2013. november 7., csütörtök

Olajfa - évezredek tanuja


Szüretidő van: míg nálunk a szőlő, addig a mediterrán országokban az olajbogyó begyűjtésével foglalatoskodnak a gazdák. Az olíva­olaj világszerte egyre kedveltebb élelmiszer, mivel véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, rákellenes hatása is ismert, tehát méltán tölt be fontos szerepet a modern, egészség­tudatos táplálkozásban. Emellett kultúrtörténeti jelentősége is óriási, hiszen az egyik legfontosabb termény volt a mai Európát meghatározó ókori kultúrákban mind Görögországban és Rómában, mind az ókori Izraelben.
Spanyolországban is mitikus tisztelet övezi az olajfát, olajbogyót és a belőle készült termékeket. Magam is csodálom ezt a szívós növényt - ezért több bejegyzést is neki szentelek...

A Szentírásban az olajfa az igaz, élő hitű, jó cselekedetekre kész embert jelképezi. „Én pedig, mint zöldellő olajfa Isten házában – énekli a zsoltáros – bízom Isten kegyelmében mind örökkön örökké.” (Zsoltárok 52:10) Később pedig azt is megígéri, hogy az ilyen hívők gyermekei is hasonlóképp igaz, életerős, áldott, környezetüknek egész hosszú életük során hasznára váló emberek lesznek, hiszen úgy nőnek fel, „mint olajfacsemeték asztalod körül.” (Zsoltárok 128:3)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...