2016. február 10., szerda

Biztos nagyon jó lesz: el kell menni, meg kell nézni !!!

Hamarjában három csipkekiállítást is rendeznek mostanság az országban. Biztos jobbnál szebbek lesznek: nézzétek meg!

Kovács Tibor munkái - nemcsak csipkék, férfiasabb műfaj is - Tiszafüreden láthatók még február végéig.



 

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának kiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.). 2016. február 11-én 16 órakor nyílik a kiállítás, melyet a Hagyományok Háza 17 éve indult csipkekészítő tanfolyamán végzett hallgatók munkáiból rendeztek. A cím a többféle csipkekészítési technika közül a varrt és a vert csipkére utal. De a kétéves OKJ-s tanfolyam ennél sokrétűbb: a hallgatók megtanulnak textilbe és levegőbe varrott csipkét, rececsipkét, csomózott és vert csipkéket készíteni.

 A csipke általában több, mint önmagában álló alkotás. A legtöbbször valamit díszít, valaminek a kiegészítője. Így a kiállításon öltözeteken, pl. vizitkéken, tehát látogatóba felvett női felsőruházaton, illetve röpikéken, tehát a sárközi, somogyi lányok, menyecskék által viselt ruhadarabok gallérján, alján, ujján látjuk viszont. A régi viseletek újrafeldolgozása, bemutatása mellett a csipke mai felhasználását is tetten érhetjük a kiállításon: ruhák derékrészét kiemelve, csipkeboleróként, csipkéből készített ékszereken, de estélyi táska díszeként, önállóan nyakékként, vagy éppen gallérként. Lakástextíliaként is használatos a csipke, önállóan és díszítő- vagy éppen összekötő elemként is. 
 
Mindegy, miként használjuk, mindenképpen varázslatos. Hiszen a csipke: luxus! Minden korban idő- és tudásigényes, előkelő, drága, kényes portéka. Finom női kezek időtlen alkotása. A tanfolyam oktatója, Nagy Vincéné régi és új tanítványainak anyagából a sokszínűségre, változatosságra törekedve válogatott. A megnyitó Erdei Lilla néprajzkutató, az Iparművészeti Múzeum főmuzeológusa személyében a csipkekészítést többedik generáció óta folytatót bennfentest hallgathatunk.
 

A kiállítás 2016. április 1-jéig tekinthető meg.
A harmadikat holnapra tartalékolom:-))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...