2013. május 15., szerda

Pohárnyi haza

  Die Rebfelder des Canoe Rigde Estate von ­Chateau Ste. Michelle gelten als die »europäischsten« in Washington. / Foto: beigestellt      Miért kívánkoznék haza? Borok itt is vannak – mondta az idős, öltönyös úriember valahol nagyon messze, a Dél keresztje alatt.
... és töltött egy címkéjén bokszoló kengurut viselő palackból. Tény és való, jóféle shiraz volt, talán némi cabernet-tel házasítva.
- Miért is mennék haza? – folytatta két pohárral később. - A kereset lényegesen jobb. Az emberek barátságosak, és nincs annyira túlbonyolítva semmi, mint otthon.
- Na meg az időjárás is... meleg van, kellemes idő az év nagy részében. Ott az óceán, lubickolhatok benne. Hétvégeken elmegyek golfozni.
- Tulajdonképpen még szilvapálinkát is készítenek az itteni magyarok – hangzott el az újabb palack felnyitásakor. - Gyakorlatilag minden megvan, ami otthon kellene, és semmi nincs, amit hiányolnék...
-Na jó, tényleg messze van... Ez is egy szempont – hangzott el már fáradtabban és engedékenyebben egy idő után. - Nagyon messze...
Fiatalabb ismerős ült oda ekkor az asztalhoz, tizenötezer kilométerre az óhazától, és valami rejtélyes módon egy üveg teljesen szokványos, otthonosan megnyugtató, szekszárdi oportót (khm, hogy korrektek legyünk: portugiesert) vett elő. Vidáman nyitotta föl, s kérdés nélkül töltött az asztal mellett ülök poharaiba.
Az idős, öltönyös úriember felemelte a poharat. Nem ivott belőle, csak nézte, nézte a pohárban a bort. Sokáig nézte, ami azért is furcsa volt, mert aligha látta a szemében csillogó könnyektől.                                                                                                         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...