé sorolja... Romulus és Remus, Róma
későbbi két városalapítója egy fügefa árnyékában szopta a farkasanya
tejét. A szárított füge a római légiók katonáinak fontos úti elemózsiája,
mert kis helyen elfér, tápláló és nem romlik... Levelei nagyok, öblösek (ezért látszottak alkalmasnak az "illetlen"
testrészek elfödésére pl. a bibliai Ádám-Éva történetben). Tartós szárazságban öntözni is kell, mert különben gyümölcsei aprók maradnak, sőt lerúgja őket(ezt magam is gyakran tapasztalom). A koszorúba fűzött, préselt füge a
szmirnai típusú füge virágja megporzásra szorul, amit egy roppant apró rovar, a fügedarázs végzi el. Megtermékenyítés
hiányában a termés éretlenül leesik a bokorról. Nálunk azért nem lehet
az értékesebb szmirnai fügét termeszteni, mert a fügedarázs
nem viseli el a mi hideg teleinket.
Hazai meghonosodásának időpontjáról: valószínű, hogy a 14. században, az Anjouk uralkodása
idején, az olasz kapcsolatok révén került el hozzánk.. Más vélemények szerint, amikor a
szeszes italoktól eltiltott törökök kivágták a hegy-oldali szőlőket, a
területet fügebokrokkal népesítették be.
Az éves vesszőkön a rügyek későn, május közepén (nálam hamarabb) fakadnak ki, és ekkor már rajtuk vannak a kis fügék ("fügét mutatnak")... Ez valójában már a Virága: különös, ún. serlegvirágzat, ami
leginkább egy diónyi bimbóhoz hasonló. Ez meghúsosodik, és 5-8 cm
átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölccsé érik.
Nyami!!!!!Lánykoromban nem szerettem a fügét,aztán történt egy váltás és azóta odavagyok érte!!!!!!Ültetnem kellene a picuri kertembe.....Csodás a tied!
VálaszTörlés