2013. november 24., vasárnap

Divat Kolumbusz korában-Moda de la edad de Colón

Nem is akármilyen - történetesen uralkodói divatbemutató. A Madridi Museo del Traje - Viseleti Múzeum ingyenes kiállításán mutatják be a Katolikus Királyok korának öltözködését. A gazdag anyag az Isabel c. monstre történelmi filmsorozat öltözeti kellékeit mutatja be. A sorozat már ismétlésben megy a közszolgálati televízióban - én is lelkesen figyelem, mert az egész rekonkiszta, Hispánia móroktól való felszabadításának csúcshistóriáját kíséri végig.
E film viseleti anyagának "másodhasznosítása" ez a kiállítás - igyekezett az ország minél több bőrt lehúzni a produkcióról. Szemlátomást jól dokumentálták a rendezést munkálatait - külön könyv jelent meg az előkészületekről, a jelmezek készítésének történetéről. Néhány vitrin még ezeket a kiadványokat is bemutatja az alapanyagok, segédeszközök, források és fogások kíséretében.
A vászonneműk két óriási ruhatári fogason lógnak sűrűn egymás mellett. A legszebb öltözeteket próbababák viselik, és mindegyik mellett szerepel a viselő neve néhány viseleti és készítői jellemzővel.
 Téliesített fazon - hermelinpalásttal. A magasan fekvő Segoviában, Valladolidban, ahonnan Kasztíliai Izabelle regnálása indult, elég kemény a tél. - A csipkével díszített ruhaujj alól előtűnik az erősen redőzött gyolcsing. Fölül pedig a muszlin fátyol a hímzett szegéllyel...
 Az egyik ellenlábas, Juana de Portugal ruhájának részletei - ő a lányának szánta volna a kasztíliai trónt - miután férje, IV. vagy inkább Tehetetlen Henrik elveszejtette...
A vászonneműk ujjai a fogason - és egy köznapibb öltözék Izabella ruhatárából
 A férfiak sem igen maradtak el pompában a hölgyektől... Katolikus Ferdinánd ünnepi öltözete.
 
A mór ruhák és kiegészítők talán még pazarabbak... A keleti kelmék, hímzések, ötvösmunkák...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...