Wellcome here, dear Mariah, in these pages! Happy New Year!
Vízkeresztkor, január 6-án, a karácsonyi ünnepkor zárásaként, a 12. napon a római katolikus egyházakban három eseményt ünnepelnek:
Idén vasárnap lévén Vízkereszt, a hétfőt Madrid népe megkapta fizetett ünnepnek. Idén 12 hivatalos központi ünnepnap lesz,és tartományonként kijelölhetnek még két regionális ünnepet - a madridi tartomány a tegnapi napot erre szánta.
Péntek óta két derűs és két felhős nap a mérleg itt Madridban. Azért átlagban 4-5 fokkal enyhébb itt az idő. De hát itt sem minden fenékig tejföl... Főképp azért, mert nem ismerik/használják - miként a túrót sem... Más a technológia a tejüzemben - és eltérő a hagyomány. A franciáktól vesznek át édes tejfölszerűséget, ami hetekig eláll a hűtőben, és nem savanyodik meg... Miből lehet szerintetek? Eluntam az E-adalékok számolgatását..
A félkész konyhai készítmények piaca nagyon fejlett itt. Én igyekszem mellőzni, hisz van időm a háztartásra:-) Bár szerintem itt több nő van még mindig fakanál mellett, mint nálunk - de lehet, hogy azok inkább úrinők, mint htb-k. Fiatalok ismerik még egyáltalán a kifejezést? = háztartásbeli!!! Aki nem jár el dolgozni! Főanya, főfeleség...
Például több különféle sajtokból álló sajtreszelék összeállítás kapható aszerint, h. pizzára, öntetnek, vagy milyen célra szánod. A kenyér ugyan vagy szalonnás kicsit a szádban rágáskor - ez a botkenyér, ami legalább nem giliszta vastagságú, mint a bagett - ami viszont a magyar szájpadlást feltöri, vagy a felfújt puffancs, otthonról is utált forma-kenyér, amit szerintem csak pirítva lehet megenni. Viszont ha este nyolckor nincs kenyér a tízig nyitva tartó boltban, az azért lehet, mert rögtön érkezik az utolsó szállítás...
A változatos péksütemények tényleg sütemények: irtó vajasak és édesek... A klasszikus péksütemény (zsömle-kifli)valójában kimarad, mert a friss hosszabb-rövidebb kenyerek, tapas-nak valók kiváltják(falatka, szendvics - erről majd később).
Viszont jobban szem előtt tartja a kereskedelem azt, hogy a városi ember kevés energiával beéri: megjelentek a kétdecis söröcskék, a csomagolt péksüteményeket, ha borogatnánk eltűnnének a szem elől! A Magdaléna nagyon dívik, és még nem is oly mézédes... Az összes sütemény nagyon édes - talán ez a mór-arab hatás következménye. Mert a mérce a méz - gyakran azzal édesítenek - igen gazdagon...
A flan utolérhetetlen, finom és könnyű kis pudingtortácska, és még a karamell édességét is elviselem a kedvéért... De hogy nem népi eredetű étel, az tuti - itt, ahol ilyen forró a nyár!(Flan - A 20. századforduló idején kedvelt tejszínes tortácska volt.) A vaníliapudingot uis a sütőben fél-3/4 óráig sütik-főzik vízfürdőben egy kis karamellágyon, míg az egész kocsonyásra sül és átveszi a karamell ízét...Eszméletlen energiapazarlás... azért a pici kis finomságért... Mert a kis fémtálka - amit persze rögtön beszereztem - kb. egy decis!
A virágágyások fölásva, a rózsák megmetszve szunnyadoznak, és várják a napok nyúlását ( itt a napkelte/napszállta: 08:37/18:05, és ez utóbbi napi 1 perccel nyúlik)...
Vízkeresztkor, január 6-án, a karácsonyi ünnepkor zárásaként, a 12. napon a római katolikus egyházakban három eseményt ünnepelnek:
- napkeleti bölcsek v. háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását Betlehemben,
- Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban,
- az általa véghezvitt első csodát a kánai menyegzőn. A megkeresztelkedés emlékére a templomokban vizet szentelnek - innen az elnevezés.
Idén vasárnap lévén Vízkereszt, a hétfőt Madrid népe megkapta fizetett ünnepnek. Idén 12 hivatalos központi ünnepnap lesz,és tartományonként kijelölhetnek még két regionális ünnepet - a madridi tartomány a tegnapi napot erre szánta.
A félkész konyhai készítmények piaca nagyon fejlett itt. Én igyekszem mellőzni, hisz van időm a háztartásra:-) Bár szerintem itt több nő van még mindig fakanál mellett, mint nálunk - de lehet, hogy azok inkább úrinők, mint htb-k. Fiatalok ismerik még egyáltalán a kifejezést? = háztartásbeli!!! Aki nem jár el dolgozni! Főanya, főfeleség...
Például több különféle sajtokból álló sajtreszelék összeállítás kapható aszerint, h. pizzára, öntetnek, vagy milyen célra szánod. A kenyér ugyan vagy szalonnás kicsit a szádban rágáskor - ez a botkenyér, ami legalább nem giliszta vastagságú, mint a bagett - ami viszont a magyar szájpadlást feltöri, vagy a felfújt puffancs, otthonról is utált forma-kenyér, amit szerintem csak pirítva lehet megenni. Viszont ha este nyolckor nincs kenyér a tízig nyitva tartó boltban, az azért lehet, mert rögtön érkezik az utolsó szállítás...
A változatos péksütemények tényleg sütemények: irtó vajasak és édesek... A klasszikus péksütemény (zsömle-kifli)valójában kimarad, mert a friss hosszabb-rövidebb kenyerek, tapas-nak valók kiváltják(falatka, szendvics - erről majd később).
Viszont jobban szem előtt tartja a kereskedelem azt, hogy a városi ember kevés energiával beéri: megjelentek a kétdecis söröcskék, a csomagolt péksüteményeket, ha borogatnánk eltűnnének a szem elől! A Magdaléna nagyon dívik, és még nem is oly mézédes... Az összes sütemény nagyon édes - talán ez a mór-arab hatás következménye. Mert a mérce a méz - gyakran azzal édesítenek - igen gazdagon...
A flan utolérhetetlen, finom és könnyű kis pudingtortácska, és még a karamell édességét is elviselem a kedvéért... De hogy nem népi eredetű étel, az tuti - itt, ahol ilyen forró a nyár!(Flan - A 20. századforduló idején kedvelt tejszínes tortácska volt.) A vaníliapudingot uis a sütőben fél-3/4 óráig sütik-főzik vízfürdőben egy kis karamellágyon, míg az egész kocsonyásra sül és átveszi a karamell ízét...Eszméletlen energiapazarlás... azért a pici kis finomságért... Mert a kis fémtálka - amit persze rögtön beszereztem - kb. egy decis!
Egy kis virág-jelentés sem maradhat el: a Bougevillea nem dobta le most
sem a virágait, bár valami decemberi fagy megcsipdeshette a magasabbik,
ágas-bogasabb példány kunkorkáit... A bőrszerűbb rózsás levélkék a vöröses színváltós, kevésbé illatos lonchoz tartoznak... A Bougevillea zöld maradt ( szokásos méretű vödörben tanyázik).
A virágágyások fölásva, a rózsák megmetszve szunnyadoznak, és várják a napok nyúlását ( itt a napkelte/napszállta: 08:37/18:05, és ez utóbbi napi 1 perccel nyúlik)...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése