2016. december 3., szombat

Őszi leltár - zöldben



A balkonomon ágaskodó nagyon vitális, indás zöldségem nevét (középen és lenn), ami a leveleivel korallvirágra hajaz, még mindig nem  tudtam megfejteni. Az itt szorgoskodó kertészfiúk sem ismerik névről a növényeket. Már egész bokorrá erősödött a fás szára, és igyekszik kibontani picike sárga virágait, jóval korábban, mint más években. Csak januárban szokott sárgán várni, karácsonyi szünet után, most meg azt alig várja, hogy erősebben kisüssön reggel a nap.
 A balkonomat uraló másik növénycsoda, ha lehet, még élvetegebb. Alig több mint egy év alatt benőtte a balkon kőládáját, ami rendes hőcsapdaként működik nyaranta, és öt hét alatt csak a középsőben kapott vizet.

Nagyon strapabíró növény, biztos az előzőhöz hasonló húsos leveleinek köszönhetően vészeli át a hőséget. Neki szerencséje van, inkább árnyéktűrőnek tartják, így a keleti oldalon a rekkenő déli verőfényt mégis megússza, és vastagon be tudja borítani az egész talajt és a kőbalkont... A másik kis sárga téli virágzását meg éppen visszaveti ez a gyér napsütés...
Ennek a nevét a társasházi takarítónő meg tudta mondani. Dollár- vagy pénz-virágnak nevezik az itteniek a kerekded levelek miatt. Szóval igénytelen és sokat tűrő virág, s ha van a háznál, akkor lesz (apró)pénz mindig a háznál!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...