2012. július 21., szombat

Ósdi szekrény feltáruló ajtaja...


A putnoki Gömöri Múzeum régi szekrénye zsúfolásig tele szebbnél szebb ágy- és asztalneműkkel... Katonás rendben lapulnak egymás tetején a lepedők, abroszok, törülközők és rúdravalók, párnahéjak. Alul a szőttes tekercsekben sorakoznak. Egyik idősebb barátnőm - aki éppen gömöri polgári családból származik - mesélte, hogy ők régen minden terítőt feltekerve tároltak, hogy a hajtogatás mentén nehogy jobban kopjon  a vászon...
Arra gondol az ember, hogy tömött szekrényre való kelengyével csak a jómódú leányok indultak az életbe, az asszonysorba... Csakhogy akkor az egész életre szóló összes  vászonneműt elkészítették a menyegzőig. A hozományban már ott szerepelt az a halottas lepel is, amivel majd felravatalozták a halottat - akkor még a saját házában, és eredetileg ezzel együtt temették el az elhunytat.

A szekrénycsík felirata a múlt század emberének józan értékrendjéről vall
Takarékos szekrény gazda asszony dísze; 
takarékosságnak legszebb jelvénye.

  

 Annyi gondolatot ébreszt egy ilyen szekrény mélye... azt is, hogy a nagyanyámék élete volt az utolsó teljes, élhető és fenntartható életmód... Maguk termelték az asztalukra kerülő gabonát, nevelték a sütőbe, füstre az állatot, termesztették és feldolgozták a kendert - a nagyanyám még maga fonta, és gyerekkorom gabonás zsákjai még házi készítésűek voltak... Mi is ugyanazzal a madzaggal kötöttük a zsák száját... Most ezt ismerte föl az ÖKÖLÓGIA tudományág:-)

5 megjegyzés:

  1. Óóóóóó!csodás!!!!Már a bejegyzésed címe is mesét rejtett, de ezek a szekrények és a régi szokások....Mennyire másképpen élne a ma embere, ha TUDATOSAN készülne,józanul gondolna arra,hogy meg fog halni egyszer.A mostanra ,én úgy látom,hogy általában az a jellemző,mintha a halál orvul támadna-vélik az emberek.Pedig ,amikor megszületünk,már ez is benne van......És ez nem pesszimizmus,hanem szebben élnénk,jobban meggondolnánk a tetteinket.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Ugye? Örülök, hogy rezonál Bennetek! Több vetülete van a dolgoknak: esztétikai és lelki mellett társadalmi vonatkozás is eszembe jut... Ezért is írtam még hozzá fentebb:-)

    VálaszTörlés
  4. Hajj, de szeretem az ilyen látványt! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...