2018. szeptember 21., péntek

Nagyapámék háborús levelezése


A háborúk során a hadviselő országok nagy gondot fordítottak arra, hogy a katonák kapcsolatot tarthassanak családjukkal, s bár voltak elveszett, nem célba jutott küldemények, az első és a második világháború idejéből számos tábori levelezőlap őrizte meg a front és a hátország közötti személyes kommunikációt. A katonaélet relikviáit is bemutatja a Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból című kiállítása, amelynek kurátora s egyben a közgyűjtemény néprajzkutatója, Terendi Viktória szerda délután beszélgetett Nagy háborúk pár sorban címmel a kiállítás terében a vásárhelyi származású Benyhe Zsuzsanna néprajzi gyűjtővel.

A Vásárhelyen inkább leánykori nevén, Fejes Zsuzsaként ismert önkéntes gyűjtő – a Belső-Szőrháton élt nagyapjának, Héjja Imrének, és két bátyjának, az idősebb Ferencnek és a fiatalabb Sándornak egymáshoz és haza írt leveleit mutatta be. A három fiútestvér a szerb, olasz és montenegrói fronton harcolt, közülük Ferenc, ahogy mondták, "odamaradt a háborúban", míg Sándor rokkantként térhetett haza. A nagyapa, Imre két sebesülés és betegség után a végső leszerelést követő öt hónapon belül családot alapított.
A levélváltások egyik témája volt édesapjuk elhunytakor a hagyatéki ügyek intézése. Sándor az első nagy ütközet előtt a legrosszabbra készülve megírt egy a családtól búcsúzó lapot, de tévedésből adta postára. A csatát megúszta, de az otthoniak már elsiratták, mire a helyesbítő levelet is megkapták.



Terendi Viktória a második világháborúban a fonton szolgáló katonáknak írt levelezőlapokat mutatott be. Ezekben egy vásárhelyi család nőtagjai, a gazdálkodás napi gondjait osztották meg a távol lévő férfi családtaggal, írtak az időjárásról, tanácsot kértek, kit vegyenek fel a cséplési munkák idejére, s milyen szerződést kössenek velük. A sorok közül kiolvasható, hogy a családból hiányzott
a fronton lévő fiú és testvér, de nehezen pótolták a gazdaságban gépészként betöltött munkáját is.
Arany-Tóth Attila - http://www.vasarhelyihirek.hu/multidezes_a_haborus_levelezolapok_altal

3 megjegyzés:

  1. Ez annyira érdekes és megható!

    VálaszTörlés
  2. Te igazán hűséges olvasó vagy! Bámulom ezt az állandóságot. Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Ilyen vagyok.:) És én köszönöm a szép bejegyzéseidet! Nem véletlenül vagyok hűséges olvasód! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...