2012. október 15., hétfő

A csipke folytatta útját Nagykállóból


Fenti címmel már ötödik alkalommal szervezte meg Félegyházi Józsefné Anikó, a Nagykállói Népművészeti Egyesület elnöke a Csipkekészítők Országos Konferenciáját október  első hétvégéjén. A Magyar Csipkekészítők Egyesülete és a gyönyörű városközponttal rendelkező, nagy múltú városka önkormányzata is támogatta a kiállítást és a szakmai programokat.

A rendezvény célja textilkultúránk sajátos ágazatának, a csipke készítésének szélesebb körű bemutatása, népszerűsítése az országban és határainkon túl élő alkotók segítségével, e különleges
kézművesség hagyományának őrzése, a csipkések elméleti és gyakorlati tudásának bővítése.
Egyik Fonó-beli barátnőm, Foltos Marcsi szorgalmasan bemutatja pontos és hű képein a kisváros érdekes műemlékeit és a kiállítás legszebb darabjait.
Nekem az tűnt föl, hogy nagyon sok számomra még ismeretlen név van az alkotók között. Úgy látszik, a szervezők szerencsésen választották meg az alkalmazási területek szerinti témákat:
  • Csipkével díszített vizitke - paraszti, polgári hagyományokon alapuló, mai használatra alkalmas női felső tervezése, készítése csak természetes alapanyag használatával és bármely csipketechnikával. 
  •  Ünnepi kiegészítők, csipke ékszerek: nyakékek és karkötők, fejdíszek, kitűzők, hajpántok, gyűrűk, fülbevalók, stb.) 

Ezzel olyan tág teret engedtek az alkotók fantáziájának, hogy a nézelődők is alig tudnak betelni a kiállítási darabok sokszínűségével és szépségével. A népi hagyományokra épülő mindenfajta díszítőművészet fő célja manapság a saját technikájában megtalálni a vonzó, értékes, és mégis megfizethető használati területeket.


1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...