2018. szeptember 24., hétfő

Százéves levelezőlapok


Sok munka fekszik egy Tradíció pályázati dolgozatban. Érdemes a gyűjtési területen több bőrt is lehúzni ugyanarról a témáról. Ezzel próbálkozom most Hódmezővásárhelyen:
A Tornyai János Múzeum Férfiak a múltból című kiállításának keretében Terendi Viktória, az intézmény néprajzkutatójával beszélgettem a levelek történetéről és a gyűjtésről a Nagy háborúk pár sorban címmel.



A háborúban a hadviselő országok nagy gondot fordítottak arra, hogy a katonák kapcsolatot tarthassanak családjukkal, így az első és a második világháborúból számos tábori levelezőlap őrizte meg a front és a hátország közötti személyes kommunikációt.
A belső-szőrháti tanyán élt nagyapámnak, Héjja Imrének és két bátyjának, az idősebb Ferencnek és a fiatalabb Sándornak levelezését mutattam be, akik a szerb, olasz és a montenegrói fronton harcoltak. Közülük Ferenc, "odamaradt a háborúban", míg Sándor rokkantként tért haza. Nagyapám, Imre sebesülése után a végső leszerelést követő öt hónapon belül családot alapított.

  

Bővebben: http://www.vasarhelyihirek.hu/multidezes_a_haborus_levelezolapok_altal

1 megjegyzés:

  1. Édesanyám és diáktársai feladatnak kapták,hogy levelezzenek olyan katonákkal,akiknek nem volt hozzátartozójuk. Vannak ilyen levelek nálam.:)Szomorú és szép egyben.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...