2014. november 13., csütörtök

Csetneki csipke újratöltve

Bizony szükség is van rá, hogy újratöltsék a csetneki csipke patronját, mert legfeljebb Debrecenben vehette át a stafétát  Medgyesi Károlyné Vághy Ida nénitől, aki a csetneki csipke felújítója - tavaly írtam is róla. De szerencsére nemcsak a lánya, Dobszainé Medgyesi Ida viszi tovább a hagyományt, hanem ott a Felvidéken, Csetnek mellett, Rimaszombatban is. Mégpedig egy nagyon is fiatal hölgy, aki egy nemzetközi diákversenyt nyert meg hagyományőrző munkájával.
A 17 éves Máté Julianna gimnazistaként elevenítette föl ennek a szinte elfeledett, horgolt csipkének a készítését. Javaslom, nézzétek meg Ti is az oldalát - nagyon kreatív kislány!

   

3 megjegyzés:

  1. Szia, mintákat hol lehet találni? Körbenéztem néhány könyvesboltban, de sehol nem árulnak csetneki csipkével kapcsolatos könyveket.

    VálaszTörlés
  2. Gyakorlatilag semmilyen csipkemintás könyv nincs. Te tudsz csetnekit, vagy úgy gondolod, ha tudsz horgolni, biztos az is megy? A csipkekészítők egyesülete szervez egyhetes tanfolyamokat - pl. nyáron volt ilyen, de biztos lesz még. Ez fizetős, de az természetes - pont az a baj, hogy a csipke becsületét is lefokozzák azzal, hogy egymástól tanulgatják néha, nem épp színvonalasat, hagyományosat... Mi érdekel, írd meg, én tag vagyok az egyesületbe. Budán van pl. egy csipkekör, de másutt is, de mindenütt más típusút készítenek ált-ban. A csetnekit mostanában fedezték föl újra...

    VálaszTörlés
  3. Horgolni tudok, úgy vélem a Csetneki csipkét is el lehet sajátítani.
    Sajnos nem tudok eljárni Csipkekészítő tanfolyamra, mert az időm nem engedi (pedig minden pénzt megérnének ezek a tanfolyamok). Egyenlőre marad a forrásgyűjtés és persze az autódidakta próbálkozás.
    Ha van egy kis szabadidőm, és nem kell plussz feladatokat csinálnom, akkor tudok horgolótűt a kezembe venni :)
    Van egy kis galériám a network-on:
    http://network.hu/banosr/kepek

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...