2014. szeptember 16., kedd

Albertfalvi példakép 1.

Vidéki származék lévén, Budapest sok külső kerületét egyáltalán nem ismerem. Meghökkentő élményben volt részem, mikor egy kedves albertfalvi kézimunkás barátnőt látogattam. Amint leszálltam a buszról, egy kétalakos, élethű szoborcsoport állta utamat. A feliratából kiderült, hogy az alakok Mahunka Imre magyar királyi bútorgyáros és felesége...




A "pesti" bútorgyáros gyerekkorom elbeszéléseiből ismerős. Erről majd holnap írok...Anyai nagymamám, a Nana legendás rokona volt B. Kovács Adél néni, Mahunka Imre felesége. Férje önerőből küzdötte föl magát - apja egyszerű asztalosmester volt. Utánanéztem Mahunka Imre utótörténetének, és a feliratból és híradásokból ezt hámoztam ki:

Ezen gyermeküdülőt özv. Mahunka Imréné szü. Kovács Adél alapította
férje Mahunka Imre csász. és kir. udvari szállító bútorgyáros 
volt nemzetgyűlési képviselő emlékére.
A szobormű a boldog házaspárt örökítette meg s álljon példaként az
utókor nemzedékének mint példátlan szorgalom, takarékosság, 
becsületesség, vallásosság és hazafiasság simbóluma.
Kedves gyerekek, legyetek vidámak, egészségesek testben és lélekben!
Az Isten áldása legyen rajtatok.
1931
Mikor a jómódú, sikeres bútorgyáros gyermektelenül halt  meg, vagyona 58%-át lakhelyére, Albertfalva elöljáróságára hagyta katolikus templom építés céljára.  Adél néni be is teljesítette férje végrendeletét - azóta áll templom Albertfalván.

 A villájuk akkoriban a II. ker. Kavics utcában állt. Adél néni ezt a telket és épületet szegény gyerekek üdültetésére hagyományozta a halála után. Ennek a kertjében állt az Albertfalván utamba került páros szobor, amit mostanra elvadult helyéről 2010-ben helyezte át a XI. ker. önkormányzata az eredetileg Mahunka nevét viselő utca elejére... Amit persze az átkos rendszer a - legalább semleges - Sáfrány  névre változtatott: 2000-től azonban elégtételül legalább a tér visszakapta a Mahunka nevet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...